Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Leslie Szmigielski

Delphine Quirin
steek voor steek

  • Culture
  • / Star WAW
Liège  / Luik

Door Laurence Wauters

Hoedenmaakster Delphine Quirin heeft de zaken in omgekeerde volgorde aangepakt. Eerst ging ze voor internationale faam, daarna veroverde ze haar eigen land. De liefde voor het met de hand creëren van haar stukken is echter gebleven. Dat doet ze nog altijd het liefst vanuit haar atelier in Luik.

De rue Pierreuse leidt naar de gelijknamige buurt net achter het Palais des Princes-Evêques en staat symbool voor een belangrijke episode in de geschiedenis van de vurige stede. Halverwege de 15de eeuw beklommen de zeshonderd inwoners van Franchimont hierlangs de heuvels om het kamp van Karel de Stoute en Lodewijk XI aan te vallen. Het is ook hier, zeggen ze in Luik, dat de prins-bisschop vijf eeuwen eerder steengroeven opende om een vestingmuur te bouwen en zo de stad te versterken. Vandaar de naam Pierreuse (steenachtig).

In de loop van de tijd is de buurt veranderd, maar de sfeer van toen hangt er nog altijd. Het is een levendige wijk met een bohemien tintje. Op straat kom je er een bonte mengeling tegen van advocaten in toga, antiglobalisten op slippers en kunstenaars van divers pluimage. Hier vestigde Delphine Quirin zo’n vijftien jaar geleden haar hoofdkantoor, in een huisje waar symmetrie een abstract begrip is en rechte muren niet bestaan. Haar toevluchtsoord bestaat uit twee delen. In het eerste deel zit de winkel, waar elk stuk met zorg tentoongesteld wordt. In het andere deel bevindt zich het atelier, waar merinoswol, mohair, angora en kasjmier liggen te wachten tot behendige vingers er elegante hoeden van maken. Haar creaties worden artisanaal vervaardigd, met veel liefde en geduld. Die ambachtelijke stempel leverde de ontwerpster al succes op in Japan, de Verenigde Staten en heel wat andere landen. Het is deze erkenning die haar sterkt in de overtuiging dat ze niet hoeft te veranderen en dat het een groot gemis zou zijn als ze het eigen karakter van haar producten zomaar overboord zou gooien.

Jeugdherinneringen

Delphine herinnert zich dat ze als kind al niets liever deed dan in de koffers van haar grootmoeder duiken. Dat waren heuse schatkisten met kostuums, jurken en verkleedkleren. Toen al deden vooral hoeden haar van de ene verbazing in de andere vallen en vormden ze een bron van inspiratie.

Ook als jonge vrouw bleef ze gefascineerd door accessoires die het verschil maken. Dankzij haar studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Luik kreeg ze de gelegenheid om een brede basis op het gebied van de kunsten te ontwikkelen, met een voorliefde voor Vermeer, De La Tour en de Amerikaan Edward Hopper. Door die overvloed aan artistieke invloeden raakte ze nog meer overtuigd van wat ze diep in haar hart wilde doen. Ze volgde een opleiding tot hoedenmaakster en besloot het erop te wagen als zelfstandige.

In het andere deel bevindt zich het atelier, waar merinoswol, mohair, angora en kasjmier liggen te wachten tot behendige vingers er elegante hoeden van maken.

 

In 1996 maakt Delphine haar eerste ceremoniehoeden op maat. Ze vallen in de smaak en mond-tot-mondreclame doet de rest. Niet veel later maakt ze kennis met het breiwerk, dat gaandeweg haar lievelingstechniek wordt en dat tot op de dag van vandaag is. Ze bedwingt de wol in alle zachtheid en tovert het fijne materiaal om tot hoeden, mutsen, handschoenen en sjaals in alle kleuren. In 1999 doet ze van zich spreken met haar eerste collectie.

Je ziel niet verkopen

In deze kleine wereld is talent alleen niet genoeg. Je moet deuren openen die anders voor je gesloten blijven, je laten zien, de nieuwsgierigheid van mogelijke distributeurs wekken op beurzen in Parijs en elders. Delphine tovert haar wollen hoedjes om tot onmisbare dagelijkse accessoires en ontdekte een gat in de markt. In haar persoverzicht bevinden zich inmiddels een indrukwekkend aantal a r t ikelen uit Elle, Marie-Claire, New York Social Diary en zelfs het Japanse tijdschrift Hanatsubaki. De wereld heeft duidelijk behoefte aan fantasie en creativiteit. Je vindt haar kleurrijke hoeden echt overal! Ze maken geen deel uit van de vergankelijke cyclus van de mode, maar schrijven hun eigen geschiedenis, al vijftien jaar lang.

“Ik heb alles in omgekeerde volgorde gedaan. Ik ben heel snel naar beurzen getrokken en heb zo mijn naam gevestigd in het buitenland”, vertelt de ontwerpster. “Daardoor vind je mijn collectie bij verkooppunten over de hele wereld, maar juist in België ben ik niet heel sterk vertegenwoordigd.” Na 15 jaar besluit Delphine dan ook om haar aanwezigheid in België te vergroten, uiteraard op Luiks grondgebied, maar ook in Brussel. Hier stapt ze met vier vrienden in een nieuw project. Ze besluit mee te werken aan een originele winkel met de naam ‘Stories’, die in de zomer van 2011 zijn deuren opent aan de Vlaamsesteenweg. In de winkel vind je heel wat talent, zoals de Belgische styliste Hüsniye Kardas, die kledingstukken voorziet van bijzondere details, Samuel Dronet, die inspiratie haalt uit mannenkleren voor zijn androgyne, bijna identieke stukken voor dames en heren, maar ook The Cookie Therapy, een jonge onderneming die originele, moderne versies van klassieke lederwaren maakt. En nu liggen er dus ook de warme en kleurrijke accessoires van de Luikse ontwerpster.

