Waw magazine

Waw magazine

Menu
© DOC Restaurant Chermanne

Restaurant Chermanne

  • Gastronomie
Hainaut  / Charleroi

Door Michel Jonet

Weg met die eettenten. In Charleroi toont de keuken opnieuw haar adelbrieven en richt zich tot de grootste fijnproevers onder ons. Stéphane Chermanne bewijst dat.

 

Echte culinaire vernieuwing krijgen we van Stéphane Chermanne, die “L'Étang Bleu” in Lobbes verlaten heeft om zijn nieuw restaurant te openen aan de grote laan tegenover het Tentoonstellingspaleis. De chef had voordien gewerkt bij gekende huizen zoals "Le Gastronome" in Paliseul, “Le Sanglier des Ardennes” in Durbuy, “Comme Chez Soi” in Brussel en “Saint-Germain des Prés” in Loverval. Restaurant “Le Castelnaudary”, dat zich vroeger toelegde op producten uit het zuidwesten en op cassoulet, stond twee jaar leeg en werd toen “Restaurant Chermanne”. De chef wilde zich niet meer “richten op zuivere gastronomie”. Hij wilde een keuken waarin iedereen zich kon vinden. Hij wilde te dikwijls vergeten producten (hersens, tong, pensen) aanpassen aan de moderne smaak en ook goed vlees en kwaliteitsvis serveren. Aangezien Stéphane Chermanne als vrijgevig bekendstaat, is hij altijd bereid zijn producten van de dag te laten proeven door toevallige klanten.

Echte bistronomie

Elke uitbater had zijn eigen accent aan de zaak gegeven”, vertelt de nieuwe baas, die een sober en gezellig restaurant wilde, in een modern kleedje. Dit adres nieuw leven inblazen, was volgens sommigen een gewaagd plan. Maar het werd een succes, want het restaurant zit altijd vol. De wijk is in volle expansie, met geplande verbouwingen aan het Paleis voor Schone Kunsten en het Tentoonstellingspaleis. Een vernieuwing die bijzonder op prijs wordt gesteld door de buurtwinkels, die blij zijn met de heropening van dat vroeger emblematische adres. Chermanne maakt er eindelijk “zijn keuken”. Denken we slechts aan de kroketten van varkenspoten, bloemkool in tabouleh, zure gemengde sla en aan kalfsjus met mosterd op de wijze van vroeger. De rug van koninklijke kabeljauw is er vergezeld van chorizo, bonen, bietenstoemp en gesmolten boter met rode kerrie. Om te besluiten, nemen we een “dame blanche turbinée minute” met slagroom en warme chocolade. De kunstenaar kreeg 14/20 van Gault&Millau. Dat is het beste cijfer van de stad. U kunt dus maar best op voorhand boeken.

 

Restaurant Chermanne
Avenue de l’Europe, 2
B-6000 Charleroi
+32 (0)71 12 41 14
Your opinion counts