Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Nathalie Gabay
© Nathalie Gabay
© Fred Sabon
© Fred Sabon
© Nathalie Gabay

Barbara Louys, een pareltje

  • Star Waw
Liège  / Liège

Door Muriel Lombaerts

Barbara Louys, onderneemster in hart en ziel en bekende televisiepresentatrice, met een passie voor designers en mode, en dan vooral voor accessoires, startte het jaar dat ze 40 werd haar eigen juwelenmerk op, ‘By B’. Een winkel in Brussel, en vervolgens nog een in Luik. Ze vertelt ons openhartig en met humor over de weg die ze al aflegde, haar projecten en de liefde voor haar streek.

 
Barbara Louys is afkomstig uit Luik, meer bepaald uit Embourg, en droomde er als jong meisje  van om in de stad te gaan wonen, om de sfeer van de stad op te snuiven. “Mijn moeder was het er eerst niet mee eens, maar ze liet me uiteindelijk toch naar het internaat van Berlaimont in Waterloo vertrekken”, vertelt ze. Daarna ging het richting hoofdstad waar ze handel studeerde aan het ICHEC. “Ik was helemaal weg van een reclamespotje voor make-up waarin Cindy Crawford een wit mantelpak droeg. Ik heb altijd al een zakenvrouw willen zijn. Een activiteit opstarten waarbij ik mijn creativiteit kwijt kon, dat leek me wel interessant. Tijdens mijn studie had ik trouwens al mijn eigen hostessenbureau geopend met thema-events: ‘Poupoupidou’. Zo kwam ik eens uit een taart terwijl ik Marilyn Monroe imiteerde! (lacht) Die taart hadden mijn moeder, zus en ik van schuim gemaakt. Ik deed duizend en een dingen: een beetje improviseren, maar altijd met een zakelijke toets. Daarna ging ik in de reclame werken, en vervolgens in de evenementensector.  Ik verkocht mijn bedrijf maar bleef samenwerken met de hostessen, met wie ik de castings afliep. Op een dag stuurde ik een demo naar een Belgische zender die op zoek was naar iemand voor een uitzending van telewinkelen. Uiteindelijk heb ik twee jaar lang samengewerkt met Bernard Perpète, Pierre Bail en Agathe Lecaron. Dat was erg fijn. Het product was de ster van de uitzending. Daar leerde ik de basis van het televisiewerk, en wilde er graag mee verder”.

Na het vertrek van Armelle, presentatrice van het RTBF-programma ‘Forts en tête’, werd er een casting georganiseerd. Er boden zich achthonderd kandidaten aan en Barbara was de uitverkorene! “Dat was ook het jaar waarin ik getrouwd ben: ik kwam in een wervelwind terecht en mijn leven veranderde volledig. Ik werd beroemder, leerde talloze mensen kennen en kwam op prachtige plekken: het Koninklijk Paleis, Monaco... Een echte meisjesdroom: plezierig, interessant en bevoorrecht. Ik heb dingen gezien die niemand anders ooit te zien krijgt.”

Door haar moeder ingewijd in de parels

Toen ze 40 werd, wilde Barbara het over een andere boeg gooien. De geschiedenis van haar overgrootvader, die ooit had meegewerkt aan de diadeem van een koningin, herhaalde zich. Barbara’s moeder, Christine, die zelf al 30 jaar lang parels invoerde, leerde haar hoe ze kwaliteitsparels kon herkennen. “Het verlangen om iets anders te gaan doen en mezelf verder te ontwikkelen, begon te rijpen. Samen met mijn moeder begon ik wat te rommelen met parels, en zo ontstond mijn eerste halsketting, de ‘By B.’. Je kunt ze op 16 verschillende manieren dragen. Ze bestaat uit twee rijen parels van verschillende groottes, met een ketting en twee ringen. Daarna ontwierp ik ook andere modellen die samen kleine collecties vormden. Die verkocht ik bij een aantal juweliers. Ik droomde echter van een eigen winkel, en koos Brussel als locatie. Ik vind het heerlijk om advies te geven aan mijn vrouwelijke klanten, maar ook aan verliefde mannen die een juweel voor hun vrouw kopen. Ik zou het heerlijk vinden om al die kleine cadeautjes onder de kerstboom te kunnen zien liggen en beeld me graag in hoe blij de mensen zijn met een juweel dat ik met liefde heb gemaakt. Het is een echte passie, waardoor ik plezier uit mijn werk blijf halen.”

Een tweede winkel in Luik

Barbara tekent de modellen en vertrouwt de fabricatie vervolgens toe aan haar ateliers in België, zodat ze de gewenste kwaliteit kan garanderen. Daar werken juweliers met de allerbeste materialen aan juwelen met een uniek design.  De parels worden op een katoenen snoer geregen. De lusjes worden met de hand gemaakt van een draad van gerodineerd zilver. Elk juweel wordt nauwgezet gecontroleerd. Een jaar na de opening van haar winkel in Brussel opende Barbara een tweede winkel in Luik en werkt ze aan haar webshop.

