Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Jandrenouille

Spécial bière et patrimoine

  • La Route de la Bière
  • / Patrimoine
Wallonie

Door Waw

Tumulus van Glimes
INCOURT

De tumulus van Glimes is 15 meter hoog en heeft een doorsnee van 52 meter. Het is een van de grootste en indrukwekkendste grafheuvels in België. In de loop der eeuwen is de geschiedenis van deze tumulus, die begon met een Gallo-Romeins graf, vele malen herschreven aan de hand van legendes en volkstradities. Van het graf zelf is niets meer over – het is vele malen geplunderd – maar de schoonheid en grootsheid van deze aardheuvel op het Brabantse vlakke land is ongeschonden gebleven. 

www.hesbayebrabanconne.be


Brouwerij Jandrain-Jeandrenouille
JAUCHE

De hoeve “La Féculerie” is een indrukwekkend vierhoekig complex dat tussen de 14de en de 18de eeuw is gebouwd. Sinds 2006 is hier een artisanale brouwerij gevestigd. Het eerste bier dat hier werd gemaakt, is het inmiddels befaamde IV Saison, een natuurlijk blond bier van 100% gerstemout. Ook worden hier twee bieren van de Broederschap van Jan van Nijvel gebrouwen: Djan d’Nivèle, een licht, op fles gegist blond bier, en Archiduc, een op fles hergiste niet-gepasteuriseerde variant met subtiele toetsen van specerijen die perfect bij de taart Al Djote past. 

www.brasseriedejandrainjandrenouille.com


Musée de La Boverie
LUIK

Het nieuwe museum in het Parc de la Boverie vormt een geslaagde combinatie van erfgoed en innovatie. Het voormalig paleis voor de schone kunsten, een getuige van de Wereldtentoonstelling van 1905, heeft er een uiterst 21ste-eeuwse glazen vleugel bij gekregen die uitkijkt op de Maas. In deze cultuurtempel is zowel hedendaags werk als historische kunst te vinden. Ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van John Cockerill wordt een tentoonstelling aan hem gewijd. Een museum dat het verleden en de toekomst met elkaar verbindt en waar volop technische en visuele objecten te ontdekken vallen, elk met een eigen verhaal. 

www.laboverie.com


De kerk van Herve met haar gedraaide klokkentoren
HERVE

Deze dorpskerk is gewijd aan Maria en Johannes de Doper. De zware toren is in de 13de eeuw gebouwd; de kerk zelf dateert van de 17de eeuw. Opvallend is de gedraaide toren. Een constructiefout die al eeuwenlang heel wat nieuwsgierige bezoekers trekt. 

www.paysdeherve.be


Kasteel van Crawhez en kasteelhoeve l’Aguesse
CLERMONT SUR BERWINNE

Clermont is een van de mooiste dorpen van Wallonië. De huizen aan de Place de la Halle vormen een mooi voorbeeld van de Luikse Lodewijk XIII-, XIV- en XV-stijl. Het dorp wordt omringd door het wallenlandschap van het Land van Herve en vormt een harmonieus geheel van bakstenen, wit stenen en leistenen gebouwen. De architectuur vertelt een vredige geschiedenis en nodigt uit tot een wandeling – tot aan het kasteel van Crawhez en de kasteelhoeve L’Aguesse bijvoorbeeld. 

www.beauxvillages.be


 

Your opinion counts