Waw magazine

Waw magazine

Menu
© WBT - Bruno D_Alimonte

De Unesco

  • Patrimoine
Wallonie

Door Waw

FIETSROUTE

Deze route van bijna 500 kilometer verbindt de belangrijkste plaatsen van Wallonië, die op de Unesco-lijst staan, met elkaar en biedt u de gelegenheid om vele bezienswaardigheden te ontdekken. De route wordt in elf etappes voorgesteld.


Eeuwenoude belforten, grandioze kathedralen, liften op het Centrumkanaal, grote mijnsites, de archeologische site van Spiennes, het geopark Famenne-Ardenne, het carnaval van Binche … Verschillende van die Waalse juweeltjes staan op de Unesco-werelderfgoedlijst en zo kreeg Wallonië-België Toerisme het idee om een fietsroute uit te stippelen die deze plekken van west naar oost met elkaar verbindt, van Doornik tot het Land van Herve, door de vlakten van Henegouwen, de oevers van de Samber en de Maas, de heuvels van de Condroz, de geheime valleien van de Ardennen en de Hoge Venen. Om iedereen de kans te geven in zijn eigen tempo te kunnen fietsen en de tijd te nemen om het erfgoed en de bezienswaardigheden langs deze route te ontdekken, worden er elf etappes met verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden voorgesteld. Moeten we er nog bij zeggen dat de etablissementen met het label "Bienvenue Vélo" deel uitmaken van het landschap ?

1. Doornik – Bergen (68 km – gemakkelijk)


© WBT - JP Remy

Een eerste lange etappe tussen de twee grote steden van Henegouwen, waarbij u de knooppunten en trajecten van de RAVeL volgt.
Unesco-erfgoed : de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik, de belforten van Doornik en Bergen, de site van de Grand Hornu en de Ducasse van Bergen (museum Doudou).
Onderweg : de moerassen van Harchies, het kasteel van Boussu, de Grote Markt van Bergen en de kapittelkerk van Sainte-Waudru.

2. Bergen – Binche (39 km – gemakkelijk)


© Bruno D_Alimonte

Deze korte etappe verbindt de Doudou met de beroemde gilles. De route volgt een tijdje het Centrumkanaal voordat u de RAVeL naar Binche volgt.
Unesco-erfgoed : de Silex’s Mons (de neolitische mijnen van Spiennes), de hydraulische liften van het Centrumkanaal, de mijnsite van Bois-du-Luc, het carnaval en het belfort van Binche.
Onderweg : de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien, het kasteel van Havré, de kabelspoorbaan van Strépy-Thieu, de stadswallen van Binche.

3. Binche – Thuin (34 km – gemakkelijk)


© WBT - David Samyn

Een rustige etappe op de RAVeL. Eerst van Binche naar de Samber, dan langs het jaagpad en de sluizen naar het stadje Thuin.
Unesco-erfgoed : het belfort van Thuin en de Stoeten van Tussen-Samber-en-Maas.
Onderweg : de abdij Notre-Dame De Bonne Espérance in Estinnes, het kasteel van Solre-sur-Sambre, de kapittelkerk Saint-Ursmer in Lobbes en de hangende tuinen van Thuin.

4. Thuin – Charleroi (24 km – gemakkelijk)


© WBT - Christophe Vandercam

De route, die de RAVeL volgt, laat u van de sfeer van het platteland van Thuin naar de industriële landschappen van het Zwarte Land gaan !
Unesco-erfgoed : het belfort van Charleroi en de mijnsite Le Bois du Cazier (vlakbij).
Onderweg : de abdij van Aulne.

5. Charleroi - Dinant (63 km - gemiddeld)


© WBT - JL Flemal

De Samber tot Tamines, dan de RAVeL vanuit Fosses-la-Ville. Een route om de prachtige vallei van de Molignée tot aan de Maas te ontdekken.
Onderweg : het meer van Bambois, de abdijen van Maredsous en Maredret, de draisines, de ruïnes van het fort van Montaigle, de citadel van Dinant.

6. Dinant – Ciney (18 km – gemiddeld)


© Leffe.com

Perfect om de fabelachtige landschappen van de vallei van de fonds de Leffe te ontdekken ! Een rustige streek die bekend staat om zijn bieren en zijn zachte reliëf.
Erfgoed : De productie en het genot van bier maken deel uit van het door de Unesco erkende Belgische levende erfgoed.
Onderweg : de abdij van Leffe.

7. Ciney – Durbuy (41 km – gemiddeld)


© WBT - JP Remy

Een schitterende tocht door de romantische en afwisselende landschappen van de Condroz. Van de RAVel tot het stadje Durbuy, met haar charmante steegjes en het Vormsnoeipark.
Unesco : het Geopark Famenne-Ardenne

8. Durbuy – Spa (63 km – moeilijk)


© WBT - Joseph Jeanmart

Voor echte sportlui ! Volgt de Ourthe tot Comblain-au-Pont, overbrugt Remouchamps (vanaf de top van de côte de La Redoute), gaat dan door de bossen tot aan de poorten van de Ardennen en het kuuroord van Spa.
Onderweg : het domein van Palogne, het dierenpark Monde sauvage in Aywaille.

9. Spa – Waimes (40 km – gemiddeld)


© WBT - David Samyn

Deze etappe gaat over de Hoge Venen en verbindt, zonder de RAVeL te verlaten, Spa met Waimes via Stavelot en Malmedy.
Erfgoed : het natuurpark van de Hoge Venen-Eifel.
Onderweg : het circuit van Spa-Francorchamps, de abdij van Stavelot.

10. Waimes – Raeren (56 km – gemakkelijk)


© Töpfereimuseum Raeren - Christian Charlier, XACT

De route volgt de Vennbahn, de aangelegde voormalige spoorlijn die door Oost-België loopt. Vanuit Waismes loopt ze tussen de meren van Robertville en Butgenbach, om dan in de Hoge Venen uit te monden in Raeren.
Onderweg : Monschau en haar historisch centrum, het kasteel van Raeren.

11. Raeren – Blegny (47 km – gemiddeld)


© SPW-Patrimoine - Guy Focant

Deze laatste etappe loopt door de Duitstalige gemeenten Raeren en Kelmis, doorkruist de zinkmijnen van Plombières alvorens de RAVeL te volgen tot Froidthier en via landelijke wegen het Land van Herve te doorkruisen.
Unesco : de voormalige kolenmijn van Blegny-Mine.
Onderweg : het viaduct van Moresnet en de abdij van Val-Dieu. 

Your opinion counts