“Ook de klanten reiken ideeën aan of vragen soms iets speciaals. Zowel in Luik als in Brussel heb ik pashokjes. Ik geef zowel moeder als dochter raad bij het kiezen van accessoires en het totaalplaatje. Daarbij kan het om een volledige outfit gaan, maar ook om één enkel hoofdjuweel, rugketting enz. Alle modellen zijn aanwezig in de winkel, maar de lengte kan worden aangepast of er kunnen bepaalde details aan worden toegevoegd. We geven kettingen ook een tweede leven door de parels opnieuw te rijgen en creëren zo een uniek stuk, dat voor een extra accent zorgt.”

Barbara biedt haar basisgamma ook aan op haar webshop, met de mogelijkheid voor klanten die zich niet kunnen verplaatsen om een juweel op maat te laten maken. “Ik vind het belangrijk dat die juwelen betaalbaar zijn”, benadrukt de ontwerpster. “Je kunt ze natuurlijk ook aan jezelf schenken. Jezelf verwennen met kwaliteitsproducten die in België zijn vervaardigd van edele materialen, dat vind ik belangrijk.”

Als aanvulling op de juwelen met parels (barokparels, echte parels…) is er ook een zilvercollectie. “De manier waarop ik met parels werk, is moderner. Je moet leren hoe ze te dragen, soms moet je ze anders gaan dragen, maar ze zijn geschikt voor elke leeftijd. Mijn favoriet van het moment is een grote gedraaide parelketting, die perfect past bij een leren broek en trui van mohair. De ketting is een accessoire. Ze moet een deel van jezelf worden.”

Luikse ambassadrice in Brussel

Luik of Brussel? “Luik, daar ligt mijn hart, en vreemd genoeg is het ook mijn identiteit als ik in Brussel ben. Al woon ik in de hoofdstad, toch blijf ik een echte Luikse. Mijn Brusselse vrienden beschouwen me als een ‘expat’ uit Luik”, lacht ze. “De Luikenaar heeft een uitstekende reputatie. Hij is onafhankelijk, maar feest ook erg graag. Hij zal je als eerste een glas aanbieden, lacht luid, vertelt moppen, kortom: het is een grapjas. Ik ben er trots op dat ik Luikse ben, en voel me als het ware een ambassadrice van Luik in Brussel.”

Favoriete adresjes? “Een mooie plek om het weekend door te brengen is ‘Les Comtes de Méan’. Ik stuur er regelmatig Brusselaars heen die zin hebben in wat exotiek (lacht). Ik ga graag winkelen in de rue Saint-Adalbert en natuurlijk ook in de rue du Pot d’Or waar mijn nieuwe winkel gevestigd is. Om te tafelen, is er de ‘Bistrot d’en Face’ met zijn heerlijke bouletten, en met het gezin gaan we vaak eten bij ‘Robertissimo’ in Embourg. We zijn gek op de chef met zijn provinciale trekjes.”

Hoogtepunten op televisie

Eerste rechtstreekse uitzending van ‘Forts en tête’. “Wat was ik zenuwachtig! Ik stond te trillen op mijn benen en dacht dat ik ging flauwvallen. Het moment waarop je het woord moet nemen, je eerste woorden moet uitspreken, dat is het moeilijkst. Als ik vandaag iets mis, dan zijn het wel die rechtstreekse uitzendingen. De adrenaline... Ik had heel graag ‘The Voice’ gepresenteerd, net als mijn zus. Tijdens de eerste uitzending van ‘Forts en tête’ met Adamo zat er trouwens een ‘parel’ in het publiek: mijn zus.”

‘C’est du Belge’. Nadat ‘Forts en tête’ was gestopt, stelde Barbara de RTBF een programma voor dat zou uitgroeien tot ‘C’est du Belge’. “Ik ben blij dat ik het heb bedacht. Het is een mooie uitzending die blijft voortbestaan dankzij een schitterende journaliste, Marie-Hélène Vanderborght, die ik geweldig vind. Na afloop vroeg ik me af of ik het concept van de uitzending niet moest opeisen, waarvoor ik me had geïnspireerd op ‘Place Royale’. Maar dat het programma uiteindelijk werd uitgezonden, dat is zonder meer mijn verdienste. Ik denk niet dat het patrimonium of de koninklijke familie anders zo vaak aan bod zouden zijn gekomen op de RTBF. Die uitzendingen, tien jaar lang, blijven een mooie herinnering, maar ik vind het wel jammer dat ik geen afscheid kon nemen van de kijkers.”

De Troonsbestijging van Prins Filip. “Elke presentator en journalist maakt in zijn leven één gedenkwaardig moment mee waarop hij beseft dat hij is waar hij moet zijn. Voor mij was dat de troonsbestijging van Prins Filip, op 21 juli 2013. Ik leidde de uitzending vanaf het Paleizenplein, want Gérald (Watelet, nvdr) kwam net terug van de Azurenkust. Dat was een van de gelukkigste momenten van mijn leven. Ik heb nooit beter gepresteerd dan tijdens die uitzending. Het was een gevoel van volledige verwezenlijking, ik zat op een wolk. Het is achteraf nooit meer hetzelfde geweest…”

À lire aussi

Your opinion counts