- Gastronomie
- / Saveurs
Door Jean Fauxbert
Smaken en geuren uit de weiden van de Condroz
In het dorpje Durnal, gelegen in de groene Naamse Condroz, is Julie verliefd geworden op haar geiten en schapen, waarvan de rijke melk kazen en yoghurt voortbrengt die de fijnproever verwennen met de heerlijkste, bloemrijke smaken.
Wat kan een jonge lerares Nederlands, getrouwd met een man uit de Condroz en moeder van twee pubers, ertoe brengen om geiten en schapen te gaan fokken en kaasmaakster te worden ? Zoals vaak is dat het onwaarschijnlijke huwelijk tussen passie, noodzaak en welzijn, in combinatie met een verlangen om ongebreideld te delen. “Ik ben dol op de natuur, maar ook op dieren, en ik hou ook van ‘lekker eten’. Daarmee bedoel ik dan gezond eten, producten die goed voor je zijn, goed voor de natuur en de dieren die ze ons schenken.”
Daarnaast was de aandacht voor gezondheid ook enigszins een noodzaak geworden. “Een paar jaar geleden stelden we vast dat een van onze zonen tal van allergieën ontwikkelde”, vertelt de jonge moeder. “Als hij verwerkte producten at, kreeg hij daar soms zelfs zweren in zijn ogen van. We raadpleegden een arts, lieten verschillende tests en analyses uitvoeren en hij bleek allergisch te zijn voor additieven en zelfs een intolerantie voor koemelk te hebben ontwikkeld. Van geitenmelk bleek hij dan weer geen last te hebben ! ”
Geitenkaas, schapenkaas, zachte en harde kazen staan er naast kaaswrongel en yoghurt met geiten- of schapenmelk.
Terug naar … de landbouwschool
Omdat het niet makkelijk was om dat product in de omgeving te vinden, besliste Julia om de nodige kennis op te doen, en daar was haar passie natuurlijk, niet vreemd aan. “Ik ging les volgen aan de Ecole provinciale d’Agronomie et Sciences de Ciney (EPASC) en startte met zes geiten en daarna ook schapen. Vervolgens begon ik kaas te maken. Inmiddels heb ik al meer dan zeventig geiten en schapen ! ” Het resultaat van haar omscholing wordt zichtbaar in de winkel naast de garage van haar man Michaël. Geitenkaas, schapenkaas, zachte en harde kazen staan er naast kaaswrongel en yoghurt met geiten- of schapenmelk. “Geitenmelk smaakt bloemrijker, want een geit eet gevarieerder dan een schaap, die alleen gras eet. Schapenmelk heeft daarentegen een rijkere smaak, waardoor ook de yoghurt krachtiger smaakt”.
Alle producten van Julie zijn natuurlijk en vrij van additieven en bewaarmiddelen. Dat vereist een doorgedreven organisatie, zowel voor de bereiding ervan als wat de zorg van de dieren betreft. “De dag begint doorgaans rond zes uur ’s ochtends en loopt af tussen acht en negen uur ‘s avonds. De dieren moeten één keer per dag gemolken worden, en dan zijn er natuurlijk nog de bereidingen. Tegelijkertijd moet ook de winkel beheerd worden. Ik heb eigenlijk drie verschillende beroepen : ik ben met de dieren bezig, maak de producten en sta in de winkel, zonder natuurlijk de kinderen te vergeten ! Maar ze helpen me uiteraard ook”, voegt Julie er lachend aan toe, “bijvoorbeeld wanneer ze de lammetjes de fles geven …”
La Ruche du Chêne de Naninne
Door het vele werk dat gepaard gaat met het bereiden van de kazen, yoghurt en kaaswrongel – stuk voor stuk met volle melk - kan Julie niet elke dag in de winkel aanwezig zijn, zodat die op dinsdag en woensdag gesloten is. Ze verkoopt haar producten dan ook via de vereniging van lokale producenten, La Ruche du Chêne de Naninne.
Deze bijenkorf heeft echter niets met bijen te maken, maar des te meer met lokale producenten, die producten uit de duurzame veeteelt of landbouw aanbieden en samen een distributiecentrale vormen. De formule is eenvoudig : de klant vult zijn winkelmandje op de website van de vereniging en komt zijn producten ophalen. “Een bijzonder interessante formule, want ze is erg eenvoudig en flexibel, en ze maakt ook een uitwisseling met de klanten, maar ook met andere producenten mogelijk. Indien nodig kunnen we onze productie dus op de vraag afstemmen.”
La Ruche du Chêne de Naninne werd opgericht in 2020 en telt al een vijftiental lokale producenten, die stuk voor stuk binnen een straal van achttien kilometer rondom het verkoop- en verdeelpunt actief zijn. Naast de kazen van Julie kan je er ook terecht voor vlees, zuivelproducten en groenten, maar uiteraard altijd seizoensgebonden ! De vereniging maakt deel uit van het netwerk van gemeenschappen ‘La Ruche qui dit Oui’, dat op dit moment 46 leden telt, waarvan vreemd genoeg slechts twee gevestigd zijn in de provincie Namen en twee in de provincie Luxemburg, provincies die nochtans uitermate geschikt zijn voor de landbouw. Als je dus eens in de buurt van het mooie dorpje Durnal komt, vergeet Julie dan zeker geen bezoekje te brengen. De lekkere kazen zijn de omweg meer dan waard !
Les fromages de Julie
Rue Bonny d’Au Ban 12A
B-5530 Durnal
+32 (0) 484 03 75 00
juliegilain@hotmail.com