Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Tilt
© Realco
© Realco

Realco

  • Business
Brabant wallon  / Ottignies-Louvain-la-Neuve

Door Gilles Bechet

DOET DE KRACHT VAN ENZYMEN HERLEVEN


George en Gordon Blackman

Realco is een pionier op het gebied van enzymatische hygiëneoplossingen, die 100% biologisch afbreekbaar zijn.
Het bedrijf, dat sinds 1995 in Louvain-la-Neuve is gevestigd, versterkt nu zijn marktleiderschap door uitbreiding naar het buitenland.


Escherichia coli, Salmonella en Listeria zijn enkele voorbeelden van onzichtbare organismen die mogelijk verwoestende gevolgen kunnen hebben voor de voedingsmiddelenindustrie en grootkeukens. Lange tijd vertrouwde men uitsluitend op chemische middelen om deze ziekmakende bacteriën klein te krijgen. De komst van Realco heeft de regels van dit gevecht om de gezondheid ingrijpend veranderd. Dit bedrijf, dat in 1991 werd overgenomen door Gordon Blackman, heeft namelijk de bijzondere eigenschappen van natuurlijke enzymen ontdekt en reinigings- en waterzuiveringsproducten op de markt gebracht die 100 % biologisch afbreekbaar zijn.

Vier werkterreinen

Realco is actief in vier bedrijfssectoren. Het belangrijkste qua volume is de voedingsmiddelenindustrie, die onderverdeeld kan worden in industriële productiebedrijven en grootkeukens. Hier maakt Realco de dagelijkse reiniging van productielijnen en installaties mogelijk. Daarnaast zijn er de producten die bestemd zijn voor hygiëne in huis, waaronder de eezym-lijn, die in supermarkten worden verkocht. Hoewel het door de komst van het coronavirus steeds belangrijker is om het huis te ontsmetten, kan men bepaalde chemische ontsmettingsmiddelen beter niet te veel gebruiken. Op lange termijn kunnen bacteriën er namelijk resistent van worden. De natuurlijke enzymen in de producten van Realco breken het vuil af en garanderen daarbij een grondige reiniging die de bacteriën aanpakt maar het milieu ontziet. Verder is er een productlijn voor de reiniging van zwembaden verkrijgbaar die plotseling in trek was tijdens de lockdown. Tot slot is OneLife een dochteronderneming die zich richt op de ontsmetting van ziekenhuisomgevingen.

Met hulp van de UCL en het INRA

Sinds het begin werkt Realco nauw samen met universiteitslaboratoria. Zo kon Realco dankzij de wetenschappelijke inbreng van de UCL en het INRA (Franse nationaal instituut voor landbouwkundig onderzoek) de aanwezigheid van biofilms aantonen en oplossingen toepassen om deze te verwijderen. Een biofilm is een beschermende matrix die wordt gevormd door de ophoping van bacteriën en die zeer moeilijk te vernietigen is met traditionele reinigings- en ontsmettingsmiddelen. Dat komt omdat de bacteriën in een biofilm tot duizend keer resistenter zijn dan bacteriën in de vorm van planktoncellen. Door zijn aanbod van enzymatische producten kan Realco een preventieve en curatieve behandeling van biofilms garanderen.

De expansiestrategie van het bedrijf draait om onderzoek en ontwikkeling. Niet alleen om de bestaande producten voortdurend verder te verbeteren, maar ook om nieuwe producten of protocollen te ontwikkelen. “We hebben drie jaar gewerkt aan een enzymatisch reinigingsproces voor productielijnen, waardoor bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie de uiterste gebruiksdatum van hun producten kunnen verlengen. Deze resultaten zijn overigens bevestigd door de publicatie van een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift.


De natuurlijke enzymen uit de producten van Realco breken het vuil af op een milieuvriendelijke wijze.

De vooroordelen tegen ‘groene chemie’

Realco kent geen echte concurrentie voor zijn producten, maar moet toch altijd rekening houden met onbegrip en hardnekkige vooroordelen ten aanzien van ‘groene chemie’. “Het idee dat ecologische producten minder goed werken dan traditionele producten, leeft nog steeds bij een deel van het publiek. Omdat onze prijs iets hoger is, aarzelen sommige mensen om de sprong te wagen. Gelukkig krijgen we feedback van consumenten die de werkzaamheid van onze oplossingen benadrukken en bewijzen dat we gelijk hebben.

Voor Realco is groene chemie meer dan alleen een slogan. Het bedrijf heeft trouwens een milieuhandvest ondertekend dat een milieuvriendelijk afval- en energiebeheer bevordert en het personeel aanmoedigt om de fiets te nemen voor alle korte afstanden.

Dochterondernemingen in het buitenland

Naast de verkoop van zijn producten verleent het bedrijf ook advies- en begeleidingsdiensten. Zo kan Realco zijn klanten helpen om de beste hygiënestrategie te formuleren door eerst de bacteriën te identificeren en vervolgens het meest geschikte product te kiezen. “Bedrijven hebben vaak reinigingsprotocollen die goed werken, maar niet altijd foutloos zijn. We proberen aansluiting bij het proces te vinden om het nog efficiënter te maken.

Realco is via een netwerk van partners en distributeurs vrijwel overal aanwezig in het buitenland en wil zich bovendien via dochterondernemingen in andere werelddelen vestigen. Omdat de Belgische dreumes het op wereldniveau moet opnemen tegen grote ondernemingen, is het van het grootste belang om stevig voet aan de grond te hebben in het buitenland. “We hebben een dochteronderneming genaamd Realzyme in de Verenigde Staten, waar drie mensen werken. En we zijn de meest geschikte locatie aan het evalueren om een dochteronderneming in Azië te openen.

Eerst brand, toen het coronavirus!

2020 zal in twee opzichten een gedenkwaardig jaar zijn in de geschiedenis van Realco, dat tegenwoordig wordt geleid door George Blackman. In januari werden de productie- en opslagruimtes van het bedrijf in het wetenschapspark van Louvain-la-Neuve volledig door brand verwoest. Gelukkig vielen er geen slachtoffers en bleven de managementstructuur en R&D-voorzieningen onaangetast. Twee maanden later sloeg de coronapandemie toe en ging de hele planeet in lockdown ! Het bedrijf, dat werkt biedt aan 53 mensen, heeft deze twee zware klappen gelukkig zonder langetermijnschade doorstaan.

We hebben niemand hoeven te ontslaan”, zegt productmanager Valentine Neirynck verheugd. “Het personeel stelde zich heel flexibel op. Sommige functies moesten natuurlijk tijdelijk anders worden ingevuld. Er waren bijvoorbeeld verkopers die op de verpakkingsafdeling kwamen helpen. Het is echt aan de betrokkenheid van onze medewerkers te danken dat we de moeilijkheden te boven zijn gekomen.

De continuïteit ten opzichte van de klanten kon gewaarborgd worden door samen te werken met onderaannemers. “We konden rekenen op de voorraden die nog beschikbaar waren bij partners en distributeurs. En door de inzet van onderaannemers konden we de productie binnen zes weken weer hervatten.

Het is nog niet te overzien hoe verstrekkend de gevolgen van de coronapandemie zijn, maar één ding is wel duidelijk : ontsmetting en hygiëne staan meer dan ooit op de agenda ! Hoewel zijn producten en basisactiviteiten niet direct getroffen waren, heeft Realco zijn steentje bijgedragen door de productie van hydroalcoholische gel, die volgens een zorgvuldig vastgelegde formule gemaakt moet worden. “Mede hierdoor konden we het hoofd boven water houden.”


www.realco.be

Your opinion counts