Waw magazine

Waw magazine

Menu

Cultuur en Lekker Eten in de Streek van Charleroi

  • Gastronomie
  • / Patrimoine
Hainaut

Door Waw

Onze nieuwe smulroute brengt u ditmaal naar de streek van Charleroi, waarvan het sterke punt zeker de diversiteit is. Een grote stad te midden van merkwaardige natuurgebieden. Die route laat u heel die streek vol cultuur en erfgoed doorkruisen, met een bezoek aan een stad in volle verandering, maar ook een folkloristische streek, die beroemd is om haar Marsen van tussen Samber en Maas, die door de UNESCO erkend zijn als mondeling en immaterieel patrimonium. Kom verschillende smaken ontdekken tijdens die smultocht tussen de buiten en de stad, die kwaliteitsproducten alle eer aandoet.


DE BANMOLEN VAN GERPINNES

Deze mooie watermolen ligt in het historisch centrum van het dorp en wordt zorgvuldig gerestaureerd. Met de machines kan er zowel ambachtelijk volkorenmeel als groene elektriciteit worden gemaakt. In de winkel kunt u bier en kaas kopen die speciaal voor de molen zijn gemaakt. 

Rue du Moulin 3
B-6280 Gerpinnes
+32 71 50 30 91


DE RAZ-BUZÉEHOEVE 

Dit familiale melkbedrijf is gespecialiseerd in de ambachtelijke productie van kaas van rauwe koemelk. De hoeve maakt verse kaas van het Belgische brietype, de halfharde Tomme de Raz Buzée alsook de Rigodon, een met bier op smaak gebrachte geperste kaas, die zijn naam te danken heeft aan een trommelpartij uit een van de Folkloristische Marsen van Tussen Samber en Maas

Rue des Flaches, 42
B-6280 Gerpinnes
+32 71 50 44 97 / blaimont.frederic@skynet.be


AUX SAVEURS DES FRAISES DU VILLAGE

Een winkel en een degustatiesalon voor producten die ter plaatse, op de buiten, in het grootste fruit- en groentebedrijf van Wallonië worden geteeld. U vindt er wafels, pannenkoeken en allerlei banketgebak op basis van verschilende aardbeisoorten, maar ook zoute gerechten die ambachtelijk worden gemaakt met op de hoeve gekweekte groenten.

Rue de Godiassau 47
B-6280 Gerpinnes
+32 71 50 50 02
www.fraisesduvillage.be


LA MANUFACTURE URBAINE

La Manufacture Urbaine is een volledige nieuwe plaats die in de lente van 2017 in het centrum van Charleroi werd geopend aan de oever van de Samber. Ze biedt gegiste producten aan. Er wordt dus bier gebrouwen, brood gebakken en koffie gebrand. Alles kan er heel gezellig worden gedegusteerd.

Quai Arthur Rimbaud 11
B-6000 Charleroi
+32 477 41 06 47
www.manufacture-urbaine.com


HET KASTEEL VAN TRAZEGNIES

De streekboetiek van het Kasteel van Trazegnies biedt u verschillende biersoorten met het etiket van het Kasteel aan, en ook wijnen, geestrijke dranken en appel- en perensap, alsmede honing uit de streek. Tijdens het seizoen, dat van mei tot september loopt, moet u zeker de nieuw gerestaureerde zalen en de romaanse en gotische kelders van het Kasteel bezoeken. 

Place Albert Ier 32
B-6183 Trazegnies
+32 71 45 10 46
www.chateaudetrazegnies.be


OM TE PROEVEN

― De Gayette de Charleroi (een praline  in de vorm van een eierkooltje)
― De Sambrée (een bier en een praline die werden gecreëerd naar aanleiding van het 350-jarig bestaan van de stad Charleroi, in 2016)
― De Tomme de Raz Buzée en de Rigodon (kazen van de Raz-Buzéehoeve in Gerpinnes)
― De Gré d’or (een aperitief op basis van citroenschillen van het Domaine du Gré)
― La bière Blanche de Charleroi, la bière Blonde du Pays Noir, la Cuvée de Trazegnies, la bière Bisous M’chou...


OM KENNIS MEE TE MAKEN

― Het Musée de la Photographie in Mont-surMarchienne – www.museephoto.be
― De Bois du Cazier in Marcinelle  www.leboisducazier.be
― Het Musée des Marches Folkloriques de l’Entre-Sambre-et-Meuse in Gerpinnes www.museedesmarches.be 


INFOS
Maison du Tourisme du Pays de Charleroi
Place Charles II 20
B-6000 Charleroi
+32 71 86 14 14
www.paysdecharleroi.be


NOG MEER RONDRITTEN   

Een nieuwe, uitgebreid geïllustreerde brochure stelt 27 gastronomische rondritten voor in het hele Waalse grondgebied, die de diversiteit, kwaliteit en originaliteit van de beste Waalse streekproducten in de kijker zetten. Profiteer van uw bezoek om ambachtslieden en producenten te ontmoeten die trots zijn op hun knowhow en identiteit. Om u alvast een voorsmaakje te geven, nemen we u mee naar de Lacs de l’Eau d’Heure. Laat Wallonië u inspireren om ook in 2017 van het leven te genieten!

Ontdek alle informatie over “Smullen in Wallonië”, de downloadbare themaroutes, een up-to-date evenementenkalender, ideeën voor overnachtingen en nog veel meer op de website.

www.lawalloniegourmande.be

Your opinion counts