Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Glutton

Glutton verovert de wereld

  • Business
  • / Innovation
Namur  / Andenne

Door Christian Sonon

Christian Lange droomde ervan om Formule 1-coureur te worden, maar door zijn passie voor werktuigkunde werd hij directeur van een onderneming. In plaats van bolides bouwt hij nu gemeentelijke afvalzuigers in zijn werkplaatsen in Andenne. Een wereldsucces.


Je kunt hem overal tegenkomen, zoals bij de Tower of London, het Colosseum in Rome, aan het meer van Genève, maar ook in Tunesië, Guadeloupe of Mekka. De Glutton® is daar echter niet om monumenten en landschappen te bewonderen. Hij volgt toeristen op de voet, net als consumenten en gebruikers in het algemeen. Zijn doel zijn vieze plekken en wegdekken bezaaid met afval. Het apparaat wordt aangedreven door een elektromotor van 48 volt/1500 Watt, is uitgerust met een standaardcontainer van 240 liter en heeft een reusachtige maar ultralichte en zeer gemakkelijk hanteerbare aanzuigbuis. Het meest voorkomende afval in straten, parken, parkeerterreinen en perrons, zoals papiertjes, dozen, plastic zakken, sigarettenpeuken, hondendrollen, blikjes en flesjes, worden daardoor in recordtijd opgezogen.

@Glutton

De 333 Belgische gemeenten met meer dan 10.000 inwoners hebben al een Glutton® aangeschaft, net als een twintigtal ziekenhuizen en alle luchthavens. Daarnaast is het apparaat ook zeer gewild in zestig andere landen over de hele wereld, wat bewijst hoe efficiënt de Glutton® is. «Ons apparaat kan optioneel met een heleboel accessoires worden geleverd», zegt Christian Lange, de oprichter van Glutton Cleaning Machines. «Denk bijvoorbeeld aan een verstuiver die uitwerpselen desinfecteert, een automatische brandblusser, een schijnwerper, een achteruitrijalarm, een handmatige grijper voor vastzittende voorwerpen of een mandje opzij voor groot afval. Ons product doet in feite meer dan alleen de hygiëne op straat verbeteren. Door de bezem en vuilnisbak overbodig te maken en de traditionele straatveger te vervangen door een ‘hygiënebeambte’ die op handige wijze een machine bedient, hebben we het vak helemaal opgewaardeerd en de werknemers opnieuw gemotiveerd.»

Een familie van zelfstandigen

Hoe is Christian Lange, die oorspronkelijk uit Chimay komt, op het idee gekomen om gemeentelijke afvalzuigers te gaan ontwerpen? «In onze familie zijn we allemaal zelfstandigen», antwoordt Lange. «Mijn vader was een pionier op het gebied van tuingereedschap in België. In zijn werkplaatsen heb ik zo mijn werktuigkundige kennis opgedaan. Maar mijn droom was om Formule 1-coureur te worden. Ik ben begonnen met karten en na mijn marketingstudie in Namen heb ik in de Formule Ford-klasse gereden. Maar het verlangen om te ondernemen was er en in 1988 heb ik mijn eigen bedrijf voor de verkoop van tuinmachines opgericht. Kort daarna kreeg ik de kans om een afvalzuiger te verkopen die in Frankrijk was gemaakt. Die vertoonde heel wat
gebreken en omdat de fabrikant zich daar geen zorgen over leek te maken, begon ik na te denken over een beter werkend model. In 1995 heb ik een eerste prototype met benzinemotor gepresenteerd. Omdat ik daarmee succes had, heb ik mijn aanvankelijke activiteit opgegeven en een research & development- afdeling geopend om een 100% elektrische afvalzuiger te ontwikkelen. En de cijfers vertonen weer een stijgende lijn.
In 2016 hebben we 750 afvalzuigers van gemiddeld € 15.000 per stuk verkocht, wat neerkomt op een omzet van € 11,25 miljoen.» In 2007 heeft de ondernemer zich intussen gevestigd in een nieuwe fabriek op het industrieterrein Sclayn in Andenne, waar hij nu met een zestigtal medewerkers actief is. En de muren van de ontvangsthal worden elke dag een beetje meer gevuld door de successen die Lange Christian S.A. behaalt, zoals Grand Prix Afters 2009 voor zijn inspanningen op het gebied van investeringen, innovatie, export en werkgelegenheid, Prix Wallonie à l’Exportation 2010 voor zijn export en bijdrage aan het imago van Wallonië en zijn producten, en de Trends Gazelle 2012 in de categorie «kleine ondernemingen».

@Glutton

Duizend ideeën per jaar

«We hebben een aardige geschiedenis, maar het verhaal begint eigenlijk pas», zegt de directeur. «Onze ingenieurs zijn constant op zoek naar verbeteringen. We hebben duizend ideeën per jaar. Het is hun taak om de ideeën te ontwikkelen die het beste lijken. Zo hebben we een opbergruimte met een inhoud van 20 liter ontworpen, zodat de operator zijn persoonlijke spullen en etenswaren kan opbergen. We hebben onze afvalzuigers ook voorzien van een onkruidbestrijdingsset, die het onkruid tussen de tegels verwijdert en opzuigt. En we hebben een nieuw model uitgerust met twee compartimenten, waardoor het mogelijk is om afval te sorteren. »

Een echte veegwagen

Dit jaar schakelt de onderneming in een hogere versnelling door de Zen® op de markt te brengen. Deze 100% elektrische gemeentelijke veegmachine werd eind november als wereldprimeur in Parijs gepresenteerd. Deze machine, die wordt bestuurd door een operator die comfortabel in een ergonomische cabine met verwarming en airconditioning zit, reinigt het wegdek eerst met behulp van twee ronddraaiende bezems aan de voorkant en zuigt daarna het afval op. «Dit model met een capaciteit van 850 liter is het resultaat van zeven jaar onderzoek», legt Christian Lange uit. «De productie gaat in 2018 van start. We verwachten veel van onze buurlanden. Duitsland en Nederland zijn zeer ontvankelijk voor elektrische modellen. De gemeente Den Haag bijvoorbeeld heeft onlangs vijftig nieuwe afvalzuigers bij ons gekocht als aanvulling op de zestig die ze al hadden.» Het bedrijf, dat vanaf nu op een productie van ongeveer 1000 apparaten per jaar mikt, is bezig met de bouw van een nieuwe fabriek in het bedrijvenpark Mecalys in Petit-Waret (Andenne). Groei schept immers verplichtingen. Deze fabriek zal een productiehal, een R&Dlaboratorium, kantoren en vergader- en trainingsruimtes omvatten.

Lange Christian S.A.
rue de l’Ile Dossai 9
B-5300 Sclayn (Andenne)
+32 85 31 04 30
www.glutton.com

 

Your opinion counts