Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Sonia Chapelle
© Christelle Anceau

Muziek van vandaag

  • L'été des Festivals
  • / Culture
Liège  / Spa

Door Charline Cauchie

Les Francofolies

Afgelopen jaar gaven de Francofolies de Spa het startschot voor een kleine revolutie door artiesten en festivalgangers op één plaats te verzamelen. Een slimme zet die het festival nieuw leven inblies. Deze zomer gaat de 26ste editie prat op rijzende ster Angèle en de opvallende terugkeer van Dionysos.

 

“In 2018 bevonden we ons op een kruispunt. We moesten ons heruitvinden. Er zaten eigenlijk twee festivals in één en dat was een probleem, want het publiek was te verschillend. Nu krijgt iedereen de kans om het volledige programma
te bekijken, wat voor ons erg belangrijk is. In 2019 gaan we voort op die weg”, vertelt Charles Gardier, codirecteur en programmator van Les Francos.
Dankzij deze nieuwe podiumopstelling konden Les Francos ook hun intergenerationele, gemengde dynamiek versterken : “Dat is zo geweldig in Spa : ons publiek beslaat verschillende generaties, het is bijzonder inclusief, met heel wat personen met beperkte mobiliteit, maar ook jongeren die voor de stadse sfeer en elektronische
muziek komen. En altijd met de gemeenschappelijke noemer : het verlangen om te ontdekken. Want in Spa zie je de affiches van morgen van de Federatie Wallonië-Brussel”, vertelt Charles Gardier trots, en wijst erop dat Angèle en
Roméo Elvis hun debuut maakten op het podium van Les Francos, net als bijna alle Belgische groepen. “Wat zo belangrijk is voor ons, is om een voorloper te blijven op alle domeinen die ons dierbaar zijn. We gingen als eerste van start met een programma voor kleintjes, namen als eerste elektro op in een algemeen festival en werkten aan een groene uitstraling. Het festival is 100% klimaatneutraal met 10.000 bomen die in Madagaskar worden geplant”.
We willen ook op artistiek vlak vernieuwend en creatief blijven. “We leggen ons hart en ziel in de programmatie en dit jaar zitten er heel wat van mijn favorieten bij…”. Een paar voorbeelden : de opvallende terugkeer van Dionysos :
“Dat ze voor Spa hebben gekozen, is heel wat ! ”, Orelsan : “Met hem hebben we al een hele geschiedenis
achter de rug : toen anderen nog twijfelden, hebben wij hem in onze armen gesloten” ; Angèle : “Haar hele familie is hier thuis. Marka, haar vader, is ongetwijfeld de artiest die we in Spa het vaakst hebben ontvangen. Ze zette hier haar eerste muzikale stappen, naast haar ouders en broer. Een ongelooflijk talent ! ”.

Francofolies de Spa

Van 18 tot 21 juli

www.francofolies.be

DE ANDERE AFSPRAKEN

Les Ardentes
van 4 tot 7 juli in Luik
Dour Festival
van 10 tot 14 juli
Lasemo
van 12 tot 14 juli in Edingen
Festival Esperanzah
van 2 tot 4 augustus in Floreffe
Le Gaume Jazz Festival
van 8 tot 10 augustus in Tintigny
La Fête des Solidarités
van 23 tot 25 augustus in Namen
Scène sur Sambre
van 30 augustus tot 1 september inThuin
Meaksuma
van 6 tot 8 september in Eupen

 

 

Your opinion counts