Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Julien Hayard
© Frédéric Riche

Adrien Moscato

  • Tendance
Brabant wallon  / Ittre

Door Catherine Moreau

GEEST EN HANDEN

Schrijnwerker en ontwerper Adrien Moscato besloot om zich in Itter te vestigen. Vanuit zijn nieuwe thuisbasis bestudeert en ontwerpt hij op maat gemaakte projecten voor leefruimtes, meubels en voorwerpen. Dit alles met het oog op ecologisch en duurzaam denken en creëren.

 


© Julien Hayard

Zijn atelier, in de ambachtelijke zone van Hennuyères, waar hij tevens twee leerlingen opleidt, is als het ware een laboratorium. Meubelen, voorwerpen in wording, maar ook ruw materiaal, zoals deze tafelpoot die, na bewerking op een draaibank, de sport van een trapleuning zou kunnen worden.

De geur van het hout doet hem denken aan zijn kindertijd. Als kind hield deze Bourgondiër ervan de adering van dit edele materiaal te observeren in het atelier van zijn grootvader, waar hij graag vertoefde. Adrien Moscato heeft in 2004 een hoger diploma van technicus in industriële vormgeving behaald en heeft een praktijkstage in meubelmakerij en houtdraaierij voltooid. “Ik had meer praktijk nodig, om het materiaal beter te kennen, om oude technieken aan te leren”, legt hij uit.

Adrien Moscato heeft in 2004 een hoger diploma van technicus in industriële vormgeving behaald en heeft een praktijkstage in meubelmakerij en houtdraaierij voltooid. “ Ik had meer praktijk nodig, om het materiaal beter te kennen, om oude technieken aan te leren.


De Compagnons du devoir

Om ervaring op te doen, bleef hij nog verscheidene jaren bij de Compagnons du Devoir, een vereniging waarvan de oorsprong teruggaat tot de bouw van kathedralen. Hij ontdekte een levenswijze die reizen, samenleven en een professionele carrière combineert. Zijn persoonlijke Ronde van Frankrijk bracht hem van Angers naar Brussel, via Pezenas, Nice en Rijsel, waar hij veel ervaring opdeed bij verschillende werkgevers. “In Pezenas heb ik voor een onderneming van schrijnwerkerij die historische monumenten restaureerde, de deuren van een 17e eeuws kasteel en een Frans plafond in hun oorspronkelijke staat kunnen herstellen”, herinnert hij zich. De vakman werd op zijn beurt de verantwoordelijke van een ambachtscorporatie en leraar. In 2021 won hij, samen met zijn leerlingen, in Rijsel de Trofee voor Cultuur en die voor Innovatie voor de creatie van een totempaal van hout en inlegwerk, met geheime lades, voor kinderen met een beperking.

Adrien Moscato vertelt het volgende : “Ik heb veel ervaring opgedaan door met andere ambachtslieden te werken, en ik heb mijn aanpassingsvermogen ontwikkeld, wat goed van pas kwam toen ik besloot voor mezelf te beginnen. Ook al kun je veel uit boeken leren, er gaat niets boven observatie en rechtstreekse overdracht.


© Frédéric Riche

Adrien Moscato heeft van meet af aan zijn pad gekozen : het ontwerpen van mooie en functionele voorwerpen of inrichtingen.


Van Brussel naar Itter

Hij gooide zijn anker uit in Brussel. “Deze stad trok mijn aandacht. Ik werd overtuigd door de openheid van de mensen.” De ontmoeting met zijn partner die afkomstig is uit Itter, bracht hem ertoe zich in dit kleine Brabantse stadje te vestigen. En om zijn eigen bedrijf op te richten, Atelier Moscato. Met een helpende hand van de solidaire financieringscoöperatie Credal en een lening van het Participatiefonds voor de aankoop van een bedrijfsvoertuig en gereedschap voor zijn werkplaats. En begeleiding om zijn project op te zetten. “Zeer handig in een bedrijf dat veel investeringen vergt”, zegt de jonge ondernemer.

