Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Strickaert

La Ramée door
de eeuwen heen

  • Patrimoine
  • / Cultuurtoerisme
Brabant wallon  / Jodoigne

Door Bernard Roisin

Vroeger was het een abdij, vandaag een seminariecentrum en een plek om te ontspannen. De hoeve van La Ramée is niet alleen mooi, ze heeft ook heel wat te vertellen.

Midden in een oceaan van wuivende tarwe, maïs- en bietenvelden, ligt een groot, stenen schip aangemeerd langs de Grote Gete. De grote toren en die boven de poort dienen als masten, maar het pronkjuweel is ongetwijfeld de enorme schuur in de vorm van een boot. Met zijn twintig meter hoog is de tiendenschuur (waar de boeren uit de omgeving een ‘tiende’ van hun oogst kwamen brengen) de meest indrukwekkende van België. De kolossale constructie rust op stenen pilaren en beslaat een oppervlakte van 800 m². Ze dateert van 1713, zoals alle andere nog zichtbare gebouwen. Het complex werd in 1216 gesticht als cisterciënzerabdij voor zusters – alweer een bewijs dat religieuze ordes altijd de beste plekken weten te vinden.

Jauchelette was zo’n plek. Het dorp ligt aan de Grote Gete, tussen Namen, Brussel en Leuven, en is omringd door de vruchtbare Haspengouwse bodem. Geen betere plaats voor de zusters om zich terug te trekken in hun gebeden. Net als de rest van het land, leed ook de abdij heel wat schade onder de verschillende bezetters. De gebouwen werden geplunderd en de bewoners moesten uitwijken naar veiliger oorden. Toen de Spaanse Successieoorlog Europa teisterde, deed La Ramée zelfs dienst als militair hospitaal. Zo kreeg de abdij ook de winnaar van de slag bij Ramillies in 1706 over de vloer, de hertog van Malborough, die het leger van Lodewijk XIV versloeg.

In de 17de eeuw beleefde de abdij een tweede en ultieme periode van voorspoed onder Oostenrijkse heerschappij. Alle oude gebouwen die we vandaag nog kunnen bewonderen, dateren uit deze periode en vormden een kasteelhoeve naast de congregatie. Na de Franse Revolutie, in 1796, werd de abdij uitgeroepen tot nationaal bezit. De kloostergebouwen, met inbegrip van kerk en klooster, werden helaas volledig vernield. Maar het lot was La Ramée gunstig gezind: in 1903 werden de zusters van het Heilig Hart verdreven uit Frankrijk, ze vestigden zich in La Ramée en bliezen het klooster nieuw leven in. Tot in 2007 bleven ze in het abdijgedeelte wonen, achter de binnenplaats van de sinds 1980 beschermde hoeve. In 1990 kocht Jacques Mortelmans het agrarische gedeelte. De zorgvuldige renovatie die hij op touw zette, leverde hem een Caïus-prijs van Promethea op en het gebouw werd erkend als ‘Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië’. Toen de zusters in 2007 hun gedeelte te koop zetten, was Mortelmans de logische kandidaat. Zo werden abdij en hoeve voor de eerste keer sinds 1789 weer herenigd.

Ook de productie van het Ramée-bier is trouwens in handen van de nieuwe eigenaar, uiteraard op een ander terrein. Hij kon nu de renovatie afronden van het bijzondere complex. Naast de monumentale schuur, bestaat dat uit een vierkantshoeve in rode baksteen, met dakvensters in bepaalde delen, een bolvormige hoektoren en een erg mooie poort met een toren erboven. De vroegere mesthoop werd omgetoverd tot een grasperk met een prachtige rode beuk. In het gedeelte achter de hoeve bevonden zich vroeger het klooster, de kerk, de oude school en het gastenverblijf, waar de familie Solvay ooit woonde. Nu ligt er een schitterend park. De vijver in het midden weerspiegelt de hemel die a lt ijd anders i s in dit deel van Waals-Brabant.

De kolossale constructie rust op stenen pilaren en beslaat een oppervlakte van 800 m2. Ze dateert van 1713, zoals alle andere nog zichtbare gebouwen. Het complex werd in 1216 gesticht als cisterciënzerabdij voor zusters – alweer een bewijs dat religieuze ordes altijd de beste plekken weten te vinden.


De keuze van Trigano

De plek straalt nog steeds een vredige rust uit en heeft iets spiritueels. Sinds 2008 verhuurt Jacques Mortelmans het hele complex (behalve het gedeelte dat hij zelf gebruikt) aan het bedrijf Châteauform. Oprichter daarvan is Jacques Horovitz, die samen met Jacques Trigano aan de basis lag van Club Med, en ondertussen meer dan 35 bijzondere locaties in Europa verhuurt (in Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Duitsland, Engeland). Hij knapt ze op en tovert ze om, net zoals La Ramée, in prestigieuze seminariecentra. Met dakvensters versierde stallen bieden zo plaats aan meer dan dertig seminariezalen, uitgerust met het nodige kwaliteitsmateriaal voor een geslaagde vergadering. Onder het prachtige, zichtbare gebinte van het hoofdgebouw genieten de deelnemers van alle comfort en van het perfecte decor voor een teambuilding. Ook kloosterordes zijn tenslotte een soort van teams. De plek is smaakvol en gezellig ingericht, net als de slaapkamers en de 110 oude cellen. Zij beschikken over alle hedendaagse comfort, behalve televisie. Draait een seminarie immers niet om persoonlijk contact? Ontspanningsmogelijkheden zijn er genoeg: biljart, flipper en tafelvoetbal, sauna’s, hammams en massagebedden evenals twee restaurants. De schuur en de oude stallen met hun brugpilaren en gewelven vormen ook het ideale kader voor huwelijksrecepties. Onlangs vond in de schuur zelfs een klassiek concert plaats, met een indrukwekkende akoestiek volgens de dirigent.

Maar de rust en de landelijke omgeving brengen ons uiteindelijk toch weer terug bij het rijke verleden van deze plek. De zusters trouwden zelden, maar vormden een hechte groep die ijverig samenwerkte. Van een plaats voor gebed veranderde La Ramée zo in een plaats voor reflectie, waar enthousiaste deelnemers tijdens de seminaries veranderen in echte… ‘seminaristen’.

 

informatie

Abdij van la Ramée
Rue de la Ramée, 19
B-1370 Jauchelette
(Jodoigne)
+32 (0)10 23 71 71
www.ramee.be

Your opinion counts