Waw magazine

Waw magazine

Menu

Bernard Delhez

  • Business
Liège  / Aubel

Door Frédérique Siccard

“100% VAN DE WINNAARS BEPROEFDEN HUN GELUK”

Zelfverklaarde hyperactieveling, kosmopoliet en door en door Luikenaar, zakenman en bevestigd autocoureur; het ontbreekt Bernard Delhez nooit aan projecten. Het verhaal van een koppig kind ... dat kandidaat-ondernemers op ideeën kan brengen.

 

Toen ik 10 en een half jaar oud was, volgde ik op de best mogelijke manier een vereenvoudigde commerciële opleiding aan de HEC.” Zo begint dit verhaal van Bernard Delhez, die door zijn vader werd uitgedaagd om de 18.000 Belgische frank bijeen te krijgen die hij nodig had om zijn eerste motorfiets te kopen. “Ik had mijn geiten- en konijnenfokkerij verkocht, dus ik moest nog 7000 frank vinden. Mijn vader heeft me het bedrag geleend op voorwaarde dat ik er hem 8.000 terugbetaalde ! Kopen, verkopen, lenen : het was een snelcursus, die ik nooit zal vergeten. Ook vandaag nog doe ik niets zonder uitdaging of doelstelling.

De motorcross wordt zijn passie, zijn beroep, zijn leven. En dan, op 19-jarige leeftijd, het ongeval. Negen dagen coma, zestien breuken, hartstilstand, zeven operaties in één jaar. “Mijn droom om wereldkampioen te worden moest ik opbergen ; ik heb dan mijn eerste vennootschap opgericht. Het begin van een groot avontuur - ik hou van dat woord - avontuur ! Ondernemer zijn betekent uitdagingen aangaan en tegen de stroom in varen, vaak alleen. Achterlaten wat bekend is, wat iedereen doet, uit zijn comfortzone treden en het onbekende tegemoet gaan !

“Waar zijn mensen naar op zoek ? ”

Voor Bernard Delhez zal het avontuur dus de vorm aannemen van een twintigtal ondernemingen, op het gebied van onderdelen voor motorfietsen tot banden voor mijnbouwmachines en recent, de verdeling van generische farmaceutische producten, met Contipharma. “Wanneer je iemand ontmoet die aan de HEC heeft gestudeerd, weet je ongeveer hoe hij denkt, dat staat zo in de boeken. Ik kijk naar de omgeving en naar mijn doelstelling ; in functie van die twee neem ik mijn standpunt in. Toen ik met mijn bedrijf Recygom tot Jonge Europese Ondernemer werd gekroond, had ik geen ander diploma dan mijn rijbewijs en ik verzon niets ; ik had er goed over nagedacht, meer niet. Men kan mij aanwrijven dat ik opportunistisch ben, dat ik er aanleg voor heb en zelfs dat ik in de loop der jaren ervaring heb opgedaan. Maar ik houd het vooral eenvoudig. Wat kan je daarmee doen ? Waar zijn mensen naar op zoek ? Wat hebben ze nodig ? … In elk project steek ik energie. Soms lukt het, soms niet. Maar je kent het gezegde : 100 % van de winnaars beproefden hun geluk ! 

Via Wit-Rusland naar Afrika

De logica van deze route ligt meer voor de hand dan het op het eerste gezicht lijkt. “Ik werk al geruime tijd met Wit-Rusland samen voor de invoer van technische, industriële, landbouw-, vrachtwagen- en vliegtuigbanden. Het land is ook gespecialiseerd in de productie van geneesmiddelen. Toen ik Contipharma oprichtte, volgde ik gewoon de weg van het leven”, voegt Bernard Delhez er aan toe. In Afrika is er vraag. Contipharma exporteert daarom generieke geneesmiddelen die in Wit-Rusland worden geproduceerd met een bedoeling : “Concrete antwoorden geven op onopgeloste problemen op het vlak van de volksgezondheid, met name voor geneesmiddelen die vanwege hun prijs schaars of ontoegankelijk zijn. Zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid bieden op een behandeling. Een dienst verlenen en ervan kunnen leven, maar niet om geld te verdienen aan het ongeluk van mensen. Wellicht zou ik rijker kunnen zijn, maar diep van binnen zou ik arm zijn.

Een vrachtwagen voor COVID-tests

Contipharma was al in een vroeg stadium zeer actief in België om te reageren op de uitdagingen van de COVID-19-pandemie ; in januari 2021 lanceerde het ook snelle CE-gecertificeerde antigenentests, die door de Belgische en Franse overheid zijn goedgekeurd en zijn opgenomen in de door het RIZIV erkende productenlijst. Dit laatste idee volgt dezelfde weg : “Hoe de horeca, de cultuursector, de festivals doen herleven ? Door een snelle, massieve opsporing, dankzij de COVID-19 Testing Truck. Deze vrachtwagen, een mobiel testplatform, rijdt daar naartoe waar hij nodig is. In dertig minuten is hij opgesteld en operationeel. Wie zich wil laten testen wordt bijgestaan door erkend medisch personeel, met inachtneming van de geldende gezondheidsvoorschriften. Na een kwartier is het resultaat van de test beschikbaar, ter plaatse of op de gsm, met inachtneming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

KORTE BIOGRAFIE

1966 Geboren te Verviers

• 1987 Oprichting van de onderneming DMP (invoer en verkoop van zwaar materieel en banden)

• 1993 Eerste prijs in de wedstrijd Jonge Europese Ondernemer van de Koning Boudewijnstichting voor zijn bedrijf Recygom, gespecialiseerd in het recyclen van banden en ander rubberafval Laureaat van de Milieuprijs voor de Industrie, ingesteld door het Belgische werkgeversverbond

• 1999 Oprichting van de vennootschap (Seraing), gespecialiseerd in de verwerking van autobanden tot korrels.

• 2001 Oprichting van Bedelco (Seraing), gespecialiseerd in de verdeling van banden voor de mijnsector 2010 : opening van een filiaal in Algerije

• 2015 Oprichting van Contipharma (Seraing), verdeler van generische geneesmiddelen, gevestigd in Luxemburg

 
Gentleman driverBernard Delhez is een regelmatige autocoureur, in de 24 Uren van Francorchamps, en ook in het Europees of het Wereldkampioenschap. “Ik moet mezelf kunnen meten, dat is hoe ik me ontspan. Ik vecht om te rusten, voegt hij er al lachend aan toe. Ik hoop te blijven racen tot mijn laatste dag. Er resten mij overigens vijfenhalf jaar om mijn droom waar te maken : Formule1-piloot zijn op mijn 60e verjaardag ! Ik werk daar hard aan. Binnen de regels, uiteraard. Ik hou van een snelle rit, maar zonder iemand aan te rijden om vooruit te komen. Ik speel ook niet vals. In de sport en het leven heb ik 3 basisregels : niet stelen, niet vals spelen, niet doorslaan.

En tot besluit : “Ik heb een dochter en het allerbelangrijkste is voor mij om haar zo goed mogelijk voor te bereiden op haar volwassen leven. Mijn rol als vader is gevuld met deze waarden”.

Your opinion counts