Adrien Moscato heeft van meet af aan zijn pad gekozen : het ontwerpen van mooie en functionele voorwerpen of inrichtingen. Hij bestudeert en realiseert interieurprojecten op maat om te voldoen aan verzoeken voor opbergsystemen, het indelen en aankleden van woonruimtes, de creatie van meubels (bureaus, fauteuils, tafels … in unieke modellen of beperkte series), of objecten (lampen, fotohouders, juwelendoosjes …). Bovendien geeft hij daarbij de voorkeur aan duurzame en ecologische materialen. “Ik ben niet geïnteresseerd in goedkope materialen die na enkele jaren al versleten zijn. Ik geef de voorkeur aan massief, onafgewerkt hout boven spaanplaat of andere houtproducten die te veel formaldehyde bevatten, een schadelijke stof die in lijm zit.

Duurzaam, ecologisch duurzaam of innovatief

In zijn atelier stelt hij drie concepten voor. Zijn duurzame creaties houden rekening met de beperkingen van de klanten en maken gebruik van aangepaste materialen. Voor het ecologische concept kiest de ambachtsman ecologische materialen en recycleert en valoriseert hij oude voorwerpen. En voor innovatie creëert hij unieke stukken en beperkte oplagen voor privéverzamelaars en decorateurs, prototypes voor professionals. Dit resulteert soms in ongewone producten : een tafel gemaakt van een luik, designstoelen gemaakt van oude stoelen …

Zijn klanten ? Voornamelijk particulieren uit Brussel en Waals-Brabant. “Ik ben een beetje huiverig voor interieurontwerpers omdat ze vaak niet op het terrein staan en te veel verbeelding hebben. Ik ontmoet klanten en peil hun behoeften en beperkingen alvorens oplossingen voor te stellen. Over het algemeen ben ik zen ; ik geef de voorkeur aan kleine ruimtes, met een elegante, sobere, tijdloze stijl.

De ondernemer ontwikkelt ook partnerschappen met aannemers, architecten en binnenhuisarchitecten die zijn werkfilosofie delen. Hij ontwierp en vervaardigde displays voor Lutea, een bedrijf dat in Lathuy werd opgericht door Anne-Sylvie Godeau en gespecialiseerd is in de extractie van kleurstoffen en extracten voor verf en verfstoffen.


© Frédéric Riche

De ontmoeting met zijn partner die afkomstig is uit Itter, bracht hem ertoe zich in dit kleine Brabantse stadje te vestigen. En om zijn eigen bedrijf op te richten, Atelier Moscato.


Een moderne “materiaalbibliotheek”

Adrien Moscato geeft de voorkeur aan materialen van lokale en duurzame oorsprong. Dit brengt hem ertoe bij houtzagerijen in de Ardennen te kopen, maar ook de voorkeur te geven aan gerecupereerd materiaal. “Er zit een schat aan grondstoffen in het meubilair dat mensen wegdoen, ” zegt hij. “Maar om gerecycleerde bouwmaterialen in ecologische designprojecten te kunnen opnemen, moeten er voldoende beschikbaar zijn om de bestellingen te kunnen uitvoeren.” Vandaar het idee om gerichte samenwerkingen tot stand te brengen en samen te werken om ‘grondstofnetwerken’ op te sporen en te benutten.

Dat is het doel van het RessourceLab-project, een proefproject van de solidaire financieringscoöperatie Crédal. Het is de bedoeling een “materiaalbibliotheek” van gerecycleerde materialen op te richten, een collectieve productiewerkplaats waar meubelelementen zullen worden ontworpen en geproduceerd op basis van de materialen (planken van verschillende houtsoorten, voorgevormd hout, deuren, laden, enz.) en een verkoopruimte. De Ressourcerie Restor (in Tubize en Genappe) zal de grondstoffen en de opslag- en verkoopruimte ter beschikking stellen, terwijl Adrien Moscato (en andere ecodesigners) prototypes zal maken en meubelelementen zal produceren die op basis van de beschikbare grondstoffen worden ontworpen.

Adrien Moscato mikt daarnaast nog op een andere niche. Als vader van Samuel, 3 jaar oud, werkt hij aan meubels voor jonge kinderen, gemaakt met hout van plaatselijke zagerijen en materiaalcentra. Zoals een bed in een houten hut of een modulaire kast die kan worden omgebouwd tot theater, bibliotheek of keukentje, en die daarna makkelijk opgeborgen kan worden. “Ik maak ze op basis van een prototype, enkel op bestelling, en verkoop ze online”, zo legt hij uit. “Ik ga niet over tot massaproductie. Ik wil een vakman blijven.

www.ateliermoscato.com

À lire aussi

Your opinion counts