Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Les Cabanes de Rensiwez

Les Cabanes de Rensiwez

  • Gîtes de Wallonie
  • / Tendance
Luxembourg  / Houffalize

Door Adrienne Pesser

Slapen in een vogelnest… een droom die werkelijkheid wordt! Slaapkoppen komen tot rust in Les Cabanes de Rensiwez, op een steenworp van Houffalize, en dat in volle natuur. Maar vergis u niet, hier in de ‘hutten’ gaat de natuur hand in hand met comfort.

 

Het avontuur gaat van start in een schuur. Olivier Berghmans bedenkt er het prototype van een hut en maakt die samen met een bevriende timmerman. “Ik heb altijd al graag hutten gebouwd,”grapt de ontwerper. Een goed bedacht padvinderskamp is soms beter dan een hotel. Vandaar dat ik op het idee kwam om scoutskampen voor toeristen te maken! Natuurlijk met ietwat meer comfort, maar toch vertrekkend van dezelfde basis.” In augustus 2012 wordt de ‘hut van Werner’ verplaatst naar een tijdelijke camping. “Ik sprong een gat in de lucht van blijdschap! De eerste hut die ik ontworpen heb. Ze heeft best wel ambachtelijke trekjes.

Vier jaar later is het domein ingrijpend veranderd. Momenteel strekt het zich uit over een oppervlakte van 6 ha en bestaat het uit een twintigtal verblijfsmogelijkheden: twee gerestaureerde chalets, twee gemeubileerde lodgetenten, een huis van steen bij het water, naast dertien paalhutten en één boomhut. Alle verblijfplaatsen werden ontworpen volgens hetzelfde principe, als een droom die telkens weer opduikt en er op elke plek anders uitziet. De ligging is een beetje als de hutten zelf, helemaal niet rechtlijnig en zonder meetkundige of rationele logica. Wel altijd hetzelfde trefwoord: waar u ook bent, u kunt kijken zonder zelf bekeken te worden.

De geest van de ruwe, eenvoudige houthakkershut valt hier samen met een knusse, aantrekkelijke ligging. En alles is er aanwezig: stromend water, elektriciteit, een houtkachel en bijverwarming, een badkamer, keuken, terras, noem maar op. “Elke hut heeft bovendien haar eigen trekjes, soms ligt ze bij een rivier of te midden van het kreupelhout. We proberen het beste te halen uit wat de natuur ons te bieden heeft.

 

Een warm bad te midden van de natuur

De huisjes die Olivier Berghmans van a tot z ontworpen heeft, zijn ecologisch qua opzet. Ze werden opgetrokken door een professionele timmerman samen met een vennoot die toezicht hield op de bouw. Geen funderingsplaten, houtwol als isolatiemateriaal, een draagconstructie in oude stijl met hout dat op traditionele manier in elkaar gezet werd, zonder spijkers of schroeven. “Uiteraard betekende die manier van werken een meerkost, maar ze zorgt voor een apart cachet en voor een langere levensduur, iets wat men niet heeft bij moderne techniek. Een dergelijk hut is een duurzaam bouwwerk. Bovendien leeft en beweegt het hout mee met de seizoenen. Men kan de hele constructie ook recycleren. Op een dag tijd kan men de hut uit elkaar halen en het landschap zijn oorspronkelijke uitzicht teruggeven.” In de oude molen die momenteel gerenoveerd wordt, komt weldra een waterturbine die ongeveer 75 % van de elektriciteit zal produceren. Bovendien bezit elke hut haar eigen houtkachel. “Op jaarbasis verbruiken we flink wat kubieke meter brandstof, alsof het niets is – maar hout is toch wel het Ardense equivalent van aardolie.” Anderzijds overweegt men nu ook de installatie van een pelletketel om het water op te warmen. Uiteindelijk moet er op de site gebruikt worden gemaakt van 80 % groene energiebronnen.

