Waw magazine

Waw magazine

Menu

The Place to be WAW ! - Ongewoon!

  • Patrimoine
  • / Culture
Liège  / Liège

Door Waw


Relab

Het Relab, het eerste Fab Lab van Wallonië, is een digitale werkplaats die openstaat voor het publiek en tevens een plaatselijke creatieve ontwikkelingsstructuur. Het speciale karakter van het Relab schuilt in het gebruik van teruggewonnen materialen als grondstof en in het bestuderen van nieuwe sociale, creatieve en zuinige upcycling-methodes, in combinatie met nieuwe digitale productie‑ en communicatiemiddelen. Als dat niet ongewoon is!

www.relab.be

 

 

 
Schöffertoren

De Schöffertoren werd in 1961 opgericht in het park van La Boverie. Die cybernetische toren is het werk van de Frans-Hongaarse kunstenaar Nicolas Schöffer en vormt een abstract beeldhouwwerk van 52 meter hoog, dat bestaat uit een luchtig geraamte van stalen buizen. Dat geraamte is voorzien van bladen van verschillende vormen en afmetingen en wordt bewogen door motoren die worden gestuurd door een elektronisch brein. Behalve de metalen structuur, steunt de beweging van het cybernetisch toestel op drie organen: een verlichtingssysteem, een geluidsysteem en, om alles te besturen, een elektronisch brein dat drie actietypes opstart: beweging, muziek en verlichting van de toren. Alleszins ongewoon!

 


Inter-geallieerdenmonument

Dat de Luikse chocolade de Weense overtroefde, komt doordat onze dappere Luikenaars en de Vurige Stede tijdens de Eerste Wereldoorlog bijzonder veel moed aan de dag legden. Minder anekdotisch is dat het toen zwaar vernielde Luik werd uitgekozen voor het oprichten van het eerste Inter-geallieerdenmonument als aandenken aan de Eerste Wereldoorlog. De werken begonnen in 1928 onder het toeziend oog van de Antwerpse architect Jozef Smolderen. Dat religieus gebouw in neo-byzantijnse stijl (dat de Luikenaars verkeerdelijk ‘basiliek’ noemden) werd ingewijd in 1936. De koepel ervan bestaat uit 13 ton vellen Katangees koper (uit ex-Belgisch Congo), die waren gewalst in de fabrieken van ‘Cuivre et Zinc’ uit Chênée. Historisch en... ongewoon!
 

 

 
Get Out

‘Live Escape Game GetOut!’, een onderzoeksteamspel, in Luik dient om uw geschiktheid voor samenhang en teamspel te testen. Tijdens dat levensgrote ontsnappingsspel vormen uw scherpzinnigheid als detective en uw team de beste bondgenoten om te ontsnappen uit de kamer vol aanwijzingen. Om binnen de limiet van 60 minuten vrij te komen, moet u een stevig team vormen. Vind de aanwijzingen, bestudeer ze en leg de verbanden ertussen bloot. Vanuit eenieders standpunt en door de mening van elke inspecteur zal de sleutel van het raadsel geleidelijk aan het licht komen. Het succes van uw onderzoek zal te danken zijn aan de vele aanwijzingen rondom u, maar ook aan uw zin voor samenhang en uw teamgeest, waardoor u tijdens het spel de betekenis van en het verband tussen elke aanwijzing zult begrijpen. Ongewoon en... ludiek!

http://getoutliege.be

Het veld van mogelijkheden

Dit is een project voor biologische groenteteelt en zelf oogsten op basis van het vertrouwensprincipe tussen de consument/speler en de producent. Biologisch en... ongewoon!

www.champdespossibles.be
 
 
Schuilplaats tegen luchtaanvallen en de "Cité-Miroir" (Spiegelstad)

Onder de spiegel ligt de schuilplaats. Een vreemde band tussen een vroeger zwembad en een museum dat aan de Tweede Wereldoorlog en de sporen ervan gewijd is. Als bijkomend pedagogisch document ligt er een schuilplaats tegen luchtaanvallen onder het zwembad dat omgevormd werd tot een monument tegen vergetelheid en banalisering. Pedagogisch en... ongewoon!

www.citemiroir.be
Your opinion counts