Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Gilles Charlier

Een hele voorstelling !

  • Tendance
Liège  / Trois-Ponts

Door Alain Voisot

Deze onderneming uit Trois-Ponts is een van de partners van de Francofolies de Spa, waarvoor het de volledige technische regie verzorgt. Jean-Marc Closjans, die sinds 1991 aan het hoofd van het bedrijf staat, is een echte duizendpoot.


Plicploc. Een belgicisme dat iedereen begrijpt : iets wat geïmproviseerd is, ineengeflanst, een rommeltje. Maar om een onderneming die zoveel precisie vergt zo te noemen, dat wijst toch op heel wat zelfspot en zelfvertrouwen.

Soms biedt het lot je een kans aan die je niet mag laten liggen. Sinds 1991 staat Jean-Marc Closjans aan het hoof van PlicPloc, een bedrijf dat de regie backstage van een aantal van de grootste culturele evenementen in Wallonië en daarbuiten voor zijn rekening neemt. Alles begon met de Frères Taloche, een komisch duo, voor wie hij de klank en het licht verzorgde. Al heel snel bouwde hij een stevige reputatie in en liepen de contracten binnen. Niet veel later volgde de Francofolies de Spa, die in 1994 ontstonden naar het voorbeeld van de Francofolies de La Rochelle (1985). Slechts weinig mensen weten dat dit event verwijst naar het Superfrancofête de Québec van 1974. Deze grote momenten van de francofonie bestaan nog steeds en tonen aan dat het Franse chanson generatie na generatie creatief en dynamisch is gebleven. 

Jean-Marc Closjans, die trots is op die referentie, haalt contract na contract binnen en wordt regisseur van de Anthisnoises, het Festival du Rire de Rochefort (23 edities), het Festival du Rire in Luik en de Foire de Châlons-en-Champagne. De trouw van zijn klanten is het beste bewijs van de kwaliteit van zijn diensten. Het merendeel van de technische aspecten voor, tijdens en na de voorstelling, festival of show besteedt hij uit en coördineert hij. Samen met zijn team verzorgt en coördineert hij verlichting, klank, opbouw van het podium, de tent… maar ook de logistiek, uurroosters voor artiesten en technici, werking van de microfoons… Hij controleert de podiumplannen, de planning van de technische interventies, veiligheid van de tenten en canopy’s, plaatsing van de containers, offertes van elke dienstverlener en staat zelfs in voor de catering voor het technisch personeel. PlicPloc neemt de volledige organisatie en coördinatie van het evenement voor zijn rekening.

De podiumberoepen 

Elk evenement in de openlucht vergt een specifieke organisatie vanaf een aantal dagen voor tot een aantal dagen na de voorstelling. Eerst moeten de tenten worden geplaatst en wordt het podium opgebouwd. Die zware structuren bestaan uit bruggen, stellingen, banken en verhogingen. Vervolgens moeten de verlichtings-, klank- en projectie-elementen worden gemonteerd. Tot slot is het decor aan de beurt. Bij dat alles wordt een beroep gedaan op verlichtingstechnici die de kabels plaatsen, de verlichtingsapparatuur installeren en bevestigen, de kabels op de verlichtingsuitrustingen aansluiten, de lichtinstallaties testen, de aansluitingen controleren, het geheel onder spanning plaatsen en de werking van de installaties testen (projectoren, dimmers, console).

De podium- en klanktechnici hebben dezelfde taak. Zij werken samen met de elektro-machinisten, installeren het podiummateriaal en sluiten het aan, en breken het vervolgens met dezelfde nauwkeurigheid ook weer af.

Het opbouwen van een tent is een indrukwekkend gebeuren en vergt doorgedreven technische vaardigheden. Het materiaal moet geladen en gelost worden en vervolgens moeten de onderdelen van de tent, de palen, platen, horizontale raveelbalken enz. op de grond worden gemonteerd. Daarna wordt de vloer geplaatst volgens een vaststaand montageplan. Na elk evenement moeten de opbouwers van de tent de verschillende onderdelen en zeilen schoonmaken en herstellen. Soms moeten ze bepaalde onderdelen zelf vervaardigen. Ze zijn immers in staat om zeilen te versnijden, te monteren, banken te maken, enz. Dat alles gebeurt volgens erg strenge veiligheidsnormen.

 

Plicploc
Mont de Fosse 4
B-4980 Trois-Ponts
+32 487 02 16 27
 
http://plicploc.be/regie/
Your opinion counts