- Business
Door Alain Voisot
Delsaux werd officieel opgericht in 1885, maar was al in 1858 actief in de verpakkingssector in Lille. In 1924 verhuisde het bedrijf naar Moeskroen, waar het tegenwoordig een hal van 5500 m2 op het industrieterrein in gebruik heeft. Na België vormt Nederland zijn belangrijkste markt.
Paul Delsaux is de oprichter van dit industrieel-ambachtelijke familiebedrijf, dat zijn knowhow steeds van de ene op de andere generatie heeft overgedragen. Elk product is anders en het resultaat van kunstzinnige schepping op basis van volmaakt technisch meesterschap. Elke bestelling doorloopt een traject van ontwerp tot vervaardiging. De eerste halte is het ontwerpbureau, dat binnen de technische beperkingen verantwoordelijk is voor de esthetische vormgeving. De ontwikkelingssoftware en plotters maken het mogelijk om unieke prototypes in het gewenste formaat te maken en met patronen te bedrukken. De klant kan zich zo een duidelijk beeld vormen van de afmetingen en het visuele aspect van zijn project. “Voor een ambachtelijke chocolatier werken we op dezelfde manier als voor een fabrikant van luxecosmetica. Wij kunnen bestellingen van honderd tot 200.000 stuks aannemen. Dat is het sterke punt van ons bedrijf”, zegt gedelegeerd bestuurder Charles Delsaux.
Knowhow ontstaan uit bonbondoosjes
In België vindt deze knowhow misschien wel zijn oorsprong in de vermaarde bonbondoosjes. Prachtige verpakkingen voor levensmiddelen zijn een traditie die teruggaat tot 1857, toen de firma Neuhaus zich in Brussel vestigde. Elke stap in het proces, van aanbesteding tot ontwerp, maquette, kostenraming, bestelling, productie en levering – is gezien de wereldwijde concurrentie een uitdaging. En elke creatie is bestemd om als referentie te dienen. Het is te vergelijken met een voorstelling of een show. Dat geldt met name voor cosmetica, parfums en monstercollecties. Daarbij streefde men altijd al naar een enscenering die voor een juiste afspiegeling van het product zorgt. De verpakking is onderdeel van het product en wordt de kern ervan.
“Wij doen veel op het gebied van verkoopbevorderende enscenering via monstercollecties. Daarbij kun je denken aan tapijten, stoffen, verf en zelfs blauwe hardsteen”, verduidelijkt Charles Delsaux. “We ontwikkelen kleurenwaaiers, geschenksets en monstercatalogi. Het uiterlijk en de aanraking zijn hulpmiddelen voor het verkoopgesprek. De presentatie van een uitmuntend product moet overeenkomen met wat het belooft. Voor de verkoop moet de enscenering geloofwaardig en authentiek zijn.”
Ook de Arabieren zijn enthousiast
Hoewel de netwerken heel goed functioneren, maakt Cartonnages Delsaux ook gebruik van vakbeurzen om op zijn basismarkten aanwezig te blijven. “Dat geeft ons de kans om onze positie te bestendigen en nieuwe klanten te ontmoeten die op zoek zijn naar een bedrijf als dat van ons: een allrounder die zijn sporen heeft verdiend op het gebied van chocolade, snoepgoed en koekjes, maar ook parfums en cosmetica”, zegt Charles Delsaux.
Met zijn vestiging op de grens van Wallonië en Frankrijk, vlak bij een aantal autosnelwegknooppunten, laat het bedrijf duidelijk zien dat het internationaal georiënteerd is. “We kunnen nu zeggen dat 50% van onze bestellingen wordt geëxporteerd, hoofdzakelijk naar Frankrijk en Nederland, dat onze op één na belangrijkste markt is. We hebben ook een netwerk van klanten in Engeland en Duitsland. En we beginnen zelfs klanten in de Perzische Golf te krijgen.”
Goed om te weten: Cartonnages Delsaux produceert zijn dozen op een milieuvriendelijke manier. Het bedrijf heeft namelijk 1295 m2 zonnepanelen op zijn dak geïnstalleerd. Met deze 800 panelen kan 180.000 kWh groene stroom worden opgewekt, wat overeenkomt met het gemiddelde jaarverbruik van ongeveer 52 huishoudens.
Cartonnages Delsaux
Boulevard du Textile 13
B-7700 Mouscron
+32 (0) 56 33 12 78
info@cartonnagesdelsaux.com
www.cartonnagesdelsaux.com