Waw magazine

Waw magazine

Menu
© journeesdupatrimoine.be

Erfgoedjaar

  • Patrimoine
  • / Tourisme
Wallonie

Door Gilles Bechet

In 2017 is het thema voor het Waalse Erfgoedjaar ‘Waterwegen, landwegen en spoorwegen — Erfgoed en RaVeL’. Een prima gelegenheid om een selectie te maken uit de vele plaatsen en activiteiten rond twee fietstochten van RaVeL die aandacht besteden aan waterwegen. 

 

KANALEN, STROMEN & RIVIEREN
www.ravel.be

Leers-Noord → Doornik 23 KM

De kathedraal van Doornik
Vijf torens reiken naar de hemel. De Onze-LieveVrouwkathedraal, met haar romaans schip en transept, en een gotische beuk, is een meesterwerk van de  middeleeuwse architectuur. Sinds 2000 staat ze op de werelderfgoedlijst van de Unesco. 
www.visittournai.be

 

Doornik → Peruwelz 22 KM

Kalkovens
Langs de Schelde rijzen deze indrukwekkende gebouwen op uit het groen, dat er iets geheimzinnigs en poëtisch aan geeft. Ze zijn ook getuigen van de vroegere industriële activiteit, namelijk de productie van natuurlijke waterkalk op basis van kalksteen. Sinds verscheidene jaren ontwikkelt de vereniging van doorgevers van herinneringen een artistiek project om die gedachtenis te bewaren.
www.famawiwi.com 

 

Peruwelz → Bergen 30 KM

Het natuurreservaat van Harchies
De vogels kennen het veel beter dan wij. De moerassen van Harchies strekken zich over 150 ha uit in de Hainevallei en herbergen talloze vogelsoorten die er heel het jaar blijven of er langskomen tijdens hun trek. Het CRIE van Harchies organiseert bezoeken op de eerste en de derde zaterdag van de maand.
www.oiseauxmaraisdharchies.be 

 

Bergen → La Louvière 19 KM

Scheepsliften van het Centrumkanaal
Van de acht hydraulische scheepsliften die er tussen het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw werden gebouwd, blijven er nog vier in hun oorspronkelijke staat van werking over. Ze zijn wonderen van de menselijke vindingrijkheid en een lofzang op de traagheid. Minstens eens in zijn leven moet men er zich mee verplaatst hebben. In het kader van het Erfgoedjaar 2017, kunnen er in Houdeng-Goegnies elektrische boten worden gehuurd van 01/04 tot 14/04, van dinsdag tot zondag, van 10 tot 17 uur.
voiesdeau.hainaut.be 

 

La Louvière → Charleroi 45 KM

Kaai 10
In de vroegere modernistische gebouwen van de Nationale Bank in Charleroi ontplooit zich voortaan een nieuwe plek die gewijd is aan tekenfilms, films en video’s. Met haar vijf bioscoopzalen, haar gamingspace, haar café-restaurant en haar onthaalplaats voor ondernemingen, is dit een nieuwe stedelijke ruimte, een ruimte om te leven aan de oever van de Samber.
www.quai10.be 

 

Charleroi → Anhée 49,5 KM

Het ReGareinterpretatiecentrum van Fosses-la ville
In het oude station van Fosses-la-Ville hebben de uurroosters van de spoorwegen en het gefluit plaats gemaakt voor de heilige Feuillanus, voor de Chinels en voor alle figuren uit de geschiedenis en het erfgoed van Fosses. Je vindt er sporen van de Ierse monnik die de stad stichtte, je leert er wat de geheimzinnige Limotche is en nog veel meer. Het is niet zozeer een museum als wel een ontmoetingsplaats, waar voorwerpen verhalen vertellen en je zin geven om er meer over te weten. 
www.regare.be

 

 


TOCHT NAAST HET WATER
www.ravel.be

Chaudfontaine → Hoei 43,5 KM

Op stap, burgers!
Het geheugen opfrissen om beter naar het heden te kunnen kijken, dat is het doel van deze maatschappelijke tocht rond Hermalle-sous-Argenteau. Een smartphone-toepassing en erfgoedplaatsen of alledaagse plekken om het te hebben over onderwerpen zoals democratie, vrije meningsuiting, onderwijs en geheugenwerk. In het kader van het Erfgoedjaar 2017 kan men dit traject afleggen tot 14/04. 
www.territoires-memoire.be

 

Hoei → Namen 32,5 KM

De Sint-Lupuskerk
De Sint-Lupuskerk in het centrum van het oude Namen wordt beschouwd als een van de mooiste Belgische barokgebouwen uit de 17de eeuw. Het prachtige gewelf van tufkrijtsteen uit Maastricht, het fijn gebeeldhouwde houtwerk en de indrukwekkende zuilen van zwart marmer uit Mazy en van rode “jaspe” uit Rochefort verheerlijken het sacrale. In het kader van het Erfgoedjaar 2017, kan de kerk elke zaterdag om 15 uur worden bezocht tot 14/04.
www.eglise-saint-loup.beNamen → Charleroi 47,5 KM

Sambreville, de paden van Arsimont
In dit landelijke dorpje kunnen bezoekers en bewoners wandelen op de Rousse-, Violettes- en Mousse-paden. Die paden ontstonden omdat men de kinderen naar school wilde laten gaan, zonder dat ze langs drukke verkeerswegen moesten lopen. Zo werden er zes paden vrijgemaakt en bewegwijzerd met de hulp van de Koning Boudewijnstichting. Oude namen werden vanonder het stof gehaald en nieuwe werden aangebracht door de kinderen van het dorp. 
www.cracs.eu


Charleroi → Thuin 21 KM

À s’naise su la Sambe?
Is de Boven-Samber een streek voor riviertoerisme aan het worden, net zoals het Canal du Midi en de Bourgondische kanalen? Dat is in alle geval de wens van Sambre Tourisme, met zijn twee boten. De ‘Lord Josef’ biedt plaats aan 2 tot 10 personen, terwijl de ‘Helix’, een verre neef van de ‘Petit Baigneur’ van Louis De Funès, er 6 tot 20 aan boord kan nemen.
www.sambre-tourisme.be

 


Thuin → Erquelinnes 19,5 KM

Solre-sur-Sambre
De burcht van deze landbouwgemeente is een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse versterkte gebouwen in Henegouwen. Tijdens een wandeling door het dorp kan men ook de gotische SintMedarduskerk, de Clocherhoeve met haar portiektoren en de ruïnes van de Thure-abdij bewonderen.

 

 

www.journeesdupatrimoine.be
ravel.wallonie.be

Your opinion counts