Waw magazine

Waw magazine

Menu
© europaexpo.be
© europaexpo.be

Le D’Arville, Volledig in het groen

  • Gastronomie
  • / Goede
Namur  / Wierde

Door Michel Jonet

D’Arville in Wierde is het restaurant van Olivier Bourguignon. Een chef die staat voor een veeleisende, eerlijke en pure keuken en zijn producten ten dienste stelt van het culinaire genot en… mensen in kansarmoede!


Via een weggetje komen we terecht in het dorpje Arville met zijn kasteel: de rue Barabas. We rijden voorbij een mooi wit gebouw, de Villa Barabas – la Suite du D’Arville, een gastenverblijf – en 300 meter verderop, verborgen in een oase van groen, ligt het restaurant.

Veertien jaar geleden inmiddels kochten Estelle en Olivier Bourguignon deze 18de-eeuwse boerderij. Dat ze investeerden in een woning die in dermate slechte staat verkeerde en aan de rand van de snelweg lag, vonden velen een gewaagde gok. Maar dat was buiten de vastberadenheid van Olivier gerekend, die er, na tal van werken die meer dan een jaar in beslag namen, in slaagde om dit indrukwekkende gebouw waarin de wind vrij spel had om te toveren tot een elegant en eigentijds restaurant.

Onlangs werd D’Arville volledig gerenoveerd door Crédo Factory, een Waals bedrijf dat bekend is voor zijn originele meubilair in een combinatie van hout en metaal. Het geheel oogt bijzonder geslaagd, ongepolijst, natuurlijk, zen en evenwichtig. Of je nu plaatsneemt op het terras, aan de rand van het water of binnen, nabij de indrukwekkende haard, de rustige omgeving werken meteen op je in.

In het hart van een vruchtbare streek

Dit grote bakstenen huis lijkt wel een schip dat op het punt staat het ruime sop te kiezen en de wortels van de lokale ambachtslieden en producenten te ontdekken. De streek staat immers bekend om haar overheerlijke producten: petits gris uit Bierwart en Namen, eend uit Hamptinne, kip uit Malonne, rund uit Bomel, groenten uit Bossimé, saffraan van Patr’Ann in Profondeville, aardbeien uit Wépion…

De keuken wordt bemand door een jonge ploeg die razendsnel werkt onder het waakzame blauwe oog van de ervaren chef, die de potten in het oog houdt en op de borden heel precieze culinaire juweeltjes tekent. Olivier Bourguignon werkt in een open keuken, samen met zijn team van 14 personen die gemiddeld niet ouder zijn dan 25! Hij vindt het belangrijk om zijn medewerkers voortdurend te motiveren, zodat elkeen het beste van zichzelf kan geven voor de gasten.

Geen ‘bluff Bourguignon’

Als al die parameters concreet worden en eerbied tonen voor iedereen, dan is het niet zo moeilijk om alle gasten tevreden te stellen’, legt hij uit, terwijl hij zijn parcours kort toelicht. ‘Ik heb altijd graag gekookt. Ik deed mijn stage bij Ramiers in Crupet. Vervolgens kwam ik terecht bij La Petite Marmite in Wépion, Le Bietrumé Picar van Charles Jeandrain in Namen en het restaurant Alain Peters in Malonne. Al die chefs hebben me geholpen om in de goede richting te evolueren en me te vervolmaken: het respect voor producten, de correcte handelingen en het plezier om de gasten tevreden te stellen.”  En over zijn vrouw, die in de zaal staat, voegt hij toe: “Als de vrouw de toekomst is van de man, dan ben ik er oprecht van overtuigd dat dit des te meer geldt voor de restauranthouder, doordat ze de tafels een persoonlijke, decoratieve toets geeft. We bespreken alles samen, zelfs de combinatie gerechten en wijnen! Estelle is mijn belangrijkste jurylid bij het opstellen van een kaart die elke maand weer wordt aangepast aan de seizoensproducten.”

Je kunt bij Olivier terecht voor een lunch, maar ook voor ingewikkelder gerechten, zoals zijn gepocheerde roggevleugel met truffel en foie gras, zijn lolly’s van foie gras, salade van Mechelse koekoek, bereidingen met zeebaars, speenvarken, wildbereidingen en evenwichtige desserts. De chef weet als geen ander de overheerlijke producten uit de zee en van het land uiterst nauwgezet en elegant op het bord te combineren. “Hier vind je geen ‘bluff bourguignon’”, vertrouwde de betreurde journalist Jacques Kother ons ooit toe. “Het voelt aan alsof er steeds iets staat te gebeuren…”

Een solidaire kerst rond een heerlijke tafel

Olivier Bourguignon doet niet alsof hij gastvrij is, hij is het ook en dat is altijd al zo geweest. De afgelopen zeven jaar sloot de chef zijn restaurant eind december om mensen in kansarmoede een solidaire kerst te bezorgen in de vorm van een uitzonderlijke culinaire ervaring (daklozen, alleenstaande vrouwen met kinderen…). Dankzij de samenwerking met de vzw Educ’Actions, een vereniging die samenwerkt met burgers die strijden tegen sociale ongelijkheid, kunnen honderden mensen, doorgaans daklozen of mensen met OCMW-steun, met hun gezin gratis genieten van een vijfgangenmenu dat door Olivier, zijn team en vrienden wordt bereid.

Ik wilde al lang een solidaire actie organiseren, vertelt Olivier. Het contact met Robert Bourgeois, de stichter van Educ’Actions vormde daartoe de aanzet. Dankzij zijn netwerk kregen we toegang tot tal van verenigingen die zich inzetten voor mensen die het moeilijk hebben. Vanaf het begin al wilden we minstens 100 maaltijden aanbieden…”

Tijdens de twee eerste edities, die hij alleen met zijn team verzorgde, bereidde Olivier 400 en 600 maaltijden in het Arsenal te Namen. Een enorm succes, dat zijn collega’s van ‘Génération W’ ertoe aanzette mee in het avontuur te stappen. Dit jaar, op 17 december, vond Olivier in Marche de ideale ruimte om wel … 800 personen te kunnen ontvangen.

Ons evenement is gegroeid, maar we zijn ook steeds beter georganiseerd. We zouden dit grote feest echter niet kunnen aanbieden zonder de hulp van 80 vrijwilligers uit alle milieus en zonder de steun van sponsors, namelijk de leveranciers van verschillende restaurants die ons al vanaf het begin steunen.” En de gulle chef besluit: “De verrukte blik van de kinderen en de kleine blijken van dankbaarheid van onze gasten van één dag zijn hartverwarmend en maken ons bijzonder gelukkig.”

Restaurant le D’Arville
Rue D’Arville 94
B-5100 Wierde
+32(0)81 46 23 65
info@ledarville.be
https://ledarville.b

Your opinion counts