“Ik wil met mijn handen in de wol zitten”

De plaats die Delphine het naast aan het hart ligt, blijft echter haar eigen plekje in de rue Pierreuse. Daar ontvangt ze haar klanten en kan ze hun indrukken en ervaringen delen. “Ik kan niet méér produceren, want ik wil absoluut geen machine worden. Ik wil producten blijven verkopen die van het begin tot het einde in België gemaakt zijn”, zegt ze. “Ik wil dat mijn stukken hier worden gemaakt, in dit atelier waar alles begint. Het maken zelf blijft trouwens mijn favoriete bezigheid. Er is het uitdenken, het schetsen. Maar dat blijft papier. Ik wil met mijn handen in de wol zitten.”

De hoedenmaakster is onlangs zelfs opnieuw begonnen met het maken van hoofddeksels met pluimen en andere hoeden voor bijzondere gelegenheden. Net als in het begin, in 1996.


Delphine heeft besloten dat ze hier meer tijd wil doorbrengen. Niet om nog meer uren aan haar breimachine te zitten, maar wel om meer contact met haar klanten te hebben. “Ik heb fantastische klanten, het zijn heel leuke mensen. Velen volgen me al vanaf het begin en zijn altijd trouwe klant gebleven. Ik nodig hen regelmatig uit voor kleine evenementen in mijn atelier. We maken originele foto’s met Goldo (nvdr: de Luikse fotograaf Dominique Houcmant), we kletsen wat… Ik vind het leuk om met hen over mijn producten te praten, over wat ze mooi vinden. Die contacten zijn veel waard, want ze vormen een bron van inspiratie.” De hoedenmaakster is onlangs zelfs opnieuw begonnen met het maken van hoofddeksels met pluimen en andere hoeden voor bijzondere gelegenheden. Net als in het begin, in 1996. “Maar dan met een persoonlijke touch”, voegt ze eraan toe. Juist die persoonlijke stijl trekt klanten aan die een uniek hoofddeksel willen voor een speciaal moment.

Wie zijn outfit wil opfleuren met een “Delphine Quirin” heeft dus keuze te over. Ver van huis kunt u terecht bij het Engelse Anthropologie, in de Galeries Lafayette in Parijs of in Mexico, Japan of Ierland, waar Delphines creaties hoge ogen gooien. Maar het kan ook eenvoudiger. Binnenkort kunnen liefhebbers hun bestelling doorgeven via internet, op de website die in de maak is. Daar zullen mutsen en andere accessoires te koop zijn voor prijzen tussen € 30 en € 120. Wie in Brussel is, kan binnenlopen bij ‘Stories’ en er meteen ook de originele creaties bekijken van de ontwerpers met wie Delphine de winkel deelt. Hoedenliefhebbers die alle aspecten van de artieste willen ontdekken, moeten ten slotte in Luik een bezoekje brengen aan het pittoreske straatje dat zo goed bij haar past. Een nieuwe verslaving verzekerd.

 

Bio Express

1970 : Geboren in Luik.
1996 : Delphine begint hoeden op bestelling te maken, in het bijzonder voor speciale gelegenheden.
1999 : Ze vervaardigt haar eerste collectie wollen mutsen, sjaals en handschoenen. Wol wordt haar lievelingsmateriaal en bezorgt haar vrij snel succes.
2011 : Opening van de winkel ‘Stories’ aan de Vlaamsesteenweg in Brussel, waar Delphine hartverwarmende ontwerpen verkoopt.

 
informatie

Delphine Quirin
Show-room/Atelier
Rue Pierreuse, 26
B-4000 Liège
+32 (0)4 221 05 52
delphine.quirin@cybernet.be
www.delphinequirin.be

In Nederland vind je de ontwerpen
van Delphine Quirin bij Cappello
Houtsraat, 28
N-6511 JN Nijmegen
info@cappello.nl
www.cappello.nl

 

Delphines tips

Na een bezoekje aan Delphines winkel kunt u net zo goed de buurt wat verder verkennen.

Als buurtbewoonster kent Delphine een schat aan goede adresjes. Zo raadt ze bijvoorbeeld het restaurant ‘Le Paris-Brest’ aan in de rue des Anglais, ter hoogte van de Place Saint-Lambert. Een ware traktatie, en dat is bekend! Vergeet dus zeker niet te reserveren. Stap ook eens binnen in het uitstekende Libanese restaurant ‘Mange et dis merci’ in de rue Hors-Château of in het gastronomische Spaanse ‘Pica Pica’ in dezelfde straat. Tegenover Delphines winkel biedt boekhandel ‘Entre-temps’ u een andere kijk op boeken. En wie de benen wil strekken, kan op ontdekkingstocht gaan op de hellingen van de citadel.


Le Paris-Brest
Rue des Anglais, 18, B-4000 Liège
+32 (0)4 223 47 11

Mange et dis merci
Rue Hors-Château, 14, B-4000 Liège
+32 (0)4 222 06 02, www.mangeetdismerci.com

Pica Pica
Rue Hors-Château, 62, B-4000 Liège
+32 (0)4 221 30 74, www.elpicapica.be

Librairie Entre-Temps
Rue Pierreuse, 15, B-4000 Liège
www.entre-temps.be

Your opinion counts