Waw magazine

Waw magazine

Menu
© WBT - David Samyn

MALMEDY

  • Dossier
  • / 7 charmante Waalse steden
Wallonie  / Malmedy

Door Christian Sonon

het vorstendom van de zoenen

Dit levendige en hartelijke stadje in de Oostkantons is een van de toeristische toppers uit de provincie Luik. Hoewel het Malmundarium een schat aan cultuur en geschiedenis bevat, worden de bezoekers toch vooral aangetrokken door het nabije natuurreservaat van de Hoge Venen en door de RAVeL die de bedding van de Vennbahn volgt.


Het Malmundarium


© WBT - JL Flémal

In 1985 kreeg de stad Malmedy het in een 18e eeuwse klooster gevestigde Malmundarium om er een uitstekend cultureel en toeristisch instrument van te maken. Het beslaat twee verdiepingen en 3000 m². Het museumbezoek loopt door verscheidene workshops waarin de twee activiteiten weer tot leven komen, die ooit de roem van de stad uitmaakten : het looien van leder en het maken van papier. Een derde workshop is gewijd aan de Cwarmé, het befaamde carnaval van Malmedy, dat via de folklore duidelijk maakt dat de Waalse wortels van de stad levendiger zijn dan ooit ! Vergeet ook niet de Kathedraalschat en het Historium te bezoeken. Dit laatste zal u leren dat Malmedy nooit tot de Nederlanden behoorde en evenmin onder het Bourgondische juk moest buigen en de Spaanse overheersing verduren had. Sinds het ontstaan van Malmedy in 648 en tot in 1794, viel de geschiedenis ervan samen met die van het prinsdom Stavelot-Malmedy. Vervolgens werd de stad bij Frankrijk gevoegd en later bij Pruisen. Ten slotte werd ze na de Eerste Wereldoorlog een Belgische stad.

Het Baugnez 44 Historical Center

©Fondation Baugnez 

Liefst honderdtwintig vitrines en vijftien nagemaakte taferelen uit het dagelijks leven van de soldaten – waarvan er twee zijn voorzien van een ‘klank en lichtsysteem (een unicum in België) – voertuigen en historische en emotionele foto’s en films uit die tijd … Dat 850 m² grote museum brengt het Ardennenoffensief heel realistisch weer in beeld. Het brengt ook de slachtpartij van 17 december 1944 in herinnering, toen de Waffen-SS meer dan zeventig Amerikaanse gevangenen doodschoten aan het kruispunt van Baugnez, vier kilometer ten zuiden van Malmedy.

Het meer van Robertville en het kasteel van Reinhardstein


© WBT - Denis Erroyaux

Die vormen een charmant duo in de buurgemeente Waimes, op enkele kilometers ten noordoosten van Malmedy. Het meer van Robertville trekt zwemmers, kanovaarders, vissers en liefhebbers van strandspelen aan. Het kasteel van Reinhardstein, dat boven het dal van de Warche uitsteekt, maar dat men bereikt door ... af te dalen langs een pad dat aan de andere kant van de stuwdam begint (en dat van Malmedy komt), is een oord voor geschiedenisfanaten. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw, werd vernield tijdens de Franse Revolutie en dan gedurende bijna 150 jaar aan zijn lot overgelaten, tot het werd gekocht door een enthousiaste man die het weer liet opbouwen en er een museum van maakte. In de zalen treft u wapenrustingen, wapenverzamelingen, wandtapijten en antieke meubelen aan.

Wandelingen rond Malmedy


© WBT - David Samyn 

Wilt u de benen eens strekken na een bezoek aan het Malmundarium ? Beklim dan de heuvel van Livremont tot aan het Kruis van Malmedy, een prachtige plaats die een panoramisch uitzicht op de stad biedt. Indien u een ervaren wandelaar bent, kun u kiezen voor een moeilijker wandeling, zoals de ‘Crêtes de la Warche’ (17 km) of de Bayehon-wandeling (16km) die u vanuit Xoffraix (bijvoorbeeld) langs de steile rotsen en de bergriviertjes van de Warchevallei tot aan het meer van Robertville en het kasteel van Reinhardstein brengt. Of de panoramische wandeling naar de Rots van Falize en de Rots van Warche, langs het dorp Bellevaux, waar u een glas kunt drinken in de ambachtelijke brouwerij met dezelfde naam. Gezien de vele wandelmogelijkheden in het natuurpark van de Hoge Venen en de Eifel, kunt u best informatie inwinnen bij de Toeristische Dienst.

De Baisers de Malmedy


© WBT - David Samyn

Nadat u het mooie Châteletplein hebt bewonderd en vóór u zich neerzet op een van de vele terrassen in het stadscentrum, kunt u genieten van een lekker banketgebakje. De Baiser de Malmedy is een gebakje dat bestaat uit twee met slagroom, boter of room aan elkaar gehechte schuimtaartjes. Die plaatselijke specialiteit zou eerst zijn verkocht onder de naam ‘blankès mèringues’ (witte schuimgebakjes) en later, vanaf de jaren 1930, onder die van ‘baiser’ (zoen) – de twee tegen elkaar gedrukte schuimgebakjes doen immers denken aan twee monden die elkaar zoenen.


Toeristische Dienst van de Hoge Venen

Place Albert 1er 29 A
4960 Malmedy
+32 (0) 80 33 02 50

ostbelgien.eu

Your opinion counts