Waw magazine

Waw magazine

Menu

Cypres blaast

  • A la Une
Brabant wallon  / Genval

Door Catherine Moreau

dertig kaarsjes uit

Cypres, een onafhankelijk label dat gespecialiseerd is in hedendaagse muziek, maar dat openstaat voor muziek uit alle periodes en van alle oorsprong, blaast 30 kaarsjes uit.

 


Cédric Hustinx

In januari werd een Internationale Prijs voor Klassieke Muziek uitgereikt voor de opname van Missa pro mortuis, op het label Cypres, door het Belgische ensemble Huelgas, gebaseerd op een partituur uit 1578. Vorig jaar werd een dergelijke prijs toegekend aan Penthesilea, een hedendaagse opera van de Franse componist Pascal Dusapin, opgenomen in de Munt. Dit is een goed voorbeeld van de zogenaamde “grand écart” die het repertoire van Cypres kenmerkt.

In 2005 nam Cédric Hustinx uit Genval het label over dat gespecialiseerd is in het uitgeven van hedendaagse Belgische muziek (Cypres ontving een beurs van de Federatie Wallonië-Brussel). “Ik leidde toen Musica Numeris, een platenmaatschappij voor klassieke muziek die in het voormalige Maison de la Radio gevestigd was, ” legt hij uit. “Aangezien onze klanten Belgische en buitenlandse labels zijn, kreeg ik er belangstelling voor en toen Cypres ten onder ging, besloot ik het opnieuw te lanceren.

De “grand écart”

Het label heeft zich opengesteld voor muziek uit alle tijdperken en van alle oorsprong. Vandaag hebben wij een repertoire van meer dan tweehonderd titels, van middeleeuwse polyfonie tot hedendaagse creaties en jazz. Cypres omvat vijf collecties. Archives brengt, in samenwerking met de Munt, portretten van zangers en opnames van opera's door Frans- en Nederlandstalige radiostations samen. Cypres open richt zich op jazz en wereldmuziek ; de kern hiervan bestaat uit oude muziek, barok, romantiek en muziek uit het begin van de 20e eeuw, die door lokale artiesten wordt gebracht. Cypresessentiel is een verzameling themadoosjes die u mee zou nemen naar een onbewoond eiland. Waaronder Loreille de Mélanie, een muzikale reis als eerbetoon aan Mélanie Defize, een medewerkster met passie voor muziek en slachtoffer van de aanslagen van 2016. De nieuwste uitgave, Soundfulness, bevat twee platen van het Ensemble Musiques Nouvelles, Sound meditation en New Shamanic Music.

Cypres, dat in het Brusselse Maison des Musiques is gevestigd, is een van de voornaamste centra van het Belgische muziekleven. Op de cd A wake of music staat een concerto voor orkest en orgel die bij de Belgische componist Benoît Mernier besteld werd voor de restauratie van het orgel in 2017 in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Er zijn boxsets uitgegeven ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het Orchestre de Liège in 2010 en de 50e verjaardag van het Ensemble Musique nouvelles in 2012.

Het label heeft zich opengesteld voor muziek uit alle tijdperken en van alle oorsprong. Vandaag hebben wij een repertoire van meer dan tweehonderd titels, van middeleeuwse polyfonie tot hedendaagse creaties en jazz.


Wereldwijde distributie

Cédric Hustinx, die een HR opleiding genoot, is de artistiek directeur. Hij wordt bijgestaan door Denis Guerdon, pianist en geluidstechnicus, en Valérie Depauw, verantwoordelijk voor de boekhouding, het beheer, …

Mijn rol bestaat erin alle ingrediënten samen te brengen om een project mogelijk te maken, ” legt hij uit. “Ik geef het idee liever een duwtje in de rug. Maar wij worden vaak overspoeld door voorstellen van artiesten en concerten. We moeten keuzes maken die niet altijd gemakkelijk zijn. Wij omkaderen dan het oorspronkelijke idee van de productie van een plaat tot aan de distributie en promotie ervan. We verzorgen zowel de opname als het redactionele werk dat het ontwerp van de cover en het boekje omvat, de vertaling, het opstellen van de persmap, …

De weg die we hebben afgelegd is indrukwekkend. Cypres gaf de carrières van vele artiesten een boost, waaronder de Belgische sopraan Sophie Karthaüser, voor wie het drie albums opnam. Het label wordt wereldwijd verspreid. De artistiek directeur vertelt het volgende : "De digitale verspreiding brengt niet veel op, maar zorgt voor veel publiciteit. We worden het meest beluisterd in New York, en onze producties zijn ook zeer aanwezig in Japan.

Een militantenwerk

De viering van de dertigste verjaardag begint in september en eindigt eind volgend jaar. Op het programma van Cédric Hustinx staat voorlopig een minifestival van kleine concerten op ongewone podia : industrieterrein, schuur, kasteel, …

Dit label is een echt militantenwerk ! Wij willen bepaalde muziek die ten onrechte als elitair wordt beschouwd een kans blijven geven en populariseren, maar ook nieuwe talenten op het gebied van schrijven en vertolking aanmoedigen, de nieuwsgierigheid van een zo groot mogelijk aantal luisteraars wekken en mogelijkheden bieden om levende muziek te beleven.

Heeft de cipres, met zijn eeuwig groen gebladerte, alomtegenwoordige vruchten en rotbestendig hout, niet, althans sinds de Griekse Oudheid, de smaak van de eeuwigheid te pakken ?

 
Your opinion counts