- Économie
- / Traject
Door Stéphane Renard
Na zijn ervaringen aan het hoofd van de pretparken Bellewaerde en Plopsaland had Paul van Havere zin in een nieuwe uitdaging. Hij begon opnieuw van voren af aan en lanceerde ‘Loungeatude’ in Louvain-la-Neuve. Het unieke restaurant in de universiteitsstad straalt gezelligheid uit en is het resultaat van een bewogen loopbaan.
Had je hem verteld dat hij ooit een kwaliteitsrestaurant zou opstarten in Louvain-la-Neuve, hij had je nooit geloofd. Voor hem was het een studentenstad met vuile straten en luidruchtige kroegentochten. Na een kort bezoek moest hij dat beeld echter bijstellen. Vandaag is Paul van Havere een enthousiaste ambassadeur van de Waals-Brabantse stad, waar studenten in de minderheid zijn en de commerciële, stedenbouwkundige, wetenschappelijke en economische ontwikkelingen duidelijk hoogtij vieren. Op deze plek stak Paul van Havere zeven jaar geleden voor de zoveelste keer de handen uit de mouwen. Als 53-jarige moet je over de nodige dosis lef beschikken om je alleen in zo’n avontuur te storten. En over de nodige strijdlust. Maar vandaag is Loungeatude – spreek uit als ‘Longitude’ – een plek waar je je met plezier neervlijt, op slechts enkele meters van de Ferme du Biéreau. ‘Ik wou niet een zoveelste doorsneerestaurant,’ vertelt hij. ‘Ik wou een sfeer creëren, een plek waar mensen niet snel hun eten opslokken, maar waar ze rustig kunnen genieten.’ Het traject dat hem tot hier bracht, is er geen van dertien-in-een-dozijn. Of wat dacht u hiervan?
Deze Franstalige Vlaming werd geboren in Waasmunster. Hij komt uit een familie die actief is in de textielindustrie en hij heeft het ondernemerschap in het bloed. Na zijn studie industrieel design aan het Saint-Luc in Luik, stort hij zich begin jaren 70 in het beroepsleven. Na een jaar bij Kleber vertrekt hij naar Philip Morris. Het zijn gouden tijden: de Amerikaanse sigarettenfabrikant heeft Weltab overgenomen, de eigenaar van de Belgische merken Visa en Armada, en wil nu Marlboro op de Belgische markt lanceren. Paul van Havere staat in voor de promotie van het rood-witte pakje. ‘Het waren ongeloof lijke jaren,’ herinnert hij zich. ‘We beschikten over heel wat middelen. Bovendien had ik een fantastische baas, Jean Célis.’
De koningen van de zandbak
Wanneer die laatste de multinational verlaat, wacht van Havere niet tot ook hij moet opstappen, zoals zo vaak gebeurt als de baas vertrekt. Hij wordt vennoot van de groep City7, die in de jaren 80 een echt fenomeen was in de reclame- en evenementensector. ‘Ook dat waren mooie tijden. We waren de koningen van de zandbak!’, lacht hij. Niet zonder reden. De groep neemt het Sportpaleis in Antwerpen over en organiseert het ECCtennistoernooi (met het beroemde gouden racket, bezet met diamanten), de Hard Cross Motorcross indoor, de Ladies European Masters (golf voor vrouwen) op het terrein van Bercuit… Maar dan slaan ze de bal mis. De overname van Donnay rackets mislukt en gaat naar een zekere Tapie. City7 laat daarna zijn oog vallen op dat andere grote Belgische tennismerk, Snauwaert, maar ook die episode loopt slecht af. Om Snauwaert nieuw leven in te blazen is er veel geld nodig en City7, dat tot dan toe altijd op eigen middelen kon rekenen, maakt zijn debuut op de beurs. Het wordt een mislukking.
Deze Franstalige Vlaming werd geboren in Waasmunster. Hij komt uit een familie die actief is in de textielindustrie en hij heeft het ondernemerschap in het bloed. Na zijn studie industrieel design aan het Saint- Luc in Luik, stort hij zich begin jaren 70 in het beroepsleven.
Van Bellewaerde naar Plopsaland...
Daarop besluit van Havere het geweer van schouder te veranderen. Gérard Constant, algemeen directeur van de Walibigroep, duidt hem aan als nieuwe directeur van Bellewaerde Park. ‘Ik nam de functie over van Luc Florizoone, de stichter van Bellewaerde. Mijn taak bestond erin om de mentaliteit te veranderen en een strategie op 5 jaar uit te werken. Een familiale bedrijfsvoering omvormen tot die van een beursgenoteerd bedrijf, dat was niet niks,’ zegt hij met enige trots. ‘Ik heb er 5 jaar over gedaan, van 1995 tot 2000. Toen ben ik vertrokken. Een mens moet trouw blijven aan zijn principes. Op een bepaald moment kun je niet langer je ziel aan de duivel verkopen.’ De duivel, hier is dat de Amerikaanse groep Six Flags, die Walibi en Bellewaerde heeft overgenomen. Hun doelstelling? ‘Geld en niets anders,’ benadrukt de oud-directeur. ‘We moesten kost wat kost de aandeelhouders tevreden houden.’ Paul van Havere pakt zijn koffers en vertrekt naar andere oorden. Hij belandt aan het hoofd van het vroegere Melipark, dat werd omgedoopt tot Plopsaland. De personages komen recht uit Studio 100 en veroveren vele harten in Vlaanderen en Nederland. Ze heten Plop en Kwebbel, Wizzy en Woppy, Big en Betsy… In tweeënhalf jaar hertekent de nieuwe directeur het volledige park, stelt een team samen waaraan hij zijn ervaring doorgeeft en doet het vuur weer branden. Missie volbracht. En nu?
