Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Elodie Timmermans

Stefano Mazzonis

  • A la Une
  • / Eerbetoon

Door Waw

HEEFT ONS TE VROEG VERLATEN

Volgend jaar zou Stefano Mazzonis di Pralafera zijn vijftiende verjaardag aan het hoofd van de Koninklijke Opera van Wallonië-Luik hebben gevierd. Hier volgt een bloemlezing uit het interview met WAW. Het vond plaats op 7 februari, slechts enkele dagen voordat hij aan zijn ziekte overleed.

 

“ Het grote artistieke potentieel van de Opera van Luik, dit huis op mensenmaat, sprak me onmiddellijk aan, net als de warmte en de dynamiek van Luik en zijn inwoners.”

“ Ik heb altijd aandacht gehad voor de kwaliteit die wij buitenlandse artiesten bieden. Hierdoor heb ik de grootste namen uit de operawereld naar Luik kunnen halen. Zij waarderen onze opera ten zeerste en komen met plezier terug. Daar ben ik erg trots op. Zij staan ook in contact met vele Belgische artiesten van de Federatie Wallonië-Brussel.”

“ Ik heb een artistiek programma verdedigd dat zowel populair is met de grote ‘hits’ van het voornamelijk Italiaanse en Franse repertoire, maar dat ook een ereplaats toekent aan ontdekkingen met weinig bekende of onbekende werken, waaronder werken van grote componisten, zoals Verdi's Jeruzalem en Grétry's Willem Tell.”

“ Er zijn tijden geweest dat toeschouwers de Atlantische Oceaan overstaken om een voorstelling in de Opera bij te wonen… Zowel kinderen als volwassenen gaan naar huis met sterretjes in de ogen. Puristen komen natuurlijk voor de klankkwaliteit.”

“ Dankzij de ontwikkeling van participatieve shows voor kinderen vanaf 4 jaar, zeer gunstige prijsvoorwaarden voor jongeren tot 32 jaar en activiteiten voor gezinnen, bestaat ons publiek nu voor 30 % uit jongeren ! ”

“ Sinds 2010 heb ik de Opera ertoe aangezet om de uitzending van haar producties via streaming te ontwikkelen. Ze worden nu uitgezonden op internet, maar ook op televisie en in bioscopen over de hele wereld. Tijdens de gezondheidscrisis lanceerden we, om via sociale netwerken contact te houden met ons publiek, ‘L'Opéra chez Soi’, met gratis streaming van opnames.”

“ We zouden het tweehonderdjarig bestaan vieren in november 2020, maar alle feestelijkheden moesten worden afgelast… Sinds kort nodigen we iedereen uit voor een virtuele rondleiding door ons gebouw. Zo kan men niet alleen de plaatsen ontdekken die toegankelijk zijn voor het publiek, maar ook geheime plekjes en andere kleine verrassingen.”


©Elodie Timmermans

Your opinion counts