Waw magazine

Waw magazine

Menu

Hallo? Computercrisis?

  • Économie
  • / Aan de spits
Hainaut  / Mons

Door Lena Goessens

Ziekenhuizen zijn complexe organisaties. Informatica is onmisbaar bij het verwerken en beheren van al hun gegevens. Xperthis vond het gat in de markt: IT-oplossingen en slimme software speciaal voor de medische sector. Wij spraken met CEO Olivier Lequenne.

Olivier Lequenne staat niet alleen aan het hoofd van Xperthis. Ze zijn met zijn vieren. Xperthis is namelijk het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen vier grote IT-spelers uit de ziekenhuissector. Iniatiefnemer was de NRB-groep, ICTafdeling van de bank Ethias en met een omzet van bijna € 200 miljoen dé grote naam op het gebied van ICT-diensten en -oplossingen in België. Eind 2011 kwamen er nieuwe spelers bij: Polymedis (waar Olivier Lequenne deel van uitmaakt), Partezis en Xtenso. Het blijkt een geslaagde fusie. Een hele prestatie, want het is immers niet eenvoudig om vier verschillende denkwijzen en bedrijfsculturen te combineren. Om maar te zwijgen van alle juridische aspecten die bij een structurele reorganisatie komen kijken. 

Raakvlakken

Wat de vier bedrijven gemeen hebben? Hun grote interesse voor gezondheidszorg en ziekenhuizen. Ziekenhuizen staan in de top 3 van werkgevers in België. Het zijn complexe organisaties die behoefte hebben aan een efficiënte IT-structuur. Elk van de vier bedrijven kon vanuit zijn eigen ervaring een concrete bijdrage leveren aan het Xperthisproject. Het ene bedrijf was gespecialiseerd in de verwerking van patiëntgegevens, het andere was meer op de hoogte van facturatiebeheer. “We brachten ieder onze sterke punten mee in een toch wel bijzondere sector. Onze kracht is dat we de verschillende eenheden hebben weten te transformeren tot één geheel”, zegt Olivier Lequenne. De huidige CEO en CTO van Xperthis is zelf specialist in acute geneeskunde en studeerde Burgerlijk Ingenieur Informatica aan de UMons.

Xperthis levert op dit moment een breed assortiment van IT-producten aan bijna tachtig procent van de Belgische ziekenhuizen. Je vindt hun producten dan ook in de Naamse Clinique Sainte-Elisabeth, bij EpiCURA in Bergen en bij het CHU Sart- Tilman in de Luikse regio. Bij deze klanten van het eerste uur werden onlangs nieuwe namen gevoegd, zoals het CHwapi in de regio Doornik en de Clinique Saint-Luc in Bouge.

Marktleider

Uiteraard dekken deze paar voorbeelden niet de 56.000 bedden – van de 70.000 in heel België – die Xperthis in handen heeft. “In onze sector is het de gewoonte om de markt in bedden te tellen. Voor het elektronisch patiëntendossier hebben we bijvoorbeeld een derde van de Belgische bedden in handen”, vertelt Lequenne. Xperthis is nu al marktleider met zijn geautomatiseerde facturatiesysteem. Voor een zwaar proces als facturatie was de stap naar het digitale tijdperk onvermijdelijk. Alle ziekenhuizen zijn intussen dan ook uitgerust met standaardfacturatiesoftware, waarvan ze de parameters kunnen instellen naargelang de situatie. Ook het papieren patiëntendossier maakt stilaan plaats voor de elektronische versie.

IT-ziekenhuis?

