Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Luc Viatour

Ô DE SAMME

  • Gastronomie
  • / bonnes adresses
Hainaut  / Arquennes

Door Guy Delville

In de schaduw van het kasteel van Seneffe laat ‘L’Ô de Samme’ u van het leven genieten. Klassiek en hedendaags van inrichting en gerechten. 

 

Seneffe is een rustige Henegouwse gemeente waarvan het kasteel een onderkomen biedt aan een rijk en befaamd museum voor edelsmeedkunst. Even kalm en rustig loopt de Sammebeek door Seneffe en enkele dorpen. Langs de waterloop, het kanaal en de oude sluis verrijst trots een stevig gebouw, het vroegere huis van de directeur van de steengroeve, dat later een rijkswachtpost werd. Na enkele jaren van leegstand werd het gebouw in 2011 even smaakvol als efficiënt gerenoveerd door Axel en Jennifer Rousseaux, een bijzonder sympathiek koppel dat er, in een elegant en knus kader en in een mengeling van klassieke en hedendaagse stijl, een restaurant heeft van gemaakt dat steeds beter bekend wordt. Dat dubbele karakter wordt perfect weerspiegeld in de klassieke bereidingen van Axel, die subtiel worden verfijnd door streekproducten en een moderne kijk op de gerechten. De chef gaat er terecht prat op dat hij veel aandacht besteedt aan seizoens– en streekgebonden producten. De Gault&Millau-gids heeft hun een welverdiende 14 op 20 gegeven. Een mooie erkenning.

U zult ook gecharmeerd zijn door de vriendelijke, aangename en attente verwelkoming door Jennifer, die uw bevallige gids zal zijn bij de kennismaking met de gevarieerde en originele kaart met nauwkeurig bereide gerechten. De verbeelding is hier aan de macht en zorgt voor een goede opeenvolging van uiteenlopende smaken en aroma’s vol aantrekkelijk gekruide vondsten. Er zijn drie gezellige eetzalen met telkens een ander karakter. De inrichting is sober en elegant, met een gedempte sfeer. Aan de achterzijde is er een op het zuiden gericht terras, waar op mooie dagen maaltijden worden geserveerd. Een speciaal samengestelde suggestiekaart laat u van de eetgenoegens profiteren in de tuin. 

@ Luc Viatour

tgenoegens profiteren in de tuin. ’s Middags kunt u genieten van een aangename ‘marktmenu’-lunch (voorgerecht, hoofdschotel en koffie met zoete lekkernijen voor € 24, met bijpassende wijnen voor € 12), die heel zorgvuldig is bereid met verse producten van de markt. In een kleurrijke sfeer die uw zintuigen zal prikkelen, kunt u kennismaken met het ‘menu de l’Ô’ met drie gangen (voorgerechten, hoofdschotels en desserts naar keuze) voor € 38 (plus € 25 voor de wijnen). Wanneer u meer tijd hebt om van het moment en de plaats te genieten, dan suggereert de chef u het ‘menu au fil de l’Ô’, met drie copieuze gangen voor € 49 (plus € 30 voor een subtiele wijnkeuze). Opdat u zijn nieuwe creaties zou leren kennen, zal de chef voor een volledige tafel een ‘ontdekkingsmenu’ samenstellen, van de aperitiefhapjes tot aan het dessert, en dat voor een prijs van € 40, 52 of 60, met bij elk gerecht passende wijnen voor € 25, 30 of 40. Er bestaat ook een gevarieerde kaart waarmee u zelf uw maaltijd kunt samenstellen zoals u wilt en volgens de mooie voorstellen van Axel.

Als voorgerecht kunt u kiezen tussen sint-jakobsvruchten (rauw, met citrusvruchten en een gekarteld stukje schil), zuiglam uit de Pyreneeën (rug met een korst van tandoori en amandelen, met komkommer), eend (gemarineerd, gel en maïs) of rode barbeel (filet met zwarte olijven en chorizo). De hoofdschotels moeten daar niet voor onderdoen met een hoeveparelhoen (op hevig vuur gebakken filet met Riesling, een rol oesterzwammen), Schotse zalm (groentechips en paprika) of een filet van Limousin-rund uit Peissant (mousseline met hazelnoten, aardappelkroketten). De zoete en originele desserts zijn een van de sterke punten van de chef en vormen een mooie afsluiting met de verfijnde kaasplank, de dame blanche (die bij de bestelling zelf wordt gemaakt) of het dessert van de dag (wortel, sinaasappel, pecannoten). De uitgekiende en zeer evenwichtige wijnkaart bevat een goede keuze aan grote en kleine wijnen. 


AXEL ROUSSEAUX BIO EXPRESS

Toen Axel Rousseaux, de boeiende en enthousiaste chef van ‘L’Ô de Samme’, jong was, aarzelde hij tussen mechaniek en keuken. Hij koos voor zijn passie. Hij is even veeleisend voor zichzelf als voor zijn team, maar hij luistert aandachtig naar de mening van zijn personeel. Hij heeft graag dat zijn klanten worden ontvangen zoals zij het wensen. Daar zal hij steeds al het mogelijke voor doen, zelfs zijn recepten uitleggen, maar wel onder voorbehoud van een stukje persoonlijke droom en creativiteit. Axel zou graag de gedachten van zijn klanten kunnen lezen om hun intiemste gastronomische wensen te kennen. Zijn ondernemerszin is zeker zijn voornaamste karaktertrek. Hij zou graag hebben dat de jongeren die hij als stagiair krijgt, “hun uren niet tellen” en veeleisender zijn om vlugger vorderingen te maken en te slagen in dit mooie beroep. Axel denkt veel goeds over “moleculaire keuken”, maar met de nodige beperkingen voor sommige recepten of technieken. Hij meent dat ze veel dingen gemakkelijker heeft gemaakt, meer bepaald op het gebied van natuurlijke geleermiddelen. Hij heeft veel respect voor alle soorten keukens en voor de waarden en de eigenheid ervan. Zijn beste culinaire herinnering was ‘L’Air du Temps’ (van San Degeimbre, in Liernu) waarnaar hij gelukkig binnenkort opnieuw kan terugkeren.


Ô de Samme
Rue de la Samme, 24
B-7181 Arquennes
+32 (0)67 85 58 47
www.lodesamme.be

Your opinion counts