Waw magazine

Waw magazine

Menu

Het Meer van Robertville

  • Découverte
  • / bonnes adresses
Liège  / waimes

Door Guy Delville

De eigenaars van het ‘Hôtel des Bains’ aan het meer van Robertville hebben zopas een nieuwe en meer familiale gelegenheid geopend in het centrum van Waimes. Twee adressen voor lekkerbekken in gastronomieland. 


Het meer van Robertville strekt zich romantisch uit over meer dan 60 ha. Het dateert van 1928, toen de stuwdam voor een bekken van acht miljoen m³ werd gebouwd. Op de achtergrond vindt men diepe dalen, majesteitelijke bossen en de unieke biotoop van de Hoge Venen. In 2005 namen Jean-Pierre en Elisabeth Robert, die elkaar in Brussel leerden kennen op de banken van het befaamde CERIA, het ‘Hôtel des Bains’ over van de gezusters Solheid. Het ligt vlak bij het meer, met een tuin die zachtjes afhelt naar het water. Ze zouden er een van de mooiste kwaliteitshotels van Oost-België van maken. Vóór ze dat hotel openden, had Jean-Pierre, die zijn koksstudies aanvulde met cursussen hotelbeheer, gewerkt bij de ‘Méridien’, waarvoor hij langs de vestigingen in Brussel, Dublin, Tahiti en Lyon reisde, waar hij meer bepaald chef van de restaurants werd, een verrijkende en veeleisende leerschool. 

Aan de oever van het meer

Het hotel werd even geraffineerd als elegant en verfijnd gerenoveerd in een hedendaagse stijl die het salon, de bar, het buitenterras en de bibliotheek aan de huidige smaak aanpaste. Vandaag kunt u volop genieten van de vele aantrekkelijkheden ervan. Het in het Natuurpark van de Hoge Venen gelegen hotel met zijn twaalf kamers (vanaf € 115) is veelzijdig en biedt charme, comfort en gezelligheid, alsook een kalme en verkwikkende nachtrust. De Nuxe-spa, met zijn noordse sauna, zijn Moorse hammam en zijn jacuzzi, staat ter beschikking rond het binnenzwembad, in het verlengde van de tuin en met uitzicht op het meer. 

Of het nu in de eetzaal tegenover de tuin is, dan wel op het heldere terras, de kaart biedt u pittige verse gerechten die ruimschoots een beroep doen op de producten van een bijzonder gulle streek: forellen, eenden, gevogelte, vlees en kaas… Naast een lunch met lichte maar heerlijke en hoofdzakelijk plantaardige gerechten, kan men kiezen uit twee menu’s (vier gangen voor € 68, vijf gangen voor € 94). De prijzen lijken misschien hoog, maar u krijgt er dan ook kwaliteit voor. Het viergangenmenu biedt momenteel forelfilet, griet, kalfsbout en roze pompelmoes. Het grote menu bestaat uit Bretonse langoustine, ganzenlever, Schotse haggis, kalfszwezerik, Anjou-duif en Valrhona-chocolade.

Een grote chef aan het fornuis

Sinds enkele maanden staat Samuel Blanc aan het fornuis. Samuel is afkomstig uit de Jura. Nadat hij in enkele grote Franse en Duitse huizen werkte, kwam hij in juni 2003 naar ‘Hostellerie Lafarque’ in Pepinster, waar hij een terechte en welverdiende Michelin-ster kreeg. In januari 2013 begon hij in de keuken van het Crowne Plaza in Luik, waar hij heel zijn talent en beroepsernst en al zijn creativiteit kon botvieren bij het maken van heel persoonlijke gerechten. Op de restaurantkaart staat een mengeling van streekproducten, wilde kruiden en groenten uit de moestuin, die uitgekiend worden gecombineerd met wereldspecerijen.

In de eetzaal (46 plaatsen) worden de elegantie en de aantrekkelijkheid van de inrichting aangevuld door de vriendelijkheid en de deskundigheid van het personeel, dat onder leiding van de oplettende en glimlachende Elisabeth staat. Al onze lof voor het professionalisme van François, die alle aspecten van zijn vak beheerst en bovendien een uitgebreide en subtiele kennis van de wijnkaart heeft (meer dan driehonderd Franse wijnen en een zeer ruime keuze uit wijnen van andere landen).

De goede herberg…

Tien maanden werk heeft het Robert gekost om langs de RAVeL, aan de rue du Centre in Waimes, ‘Au Cheval blanc’ te verbouwen, een herberg die op 15 mei jongstleden werd ingewijd. Het interieur met zijn houten en fris ruikende lambrisering doet denken aan de Savoye. Er is plaats voor 52 gasten en de bar met haar ronde vormen en de gordijnen van zwaar fluweel schept een gezellige en geraffineerde wereld waarin het goed toeven is.

De kaart, die een sharing keuken wil bieden, bevat gestoofde schotels, geroosterd vlees en andere eenvoudige gerechten van hetzelfde slag: andouillette, runderwang, chaletburger, kip, tartaar, zonder de voorgerechten met hun uitgesproken smaken te vergeten (kaaskroketten, gevulde champignons, pastei, ei uit een pannetje). Voor de namiddag zijn er heerlijke taarten en een ruime keuze aan uitgelezen dranken.

Langs de straatkant is er een terras (140 m²) dat gezellig plaats biedt aan negentig personen en voorzien is van door ambachtslieden gemaakte tafels en banken. Zeer binnenkort zal dat huis worden aangevuld met zes standingvolle hotel-appartementen (voor twee tot vier personen), met meubilair en versieringen die de sfeer van een bergland scheppen. Dit zijn dus twee mooie gelegenheden om die groene streek met haar vele charmante aspecten te leren kennen.

Waimes, het dak van België

Het is immers in Waimes dat zich het befaamd Signaal van Botrange bevindt (met zijn 694 meter het hoogste punt van België). Het zal trouwens nog tot 718 meter worden verhoogd met een hoogfrequente toren. Het op de grens van de Romaanse en de Germaanse streken gelegen Waimes is een ongewone bestemming vol (prettige) verrassingen. Op de eerste plaats kan men er in alle jaargetijden een wilde natuur ontdekken, met prachtige landschappen, zover het oog reikt. Het is een karaktervolle streek, waar u met de glimlach op zoek kunt gaan naar authentieke producten en ambachtelijke knowhow, terwijl u gebruik kunt maken van een hele reeks landelijke logementen, bed & breakfasts, restaurants en hotels.

Hôtel des Bains
Haelen 2
B-4950 Robertville
+32 80 67 95 71
www.hoteldesbains.be

Au Cheval blanc
Rue du Centre 20
B-4950 Waimes
+32 80 67 93 63
www.auchevalblanc.be


TE ZIEN, TE DOEN…

In alle weersomstandigheden kunt u van de natuur genieten: langlaufen, alpineskiën, wandelingen, fietstochten en een bezoek aan het  meer van Robertville, dat hiernaast beschreven staat. De Hoge Venen, het grootste natuurreservaat van België, is een gebied vol wilde natuur voor de liefhebbers van een fabelachtige omgeving.

INFORMATIE 
www.eastbelgium.com.

Your opinion counts