Waw magazine

Waw magazine

Menu

Theater

  • L'été des Festivals
  • / Culture
Hainaut  / Mons

Door Charline Cauchie

Het Festival au carré

Begin juli – het is al een klassieker geworden – laat Mars (Mons arts de la scène) de muren van het Théâtre Le Manège achter zich voor voorstellingen en concerten op magische locaties in de openlucht. Dit jaar nodigt het festival voor zijn 20ste verjaardag de artiesten uit die het zo succesvol hebben gemaakt…

 

 

Omdat Bergen nu eenmaal veel noordelijker ligt dan Avignon, blijft het altijd een ambitieus plan om buiten theater te brengen: “We hangen af van de weersomstandigheden, maar we hebben wel altijd een dak boven ons hoofd”, relativeert Marie Godart, coördinator. De binnenplaats van het Carré des Arts, een oude kazerne, ziet er prachtig uit onder de halfgesloten tent die tijdens het festival wordt opgesteld. “Het Festival au Carré luidt het begin van de zomer in, met terrasjes, het vakantiegevoel voor de vakantie. Dat komt het publiek hier zoeken”.

En wat staat er voor deze verjaardagseditie op het programma? Vertrouwde namen, zoals Michèle-Anne De Mey en Jaco Van Dormael die tijdens een uitzonderlijke sessie het publiek betoveren met de integrale trilogie Kiss and Cry, Cold Blood et Amor; het Orchestre royal de Chambre de Wallonie; regisseur Lorent Wanson die samen met Laura Fautré het vreemde gebruik van de Pucelette de Wasmes nieuw leven inblaast, teksten van de Italiaan Ascanio Celestini of creaties van de Fabrique de Théâtre de Frameries. En, zoals elk jaar, debatten, speciale momenten voor het gezin en kleurrijke avonden die tot laat in de nacht duren.

Het festival zit dit jaar uiteraard vol verrassingen: uitzonderlijke concerten, zoals tijdens de openingsavond met Mélanie De Biasio of de slotavond met les Innocents: een jazzavond in het gezelschap van de aanvoerder van de Buena Vista Social Club, het concert van de legendarische Toeareggroep Tinariwen… Het publiek mag zelfs ter plaatse blijven slapen! “Vandaag maakt het Festival au Carré deel uit van de collectieve verbeeldingswereld van de stad Bergen. Het is een geweldige plek geworden voor creatie, spel, reis en ontdekking”, zo vertelt Daniel Cordova, artistiek directeur van het festival vanaf het ontstaan ervan, vol emotie. En de uitstraling van het festival reikt tot ver buiten Bergen, want het wordt steeds vaker vergeleken met zijn grote broer Avignon, dat overigens op hetzelfde moment begint.

Festival au Carré

Van 29 juni tot 12 juli 2019

surmars.be

DE ANDERE AFSPRAKEN

Festival Vacances Théâtre

Van 28 juni tot 7 juli te Stavelot

Festival interculturel du conte

Van 12 tot 14 juli in Chiny

Festival de Théâtre de Spa

Van 7 tot 18 augustus

Théâtre au Vert

Van 21 tot 25 augustus in Silly

Unimage, Festival de la Marionnette

Laatste weekend van augustus in Luik

Rencontres du théâtre jeune public

Eind augustus in Huy

 

 

 

 

À lire aussi

Your opinion counts