Waw magazine

Waw magazine

Menu

Een ongewone balzaal !

  • Dossier
Brabant wallon  / Orp-Jauche

Door Carole Depasse

« Te koop, in de gemeente Orp Jauche (Waals-Brabant), drie hectare ondergrondse ‘grotten’, op een diepte van 13 tot 18 meter. Uitstekende staat. Stabiele temperatuur in winter en zomer. Ideaal voor het bewaren van wijn of het kweken van champignons. »

 

 

Deze aankondiging is echt! De familie Racourt is al vele generaties eigenaar van die «grotten» en stelt ze nu met spijt te koop. Eigenlijk zijn het geen natuurlijke grotten, maar een ondergrondse groeve waarvan de ontginning teruggaat op de middeleeuwen en werd stopgezet in de 19e eeuw. Het is een labyrint van gewelfde gaanderijen die rusten op merkwaardige pijlers van turfkrijtsteen. Dus niet «ongewoon» ? Toch wel, want tijdens de Terreur (1793-1797) verborgen religieuzen zich in die gangen om aan de revolutionaire razernij te ontsnappen en ze hakten er twee altaren in uit om de heilige Mis op te dragen. Die ‘grotten’ werden op veel manieren gebruikt. Als groeve hebben ze in de loop der tijden en gedurende gewapende conflicten, zoals in de Tweede Wereldoorlog (de slag van Jandrain) als schuilplaats gediend. Volgens de legende was er omstreeks 1750 een bekende bandiet, Pierre Colon, een soort plaatselijke Robin Hood, die aan de hem achtervolgende politiemannen kon ontsnappen door ze verloren te laten lopen in de duistere ondergrondse doolhof. Op een meer swingende wijze organiseerde het dorp er op Pinksteren, vóór 1910 (met kaarsen) en van 1952 tot 1989 (met elektrische verlichting), bals in een zaal die speciaal was betegeld om te voorkomen dat de dansers hun enkels zouden verstuiken. 

200 kilogram champignons per dag  !

Van 1886 tot 1975 werden ze als champignonkwekerij gebruikt door de familie Racourt. Het idee om champignons te kweken op stroken mest die op de vloer waren gelegd, kwam van de eigenaar van de grotten, die toen herbergier in Folx-les-Caves was. Die ambachtelijke kwekerij beleefde haar hoogdagen tijdens het interbellum, meer bepaald dankzij de overvloed aan paardenmest die van de legerstallen en de omliggende hoeven kwam, alsook dankzij de goedkope arbeidskrachten. Omstreeks 1948 produceerde de familie Racourt tot 200 kilogram per dag, die soms per fiets werden geleverd aan de Belgische hotels. 

Een in meer dan één opzicht ongewone plek, die men op afspraak kan bezoeke.

De broederschap van de champignons  

Ze werd in 1985 door een groepje vrienden opgericht voor het promoten van de champignons van Folx-les-Caves, met hun vulling op basis van witte ham, champignonstengeltjes, sjalot, peterselie, look en paneermeel. Gekruid met peper en zout en in de oven gebakken kan die vulling gebruikt worden als warm of koud voorgerecht en in de hoofdschotel. De Broederschap houdt haar kapittel op de laatste zaterdag van juni in de grotten van Folx-les-Caves en verenigt zich dan met de dorpelingen rond een met myceten versierde tafel.

 

Folx-les-caves
Rue A. Baccus 35
B - 1350 Folx-les-Caves (Orp-Jauche)
+32 81 81 36 20
 
www.folx-les-caves.com
Your opinion counts