Waw magazine

Waw magazine

Menu

Culturele evenementen

  • Découverte
  • / Culture
Wallonie

Door Waw

“Schilder in hart en nieren. Het geval Szymkowicz”

BERGEN

Als voorloper van de nieuwe figuratieve kunst en het neo-expressionisme in Europa, stelt Charles Szymkowicz tot 15 oktober in de ‘Salle Saint-Georges’ in Bergen honderd recente schilderijen tentoon. Charles Szymkowicz is een echte getuige van zijn tijd en een levend geheugen. Zijn uniek en universeel oeuvre gaat over de tragedies van deze wereld en over de onsterfelijke kunstenaarsfiguren die hij bewondert. Hij is een echte scheppende kunstenaar, die altijd een groot deel van zijn leven de jeugd heeft leren tekenen en schilderen. De stad van de Doudou is ook belangrijk voor de schilder: van 1963 tot 1969 studeerde hij er aan de Academie voor Schone Kunsten en van 1970 tot ‘74 woonde hij er. Tot 4 november wordt in Bergen ook een tweede tentoonstelling aan hem gewijd in het ‘Maison Losseau’. 

www.mons.be

De “Abdijentocht”

WAALS-BRABANT

Stars Rallye Télévie wordt 10 jaar op zondag 15 oktober 2017 en hoopt ditmaal met Télévie minstens 100.000 euro in te zamelen voor het kanker en leukemieonderzoek (NFWO van professor Arsène Burny). Het concept was een idee van autorenner Willy Braillard en brengt het grote publiek samen met showbizz en sportvedetten, met oldtimers en supercars. Vertrek en aankomst van het evenement vinden plaats voor het Autoworld-museum in Brussel. Er zijn twee reiswegen uitgestippeld in Waals-Brabant: een voor oude wagens of “oldtimers” en een voor moderne of “GT’s”. Meer dan 230 voertuigen nemen aan de Rally deel. De echte fans onder u kunnen (bij opbod) een plaats kopen in een van de “supercars”  die door een showbizz of sportvedette worden bestuurd. 

www.starsrallyetelevie.be

Animatie-tentoonstelling “Belle-Fleur”

BOIS DU CAZIER

In het zuiden van Charleroi vormt het ‘Bois du Cazier’ een onmisbaar cultureel centrum in het kader van het industrieel erfgoed. Van 18 oktober 2017 tot 18 februari worden daar de grote getekende platen tentoongesteld van het jeugdalbum “Belle-Fleur”, van de hand van Sandrine Place en Ian De Haes (La Renaissance du Livre). Belle-Fleur is de koosnaam van Blanche Duval, een meisje van 10 jaar. Haar papa is steenkoolhouwer in de mijn en haar mama werkt in de bovengrondse sorteer en wasinrichting. Aan het einde van een namiddag in december ziet ze haar papa niet terugkomen uit de mijn en wordt ze ongerust. De volgende ochtend daalt ze met haar vriend Nicola in de mijn af, op zoek naar haar papa… Er worden ook activiteiten (geanimeerde lectuur, kamishibaï,…) aangeboden voor gezinnen en schoolgroepen.

Rue du Cazier 80, B-6001 Marcinelle. Open alle dagen behalve op maandag. Van dinsdag tot vrijdag van 9u tot 17u, zaterdag en zondag van 10 tot 18u (behalve op 24/9).

www.leboisducazier.be

Do you see the king?

GRAND-HORNU

Patrick Marchal, een beeldhouwer en maker van metaalstructuren, is eigenlijk een bewoner van de eindeloze interstellaire ruimte. Hij speelt met kleuren en iconische symbolen. Wat telt, is “de over te brengen boodschap”. Als beeldend kunstsmid en schepper van veelzeggende ‘Unidentified Full-significant Objects’, doorbreekt hij de klassieke juweliersconventies en valt hij op door zijn kritiek en zijn scherpe humor. Zijn van visuele cultuur doordrongen werk geeft uitdrukking aan een onder spanning staande werkelijkheid  van pronkstukken. Metaal en staal worden bommen, kogels... en sierraden! Van 22 oktober 2017 tot 11 februari 2018 brengt het ‘Centre d’innovation et de design’ van Grand-Hornu de grootste solotentoonstelling van de kunstenaar, een uitdaging voor de emotionele, sociale en culturele relevantie van juwelen. 

www.cid-grand-hornu.be

Bijna 100 jaar Eldorado…

NAMEN

Tot 27 oktober nodigen de ‘Service public de Wallonie’ en filmclub ‘Studio 5’ u uit voor een duik in de geschiedenis van de ‘Eldorado’, de bioscoop waarvan de Namenaars zoveel hielden en die zijn deuren sloot in 2016, op de drempel van zijn honderdjarig bestaan. In een ‘Cinema Paradiso’-sfeer zult u de repliek van een klein bioscoopzaaltje weervinden, alsook foto’s, programma’s en kaartjes, affiches en filmstroken van vroeger…

Espace Wallonie de Namur, Rue de Bruxelles 20, B-5000 Namur, +32 81 32 15 35 Van maandag tot vrijdag, van 8u30 à 16h30 – Gesloten op 1 en 9/10. Gratis toegang.

Your opinion counts