Naast het patiëntendossier en de facturatie is er ook nog het financiële beheer. Welke organisatie werkt nog niet met een ERPprogramma? ERP-software coördineert de financiële aspecten van een onderneming via het voorraadbeheer, het aankoopproces enzovoort. Maar waarom alles informatiseren? Op die vraag bestaat meer dan één antwoord. Ziekenhuizen hebben vaak met heel wat administratieve rompslomp te kampen. Om rendabel te zijn, kunnen ze daarom niet anders dan IT inschakelen voor hun medische prestaties. “Simpel gezegd: hoe meer zorg ziekenhuizen bieden, hoe meer financiering ze krijgen”, stelt Lequenne. “Dankzij onze IT-oplossingen kunnen ziekenhuizen alle verstrekte zorg duidelijk aangeven aan het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Het gaat om een aanzienlijk volume, want een enkel onderzoek staat gelijk aan duizenden codes. Op papier is dat bijna ondoenlijk.” Maar het elektronische beheer biedt nog heel wat andere voordelen. Niet alleen heeft het medisch personeel makkelijker toegang tot de patiëntgegevens, het helpt ze ook bij het eenduidig maken van de voorschriften. Weinig structuren zijn zo ingewikkeld als een ziekenhuis, met de reservering van bedden, maaltijden, onderzoeken… Een logistiek hurzarenstukje, waar IT een handje bij kan helpen.

Ziekenhuizen hebben vaak met heel wat administratieve rompslomp te kampen. Om rendabel te zijn, kunnen ze daarom niet anders dan IT inschakelen voor hun medische prestaties.


Schaaluitbreiding

Naast de verwerking van patiëntgegevens en de facturatie investeert Xperthis ook in andere, nog complexere gebieden zoals de bovengenoemde logistiek. Streefdoel op lange termijn is immers om ziekenhuizen een geïntegreerde totaaloplossing te kunnen bieden. “We willen ons blijven richten op ziekenhuizen die IT-oplossingen nodig hebben en tegelijk willen we het verschil maken met leveranciers die de ziekenhuissector niet noodzakelijk even goed kennen als wij.” Xperthis streeft ernaar om een antwoord te geven op alle problemen die een ziekenhuis op IT-vlak maar kan hebben en is daarmee de perfecte partner. Na België hoopt Xperthis ook de buitenlandse markt te veroveren. Frankrijk is de eerste stap. Met hun ervaring in Belgische ziekenhuizen mag dat geen probleem zijn. “Als het hier gelukt is, kunnen we het in het buitenland ook”, stelt Lequenne. De Belgische markt is niet oneindig, maar de wereld is groot genoeg voor wie ambitie heeft.

 

IT verkoopt!

Xperthis werd eind 2011 opgericht en groeide in korte tijd uit tot een belangrijke ICT-speler in de zorgsector. Initatiefnemer NR B-groep wist met fusiepartners Partezis, Polymedis en Xtenso al meteen een mooi resultaat neer te zetten. Op dit moment is het jonge bedrijf de op twee na grootste onderneming in de gecombineerde Belgische ICT-sector (software, hardware, IT-diensten enzovoort). Xperthis weet een antwoord te bieden op de ICT-noden van complexe structuren als ziekenhuizen en levert hun menselijke en logistieke middelen, slimme oplossingen en software die speciaal is ontwikkeld voor medische doeleinden. In juli 2013 boekte het bedrijf een omzet van € 25 miljoen tegen € 197 miljoen voor NR B, de belangrijkste aandeelhouder. Een knap economisch model, waarmee Xperthis zich kan blijven focussen op een echte nichemarkt en waarmee ze ook Europa proberen te veroveren. De sleutel van hun succes is misschien wel de liefde voor het vak, zegt Olivier Lequenne, technisch en commercieel directeur van Xperthis voor het zuiden van België: “ICT is een van de grote uitdagingen van een ziekenhuis. Ons werk is zo boeiend omdat het rechtstreeks effect heeft op mensen. We doen iets nuttigs voor de maatschappij en dat idee voegt een extra dimensie toe en geeft zin aan wat we doen.”

 

informatie

XPERTHIS. Committed to care
Mons Office
Boulevard Initialis, 30
B-7000 Mons
www.xperthis.be

Your opinion counts