Waw magazine

Waw magazine

Menu

Klassiek Muziek

  • L'été des Festivals
  • / Culture
Brabant wallon

Door Charline Cauchie

Festival musiq'3

Het Festival Musiq’3 organiseert zijn eerste editie in Waals-Brabant. Een provincie waar heel wat moedige artiesten wonen die niet bang zijn om en jonger, nieuwsgierig publiek te ereiken. Het sleutelwoord van deze vernieuwing is : verbinden.

 

Musiq’3, de radiozender van de RTBF ? Inderdaad, dat klopt. U wist het misschien nog niet, maar sinds 2011 organiseert Musiq’3 zijn eigen festival in Brussel. Een initiatief dat zijn publiek heeft gevonden. En wat voor een publiek. “Vorig jaar bereikten we 10.000 personen op Flagey, waar het festival echt zijn plekje heeft gevonden, vertelt Laetitia Huberti, directeur van Musiq’3. Het was tijd voor een Waalse editie van het festival”.

Afspraak dus in Waals-Brabant, tussen 21 september en 6 oktober : “Dat is vrij lang, en anders dan de Brusselse versie omdat we aanwezig zullen zijn in de volledige provincie, ” vertelt de organisatrice, “met concerten in Hamme-Mille, Terhulpen, Lathuy, Nijvel, Ottignies-Louvain-la-Neuve en Waterloo. Maar de filosofie is dezelfde als in Brussel. We hebben gekozen voor het formaat van een rockfestival waarbij mensen van het ene concert naar het andere kunnen. We staan voor een geest van delen, openheid, het verbreken van de klassieke codes en toegankelijkheid”

Deze nieuweling sluit aan bij de Festivals de Wallonie, waar het de fakkel overneemt van het Festival musical du Brabant wallon : “Het plan was niet om het verleden te ontkennen, maar om van dat winnende recept uit Brussel te laten genieten. We zijn uitgegaan van dezelfde waarden en hebben voor Waals-Brabant een specifiek project ontwikkeld. Wat voor ons belangrijk is, is om lokale artiesten in de kijker te zetten en het festival open te stellen voor een jong publiek. We werken dan ook samen met verschillende lokale partners en operatoren”. Een daarvan is de UCL. “Het was erg belangrijk om de studenten erbij te betrekken. Dat hebben we gedaan in de vorm van een colloquium over nieuwe technologieën en muziek”. 

Waals-Brabant kan bogen op tal van vooraanstaande artiesten : “We brengen verschillende grote muzikanten van deze provincie samen tijdens ontmoetingen op verschillende locaties”. Drie oude bekenden geven hun vriendschap vorm in de muziek : Marie Hallynck (cello), Muhiddin Dürrüoglu (piano) en Ronald Van Spaendonck (klarinet). Een andere ontmoeting draait volledig rond het doorgeven van de muziekpraktijk binnen het gezin, met vader en zoon Douchy (viool en hobo), Frédéric de Roos en Nathalie Houtman ( blokfluit).

 

Festival Musiq"3

Van 21 september tot 6 oktober

www.lesfestivalsdewallonie.be

De andere afspraken

Festival Musical de Namur
Van 25 juni tot 12 juli
Royal Juillet Musical de Saint-Hubert
Van 27 juni tot 28 juli
Juillet Musical d’Aulne
Van 5 tot 7 juli in Thuin
Festival de l’Eté Mosan
Van 13 juli tot 31 augustus
Festival de Stavelot
Van 27 juli tot 10 augustus
Les Sons Intensifs
Festival de musique de chambre et gastronomie,
Van 17 tot 19 augustus in Lessines
Les Nuits de Septembre
Van 6 tot 28 september in luik

Your opinion counts