Binnen vormt één centraal element altijd het uitgangspunt voor de inrichting: dat kan een bed in de vorm van een vogelnest zijn, of een bedstee bij een houtkachel, of een kingsize bed op een centrale plek in de hut. “Soms kan een badkuip bijna dienstdoen als sofa. Waarom zouden we die in een apart, afgesloten kamertje plaatsen? Het is een plek waar men zich ontspant, beslist een van de aangenaamste stekken in een huis. We kunnen het bad dus net zo goed in de zitkamer opstellen, voor het vuur, waar iedereen het ziet. Onze klanten zijn aangenaam verrast over die originele aanpak, want in het gewone leven vindt men dat soort opstelling niet terug in een klassieke woning. Het interieur is dus helemaal gericht op een kort verblijf.” Verschillende hutten zijn al uitgerust met een sauna of een Noors bad, de voorloper van de jacuzzi. Dat is een grote kuip met een diameter van 1,40 m en een ingebouwde kachel. Een flink houtvuur brengt het water op de gewenste temperatuur. Zowel ’s zomers als ’s winters een heerlijke ontdekking!

Deze ongewone cocons zijn het hele jaar door toegankelijk en worden best geboekt voor minstens twee overnachtingen, want één nacht is te kort om ten volle genieten van het aanbod. Klanten van alle leeftijden verblijven hier bij voorkeur vier nachten – het zijn voornamelijk koppels die behoefte hebben aan stilte en ontspanning. Ze komen er uitrusten, lezen en wandelen in het natuurpark Les Deux Ourthes. Voor de huismussen bereidt een plaatselijke chef een driegangenmenu (ongeveer € 25 per persoon). Verrines en andere dagverse bereidingen worden meteen na het klaarmaken geleverd in een mand.

Tegen de helling of op de rivier

Bij de ingang van het domein, in de oude molen, worden appartementen ingericht in dezelfde stijl als de hutten. Elk verblijf krijgt een unieke toegang tot de natuur. In de glooiing die schuin oploopt naar de molen wordt momenteel een half ingegraven hut van steen en eik gebouwd, met een plantendak en een achthoekige glazen koepel met uitzicht op de rivier. Hier zit u dus letterlijk met de voeten in het water! Binnen is het het hele jaar door 11 °C warm, de temperatuur van de grond. Centraal komt een stenen badkuip, een indrukwekkend uniek stuk dat ruim een ton weegt en afkomstig is uit Indonesië. Naast deze enorme natuurlijke, uitgeholde kei worden er weldra ook nog andere grote stenen troggen in de molen geplaatst. Die stammen uit de Carrières du Hainaut en werden bewerkt door een steenkapper uit Rijsel.

Verder voorziet men nog extra accommodatie op een prachtige helling in Rensiwez, die soms wel 80 m boven de Ourthe uitsteekt. Daar worden volledig demonteerbare hutten van onbehandelde lork opgenomen in het landschap – in werkelijkheid worden ze als het ware vastgehaakt aan de rotsen. We verheugen ons nu al op het adembenemende uitzicht!

 

Les Cabanes de Rensiwez
Moulin de Rensiwez, 1
B-6663 Houffalize
+32 (0)61 28 90 27
 
Prijsindicatie:
Tussen € 80 en € 200 per nacht, afhankelijk van het seizoen en de dag van de week.

 

 

NIET TE MISSEN

De omgeving van Houffalize heeft bezoekers en verblijfstoeristen heel wat activiteiten te bieden. Tochten met de mountainbike, gegidste natuurwandelingen, verkenningstochten in het bos, een bezoek aan de brouwerij van Achouffe, restaurants, om dan nog maar te zwijgen van de vele mogelijkheden om te kajakken. “Mijn belangrijkste tip is een tochtje met de kajak vanuit Rensiwez… tijdens de winter. In de zomer kan dat niet meer, omdat er te weinig water is. Men kan de afvaart alleen maken van oktober tot maart. De tocht gaat van start in Rensiwez en eindigt bij het meer van Nisramont. Onderweg is de natuur woest en indrukwekkend. Hier bespeur je geen huizen, elektriciteits- of verlichtingspalen! Drie uur kajakken in een waanzinnige natuurlijke omgeving tot het bijna 50 ha grote meer van Nisramont, dat zich uitstrekt te midden van de bossen. Wie dat wil, kan zijn kajak opnemen en naar de overzijde van de stuwdam dragen om door te varen tot La Roche.

Your opinion counts