Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Anthony Dehez-dbcreation.be

MONS STREET REVIEW
Een interactieve en verrassende wandeling in de stad

  • Tendance
  • / Concept
Hainaut  / Mons

Door Mélanie Noiret

Gedurende de zomer en de herfst van 2014 zijn tientallen straten en pleinen van het centrum van Mons omgetoverd tot wel heel bijzondere opnamelocaties. Het unieke project Mons Street reView wil interactieve wandelbeelden van de stad maken, gemodelleerd op de bekende street-views van Google. Het Franse collectief X/tnt* gebruikt dezelfde meeslepende digitale cartografische technologie, om er dan beter mee te kunnen spelen. Met Mons Street reView zal je de inwoners van Mons in de meest vreemde houdingen en outfits kunnen ontdekken.

Alle leeftijds- en beroepsgroepen door elkaar werden dus uitgenodigd om deze ervaring mee te beleven en om de hoofdrol te spelen in deze reeks happenings.


Heel concreet heeft een bijzonder voertuig, de ‘Lady Bug’, uitgerust met een camera, op bepaalde dagen tussen mei en oktober 2014, 360° beelden genomen in meer dan 10 kilometer straten van Mons. Volgens de initiatiefnemers, Antonia Taddei en Ludovic Nobileau, was het de bedoeling om de essentie te vatten van het leven in Mons en om aan de stad een bijzondere zichtbaarheid te geven. Dat zou niet mogelijk geweest zijn zonder de actieve deelname van de bevolking. Alle leeftijds- en beroepsgroepen door elkaar werden dus uitgenodigd om deze ervaring mee te beleven en om de hoofdrol te spelen in deze reeks happenings. Los van dit collectieve en symbolische gebeuren, zal dit project ook een unieke zichtbaarheid van Mons geven op het internet. Dankzij de technologie van Google Maps en de API Street View wordt de stad onsterfelijk gemaakt. Voor het publiek is het een beetje een geschifte manier om de stad te bezoeken en haar inwoners te ontmoeten.

Het project Mons Street reView past overigens naadloos in het basisidee van Mons 2015, namelijk het huwelijk tussen cultuur en technologie.


Het project Mons Street reView past overigens naadloos in het basisidee van Mons 2015, namelijk het huwelijk tussen cultuur en technologie. Daarom is het digitale gedeelte van het concept uitgewerkt in workshops van het opleidingscentrum Technocité, dat een expert is in het beheer van de kennis van nieuwe technologieën. Voor de deelnemers was het vooral interessant om toegang te hebben tot de beste technologie op het vlak van digitale cartografie en 360° video. In afwachting van het eindresultaat dat online zal staan vanaf januari 2015 (gewoon ‘Mons’ intikken in de zoekmodule van Google Maps), toont WAW u al een paar beelden van de verschillende opnames. 

www.technocite.be

X/tnt

X/tnt is gespecialiseerd in tijdelijke ingrepen in openbare ruimtes. Met Stress Free mikken ze erop om alle stress uit de stad te verdrijven als een eerste ecologische voorwaarde door gebruik te maken van tijdelijke artistieke interventies. Met deze interactieve situaties in het stadsuniversum eist X/tnt opnieuw het bezit op van de openbare ruimtes en wordt de stad opnieuw uitgevonden.
www.xtnt.org

* Mons Street reView is een coproductie Mons 2015 X/tnt in samenwerking met Technocité. [terug naar tekst]

Photos

Bekijk de gallery "MONS STREET REVIEW Een interactieve en verrassende wandeling in de stad"
Your opinion counts