… en van Groenendaal naar Louvain-la-Neuve
‘Ik had lange tijd plannen voor een project, maar uiteindelijk is dat niet doorgegaan. De NMBS had bepaalde terreinen te koop gezet, van stations die niet meer in gebruik zijn. Dat van Groenendaal en de hectare grond erbij interesseerden me wel. Ik wou er een groot indoorpark maken rond het thema “bos”. Er waren 27 kandidaat-kopers, maar ik maakte veel kans. Alleen kon de NMBS mij en mijn investeerders niet garanderen dat het terrein snel genoeg zou vrijkomen door de werken aan het GEN (Gewestelijk ExpresNet). Mijn project werd geweigerd. Als ik nu de vertraging zie die het GEN heeft opgelopen, ben ik daar niet rouwig om.’ En zo belanden we in Louvain-la- Neuve, voor het vervolg van het avontuur. ‘Een van mijn contactpersonen tijdens het Groenendaalproject was Brouwerij Moortgat, de producent van Duvel en Vedett. Zij stelden me voor om een verlaten ruimte die ze hadden in Louvain-la-Neuve nieuw leven in te blazen. Ik ben eens gaan kijken, maar verwachtte er niet veel van.’ Het vervolg is bekend.
Drie ruimtes met dezelfde sfeer
Op deze zonnige middag baadt de salon van Loungeatude in een kalme, rustige sfeer. Alsof de tijd even stilstaat. ‘We hebben alles van nul opgebouwd,’ legt de eigenaar uit. ‘Alles opnieuw bedacht. Op deze plek was vroeger het restaurant van Nino, de allereerste pizzeria van Louvain-la-Neuve. Voor de ruimte verlaten werd, had ze al een chaotisch parcours achter de rug. Die uitdaging sprak me wel aan. Toen ik een pretpark leidde, wou ik mensen gelukkig maken. Ook hier ben ik met die instelling aan de slag gegaan.’
Alles werd ontworpen met een sfeer van rust en ontspanning in gedachten: de open haard en de piano maken de salon helemaal af en in het restaurant zorgt de zorgvuldige schikking van de tafels voor een gevoel van ruimte en discretie.
En dat merk je. Als je hier komt eten of een professionele afspraak hebt, is dat ook om te genieten van het moment, in een hedendaags maar ontspannen kader: een vloer in glad beton, evenwichtige kleuren, comfortabele meubels die de patron deels zelf ontworpen heeft. Alles werd ontworpen met een sfeer van rust en ontspanning in gedachten: de open haard en de piano maken de salon helemaal af en in het restaurant zorgt de zorgvuldige schikking van de tafels voor een gevoel van ruimte en discretie. Ook hier brengt een open haard gezelligheid. In de zomer biedt het terras een warm welkom. De ruimte op de kelderverdieping doet dienst in alle seizoenen: van Havere noemde ze BAB’L (Business After Business Lounge) en voorzag ze van bar en dansvloer voor bedrijfsevents en privéfeesten. Aan de muren hangt werk van hedendaagse kunstenaars te pronken. Werkgroep of privéfeestje, beneden- of kelderverdieping, keuze genoeg om het nuttige aan het aangename te koppelen. Het motto van de ceremoniemeester is alvast niet mis te verstaan: ‘Doe alsof je thuis bent!’
De keuken
‘Ik hecht veel belang aan een gezonde keuken met weinig vet, aan stabiele en duurzame gerechten. Eigenlijk hou ik van een intelligente keuken waarbij zo weinig mogelijk moet worden weggegooid,’ zegt Paul van Havere. Dat verklaart waarom je hier traditionele gerechten vindt die niet op de kaart mogen ontbreken, maar dan met een originele toets.
De vaste kaart: jambonette van gevogelte met scampi’s, kokosroom en exotische risotto, carpaccio van filet pur met foie gras, sintjakobsschelp à la Tartufata…
De suggesties: ze veranderen om de 3 weken. Apart te bestellen of in een driegangenmenu.
BAB’L-ruimte: in principe zonder traiteurservice. Er is een eetformule mogelijk die garant staat voor gezelligheid, flexibiliteit, kwaliteit, creativiteit en ontspanning.
informatie
« Espace Loungeatude »
Place Polyvalente (achter de La Ferme du Biéreau)
1348 Louvain-la-Neuve.
+32 (0)10 45 64 62
Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.
www.loungeatude.be