Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Kate Adriaensen © EHN

LACS DE L'EAU D'HEURE - DE MEREN, EEN SPORTIEVE BESTEMMING

  • Dossier
  • / Patrimoine
 / Froidchapelle – Hainaut et Cerfontaine – Namur

Door Christian Sonon

Welke sporten ga je beoefenen wanneer je uitziet over het grootste gesloten wateroppervlak van België? Watersporten, natuurlijk. Met haar vijf meren biedt de site een ruime keuze aan sporttakken. Aan het grootste meer, dat van de Plate Taille (351 ha), bevinden zich twee watersportclubs: het centrum voor diepzeeduiken, met verkenningen tot op een diepte van 40 meter, en de zeilclub “Sports nautiques de l’Eau d’Heure”. Op het meer van l’Eau d’Heure doet men dan weer aan jetski en waterski. Die vier sportclubs beschikken vandaag over gebouwen met alle mogelijke faciliteiten, en ook over een restaurant. Een surfersclub, de “Windsurf ’ Heure”, heeft een onderkomen gevonden in het gehucht “le Slip Nord”, onder het Golden Lakes Village, aan de oever van het meer van de Plate Taille.

Naast die twee erkende sportverenigingen kwamen er nog twee entiteiten, die werden opgericht en worden beheerd door privéoperatoren en die, volgens de economische en toeristische logica, voor iedereen openstaan. Op het meer van Féronval verwelkomt The Spin Cablepark de liefhebbers van waterski en wakeboard (skiplank), die niet worden voortgetrokken door een bootje, maar door een kabel van 680 meter lang. Op het meer van de Plate Taille, biedt de Espace Fun de gelegenheid om zich over te geven aan het plezier van kano en kajakvaren, zeilen, surfen en stand-up paddle.

 

De grootste Franstalige club

De club Eau d’Heure Nautique (EHN) is even bekend in het noorden als in het zuiden van het land.Met haar 430 leden is ze niet alleen de grootste Franstalige waterskiclub, maar ze geniet ook hetvoorrecht nationale en internationale wedstrijden een onderkomen te bieden. Zo zal ze deze zomerhet kader zijn van twee Belgische kampioenschappen, dat van klassieke waterski, eind juli, en dat van wakeboard in augustus. “Volgens de regel moeten die kampioenschappen afwisselend in Vlaanderenen in Wallonië plaatsvinden”, aldus de voorzitter van de club, Bernard Bonnet. “Maar omdat de slalomproeven op rivieren en kanalen moeilijk kunnen worden gehomologeerd wegens de stroming, worden die wedstrijden in het zuiden van het land, op het Meer van l’Eau d’Heure, betwist. De club organiseert in juli en augustus stages die worden gecoacht door voormalig Belgisch kampioen Yves Saintviteux, die men ook Coyote noemt. 

De club heeft ook nogal wat jonge kampioenen voortgebracht, die een schitterende internationaleloopbaan kennen (of kenden). Daartoe behoren Xavier en Julien, de zonen van de voorzitter, die beiden Europees kampioen wakeboard waren, maar ook Quentin Delefortrie, die Europees en wereldkampioen Junioren was, en Kate Adriaensens, die 14 keer Belgisch kampioene klassieke waterski werd en de ene medaille na de andere won tijdens Europese en wereldkampioenschappen. “Toch vormen de wedstrijddeelnemers slechts één tiende van onze leden. De rest zijn hartstochtelijke skiërs, die het louter voor hun plezier doen, op welk niveau ook”, zegt Bernard Bonnet. “We beschikken momenteel over 147 pontons, maar je hoeft geen boot te hebben om te komen skiën,aangezien wij er een bezitten”.

 

INLICHTINGEN

Centrum voor diepzeeduiken: www.cpbeh.net

Watersporten van l’Eau d’Heurewww.sneh.be

Jet Club Eau d’Heure: www.o2r.be

Eau d’Heure Nautique: www.ehn.be

Le Windsurf’ Heurewww.windsurf-heure.be

The Spin Cableparkwww.thespin.be

Espace Fun: www.espacefun.be

Your opinion counts