Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Marc Vanel

Stavelot, een ronkend museum

  • A la Une
Liège  / Stavelot/Malmedy

Door Marc Vanel


© Marc Vanel

In de kelder van de gerestaureerde abdij van Stavelot bewaart het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps een rijke verzameling auto’s en motoren, alsook video’s en een adembenemende rijsimulator.


Autoraces hebben de inwoners van Stavelot altijd geboeid”, aldus Herman Maudoux, de gedelegeerd bestuurder van het museum. “Omdat 80 % van de racebaan op hun grondgebied ligt, maar ook omdat de verschillende renstallen vóór de modernisering van de racebaan vijf garages in Stavelot gebruikten. De bolides reden dan over de openbare weg naar de koers. Dat zorgde voor veel opwinding in de stad en langs de route.

In mei 1984 maakten enkele motorsportliefhebbers uit Stavelot hun droom waar door een museum van het Circuit op te richten. Dankzij de gulheid van de bazen van de autoclubs, van auto-eigenaars en verzamelaars en niet het minst van vrijwilligers, trekt dit originele museum elk jaar 40.000 tot 50.000 bezoekers van overal aan om eer te bewijzen aan de racewagens.

In 1999 geeft het restauratieprogramma voor de abdij van Stavelot een nieuwe impuls aan het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps, aangezien de subsidies van de Waalse regering het mogelijk maken 80 % – ofwel 380.000 euro – van een volledig nieuwe scenografie te financieren. Het museum, dat wordt beheerd door de gelijknamige vzw, heeft echter geen structurele band met het circuit, ook al bestaan er contacten, meer bepaald voor de viering van het 100-jarig bestaan.


© Marc Vanel

Een zeventigtal wagens staan permanent tentoongesteld in de gewelfde kelder van de abdij van Stavelot.


Racewagens in een gewelfde kelder

In een prachtige gewelfde kelder, de zogenaamde ‘Zuilenzaal’, ontdekken de bezoekers vijfendertig auto’s en evenveel motoren, die in de loop van het jaar worden vervangen in overleg met de eigenaars ervan. Meertalige panelen geven uitleg over de races en foto’s en video’s roepen de sfeer ervan op of vertellen het verhaal van de grote overwinnaars. De inrichting en de architectuur van de plaats nodigen uit tot stilte en zelfs haast tot bezinning.

Sinds de opening”, vervolgt de heer Maudoux, “organiseert het museum activiteiten en tijdelijke tentoonstellingen in verband met auto’s : ‘40 jaar 24 uur van Spa-Francorchamps’, ‘De Formule I wereld’, ‘De auto in stripverhalen’ en ‘De fabelachtige pedaalwagens’ … De vzw organiseert ook geregeld door het museum beveiligde en beheerde activiteiten voor iedereen, zoals de befaamde ‘Original Track Francorchamps’-wandelingen over het oude omlooptracé.

Voeg daar nog de spelconsoles aan toe, alsook een reusachtig schaalmodel en een gelede rijsimulator met drie ‘full HD’-schermen, en u begrijpt dat elke bezoeker ongeacht zijn leeftijd er iets naar zijn gading vindt en de beste herinneringen aan het museum bewaart.

Your opinion counts