Waw magazine

Waw magazine

Menu
© ©Maison du Tourisme Condroz-Famenne

MES AVENTURES D’ENCHANTEUR - Een tovenaarsopleiding?

  • Patrimoine
  • / Culture
Namur  / Somme-Leuze

Door Carole Depasse

Jawel, die bestaat echt! Maar ze is niet te vinden bij uw plaatselijk tewerkstellingsagentschap of in gespecialiseerde scholen.

Vraag liever inlichtingen over deze opleiding bij de toeristische dienst “Maison du Tourisme du Pays Condroz-Famenne”.

 

Terwijl het Land van de Smaakvalleien bekendstaat voor zijn natuurwandelingen en gastronomie, is het veel minder befaamd voor zijn toverpraktijken. De toeristische diensten uit de streek hebben nochtans meer dan één pijl op hun boog om gezinnen hun toverland te laten ontdekken. Want sinds kort zwerven de tovenaar Olibrius, de gemene heks Condrusa en een heel volk van raadselachtige figuren door dorpen en wouden, langs rivieren, in weiden en over paden, en wachten de onverschrokken kinderen (en hun ouders) op.

 

Gezinnen verleiden

Het project, dat “Mijn Avonturen als Tovenaar” heet, is het resultaat van een brainstorming met alle toeristische diensten uit de streek (Ciney, Hamois, Havelange en Somme-Leuze). Zoals Julie Riesen, de directrice van het “Maison du Tourisme Condroz-Famenne” het uitlegt, komen er veel gezinnen de streek bezoeken. Maar, behalve in het Provinciaal Domein van Chevetogne, waren er tot dan toe weinig activiteiten voor hen. We wilden dus een cultureel en toeristisch product ontwikkelen, dat zowel bestond uit wandelen (de favoriete bezigheid van de volwassenen in deze groene landelijke zone), als uit spelen, gezellig samenzijn en met elkaar optrekken. Het moest dus een product worden dat tegemoetkomt aan de verwachtingen van alle gezinsleden, van 6 tot 12 jaar voor de kinderen en zonder leeftijdsbeperking voor de volwassen begeleiders die nog jong genoeg van hart zijn! Het perfecte product ontwerpen, heeft hen veel tijd gekost. Een creativiteitscoach van het Economisch Bureau van de Provincie Namen heeft trouwens het hele proces begeleid. “We hebben ook geleerd, vertelt Julie Riesen, “dat er al een gelijkaardig product bestond in Bourg-en-Bresse (Frankrijk), namelijk ‘Le pays de Fifrelin’. We zijn dus ginder eens gaan kijken en hebben op basis daarvan een leidraad opgesteld. Dan hebben we contact opgenomen met Traces TPi, een firma uit Flavion die gespecialiseerd is in toeristische engineering en die het spel heeft ontworpen op basis van een nauwkeurig bestek.

Vier parcours, vier avonturen in de vorm van enquêtes of opsporingsspellen, kunnen voortaan het hele jaar door helemaal onafhankelijk worden afgelegd en beleefd door gezinnen die de streek op een andere manier willen verkennen, met leuke leermomenten en ontdekkingen. De wandelingen en de zuivere lucht zijn daarbij mooi meegenomen! De trajecten zijn ongeveer 2 km lang en goed voor anderhalf uur spelen, waarbij de kinderen niet alleen tovermiddelen en magische formules leren, maar ook anekdotes uit de plaatselijke geschiedenis, die aangevuld worden met kwakzalversmiddelen en elementen uit het erfgoed en de natuur. Hoewel elk spel zijn eigen geschiedenis en droomwereld heeft, blijft de tovenaar Olibrius toch de centrale figuur rond wie, zoals in alle kinderverhalen, “goeden en slechten” draaien, onder wie de afgrijselijke heks Condrusa.

 

Horror en rampen!

En Condrusa is geen gemakkelijke toverkol. Wie zich op pad wil wagen in de Condroz en de Famenne, moet zich terdege van de nodige uitrusting voorzien. Om de gevaren te trotseren, schaffen de gezinnen zich een tovenaarskit aan, met voorwerpen die wel eens heel nuttig zouden kunnen zijn bij riskante ontmoetingen. Elke tas bevat ook een basisdocument dat voor elk avontuur het decor beschrijft en de spelregels vastlegt. Vier spellen, vier parcours en vier verschillende stemmingen: afspraak in het stadscentrum van Ciney, in Hamois en op het wandel- en fietspad RAVel van dat dorp, in het dorp Miécret (Havelange), alsook in de bossen van Nettinne (Somme-Leuze).

De avonturentassen kunnen voor € 8 tot 12 worden aangekocht bij de toeristische dienst van de betrokken gemeentes of bij de spelambassadeurs, die meestal partnerwinkels zijn. De ontwerpers van het project zijn zo grondig te werk gegaan, dat ze in de lokalen van de toeristische diensten een decor en een animatie hebben voorzien om de kinderen op het avontuur voor te bereiden: een bibliotheek met toverformules, waarin iemand hun in enkele zinnen het verhaal vertelt dat ze gaan beleven, en hun helpt bij het maken van hun tovenaarshoed.

 

 

RENSEIGNEMENTS
Mes Aventures d’Enchanteur
Maison du Tourisme Condroz-Famenne
Rue de l’Eglise, 4
B-5377 Somme-Leuze
+32 (0)86 40 19 22

 


 

DIGITALE KITS

Vanaf het opstarten van het concept in december 2013 kende “Mijn Avonturen als Tovenaar” veel succes. Er komen al zo dikwijls gezinnen terug, dat er twee nieuwe – ditmaal digitale – avonturen worden aangeboden aan het publiek (het ene in Gesves en het andere in Goesnes). In plaats van de tovenaarskit, wordt er nu een kosteloze toepassing op App Store of Google Play (voor smartphones en tablets) geupload en kunnen de tovenaarsleerlingen nu op dezelfde wijze de 2 km lange tocht aanvatten om Olibrius te helpen Condrusa te overwinnen.

 

Your opinion counts