Waw magazine

Waw magazine

Menu
© WBT-David Samyn

Als ook streekproducten buitengewoon worden

  • Dossier

Door Carole Depasse

Wallonië legt in 2018 de nadruk op het buitengewone ? Profiteer daarvan en ontdek tegelijk dat ook onze streekproducten u soms kunnen verrassen. Hierna volgen enkele voorbeelden van een harmonisch samengaan van ongewone toeristische plaatsen en korte voedselketens.

 

 

«Ongewoon», zei u? Dat is vreemd!

Door elk jaar een toeristisch thema te kiezen, vestigt men de aandacht op welbepaalde plaatsen, activiteiten, evenementen en onderkomens. Nadat Wallonië « op de fiets » kroop en nadien «lekker » werd, zal het dit jaar «buitengewoon » zijn. Verrassingen gegarandeerd !

De brochure «Wallonie Insolite 201» (Buitengewoon Wallonië 2018) van de Waalse toeristische dienst «Wallonie Belgique Tourisme» (WBT) bevat ongeveer tweehonderd ongewone activiteiten, een evenementenkalender en ‘buitengewone’ verblijven. Een heel programma! De WAW-redactie heeft zich over die ongewone brochure gebogen om in het zomernummer de aandacht te vestigen op enkele zorgvuldig gekozen stukken. Die keuze is onvermijdelijk subjectief, want wat voor de ene ongewoon is, zal dat niet noodzakelijk voor de andere zijn.

Buitengewoon ? Het synoniemenwoordenboek somt nogal wat woorden met dezelfde betekenis op:  allerdolst, barok, excentriek, ongewoon, zeldzaam... Wij voegen daar nog het woord ‘verbluffend’ aan toe. Want wanneer u een plaats of activiteit uit de brochure kiest, verlangt u zeker één ding, namelijk zodanig verrast te worden, dat u de kluts kwijtraakt en wilt afhaken. En wees er maar gerust in dat er verrassingen zullen zijn! Soms zijn ze subtiel uit de toon vallende passies, aangrijpende confrontaties, miraculeus op de Aarde gevallen stenen, surrealistische tradities, een besef van vertraging, heimwee naar vroeger of in een gerecht verborgen anekdotes. 

Verhalen op uw bord? Jawel: u kunt in Wallonië moeilijk een (al dan niet buitengewone) plaats bezoeken, zonder dat die nauw verbonden is met haar streek. Villa 1900 in Waulsort, bijvoorbeeld, is een slowfood-brasserie, in de grotten van Folx-les-Caves bevindt zich een champignonkwekerij, op het verhaal van Anthony sluit dat van een brouwer en van een kaasmaakster aan, Thuin heeft wijngaarden opgehangen aan zijn tuinen en zijn straatstenen in banketgebak veranderd, wijn wordt opgelegd in de steenkoolmijn van Blegny en de fondue-paardenkar van Daverdisse laat de plaatselijke melk in haar kielzog stromen. 

Kortom : laat u tot uw genoegen verrassen. Buitengewoon Wallonië is een uitnodiging om de dingen los te laten, om vanuit het alledaagse over te stappen naar het «ongebruikelijke». Als u geen gewaagde keuzes durft maken, dreigt u een heel aantrekkelijke andere wereld mis te lopen! Volg het licht. Laat alles los. Verras uzelf.

www.wallonieinsolite.be

Your opinion counts