Waw magazine

Waw magazine

Menu

The place to be WAW !

  • Culture

Door Waw

Kennismaking met onze ambassadeurs

De mooie orchideeën van Phytesia

De Luikse Condroz is een streek die wordt gekenmerkt door water en kastelen. Enkele schitterende locaties vragen om een nadere kennismaking, zoals de kastelen van Modave, Vervoz en Vierset, de rivier de Hoyoux en de beken Pailhe en Triffoy. In Tinlot bevindt zich een orchideeënparadijs. Phytesia, een spin-off van de Universiteit van Luik, is gespecialiseerd in de productie en verkoop van zeldzame en ongewone planten. In de loop der jaren heeft het bedrijf een origineel sortiment orchideeën voor de gematigde streken ontwikkeld. Deze zijn bestand tegen het Europese of Noord-Amerikaanse klimaat en kunnen dus zonder problemen in onze tuinen geplant worden. Phytesia beschikt over een laboratorium voor micropropagatie in vitro met een jaarlijkse capaciteit van ongeveer één miljoen planten en een kassencomplex van bijna 4000 m2 om de jonge planten uit het laboratorium te laten acclimatiseren en de verschillende variëteiten tot hun bloeistadium op te kweken.

www.phytesia.com


 


Het meer van Robertville

Midden in het Natuurpark Hoge Venen-Eifel ligt het meer van Robertville, dat zich uitstrekt over meer dan 60 hectare. Diepe valleien, imposante bossen en het unieke veenbiotoop vormen de achtergrond. Dit stuwmeer, dat in 1928 ontstond, is tegenwoordig de ideale omgeving om te wandelen, vissen, kanovaren of zwemmen (in het bassin). Vlakbij is kasteel Reinhardtstein een bezichtiging waard.

 

 


 

Op de Vespa door Spa

Wat is er nou leuker dan een Vespa om alleen, met zijn tweeën, in familie-verband of met vrienden op een vlotte manier de streek te verkennen ? Het verhuurbedrijf V’Spa organiseert ontdekkingstochten voor groepen en verhuurt ook scooters aan bedrijven, bijvoorbeeld om aan teambuilding te doen.

 


Het Silva Hotel laat de bal rollen

 

Het Silva Hôtel Spa Balmoral is de ideale zomerbestemming, met comfortabele kamers en suites, een restaurant, een wellnessruimte en vergaderzalen. Hier grijpen ze bovendien elke gelegenheid aan om te innoveren, want nadat begin deze winter een restaurantchalet op het terras van de zesde verdieping werd geopend, beschikt het hotel nu op hetzelfde terras over een jeu-de-boulesbaan (met bar), die de hele zomer voor iedereen toegankelijk is op vrijdag, zaterdag en zondag. U moet wel opletten dat u uw bal niet kwijtraakt !

 


Evenementen

Het springconcours van Arville

Sinds 2006 dient het prachtige Domaine de Béronsart in Gesves als decor voor het Concours Complet International*** van Arville, dat tot de mooiste Europese springconcoursen behoort en jaarlijks bijna 10.000 bezoekers trekt.

Tijdens de dertiende editie, die van 21 t/m 24 juni plaatsvindt, organiseert het springconcours van Arville de prestigieuze Event Rider Masters, een nieuwe wedstrijdserie met technologische innovaties waaraan de meest gelauwerde ruiters ter wereld deelnemen, zoals de Brit Oliver Townend, nummer één van de wereld, het legendarische duo Tim en Jonelle Price, winnaars van de bronzen medaille op de Olympische Spelen van Rio in 2016, Karin Donckers, nummer één van België en negende op de wereldranglijst, en de Fransman Astier Nicolas, winnaar van een zilveren (individueel) en een gouden medaille (team) in Rio.

Tegelijkertijd organiseert Arville klassieke rijproeven met één, twee of drie sterren en het Belgisch Kampioenschap Pony’s.

 www.arville.be


Een blauwe kijk op het leven

De Smurfen zijn tijdloos. Toch bestaan ze pas zestig jaar. Om die verjaardag feestelijk te smurfen, nodigen de schepseltjes van Peyo het publiek deze zomer uit voor een originele, overweldigende ervaring in Brussels Expo. Als bij toverslag worden de bezoekers zo klein dat ze in een paddenstoelendorp in een reusachtig bos wonen. Daar hebben ze verrassende ontmoetingen met Grote Smurf, Moppersmurf en Smurfin. Maar ze moeten op hun hoede blijven, want de boosaardige Gargamel is nooit ver weg. Als de zaak fout loopt, kunnen ze altijd op de rug van de ooievaar klimmen om er vliegensvlug vandoor te gaan. Even later kunnen ze weer bijkomen door een vrolijk dansje te leren. Hologrammen, Virtual Reality, Facelift en videomapping worden gebruikt om van dit interactieve bezoek een meer dans levensecht digitaal avontuur te maken.  

 www.smurfexperience.com


Zomerse ontdekkingen

 

Bijeenkomsten in Le Bois du Cazier

Le Bois du Cazier organiseert diverse activiteiten tijdens de zomer. Elke woensdag en vrijdag om 13.30 uur kunnen gezinnen het terrein van de voormalige steenkoolmijn van zijn natuurlijke en culturele kant ontdekken (insecten die op de slakkenbergen leven, creatieve workshops, oriëntatietochten enzovoort). De bijeenkomsten op zondag 15 en 29 juli en 5 en 19 augustus (om 10.30 uur en 15 uur) vormen een originele gelegenheid om het uitzonderlijke erfgoed van Le Bois du Cazier aan de hand van vier thema’s te ontdekken: «UNESCO-erkenning» als belangrijke mijnbouwlocatie in Wallonië’, «Europees Erfgoedlabel», «Sociale kunst» en «Le Bois du Cazier anders» (in het kader van het themajaar ‘Buitengewoon Wallonië’). 

 


« Quadra » in het Mac’s

In de tuinen van Le Grand-Hornu zijn acht plantenbakken van de onlangs overleden kunstenaar Jef Geys geplaatst. Dit project, dat samen met het zoölogisch laboratorium van de Université de Mons wordt georganiseerd, hangt samen met de Quadra Medicinale die in 2009 voor de Biënnale van Venetië werd ontworpen. De vorm van deze «gebiedjes», die allemaal dezelfde oppervlakte hebben, geeft schematisch de contouren van de gekozen Europese landen weer : Duitsland, Nederland, Italië, Spanje, Portugal, Groot-Brittannië, Frankrijk en België.

De gangbare medicinale planten, die het culturele team van het museum samen met de correspondenten van de acht betrokken landen heeft verzameld, ontwikkelen zich in de loop van de zomer in deze specifieke biotopen.

 

Your opinion counts