- Tendance
- / Gastronomie
Door Waw
Hoe kun je design, comfort, korte keten, herbronning en afwisseling met elkaar verzoenen? Antwoord van Pascal Marcin, de chef, en Bernadette van Empel, de onderneemster. Samen maken ze van Koru Hotel een rustige uitwijkhaven.
“Ik heb altijd graag gereisd”, zegt Bernadette van Empel, een uit Nederland afkomstige horeca‑ en toerismespecialiste. “Al die jaren heb ik tijdens mijn zwerftochten meubelen, decoratiematerieel, voorwerpen enz. bijeengezocht. Eigenlijk waren het al die mettertijd bijeengebrachte schatten die me er toe hebben aangezet zo’n project te bedenken. Toen ik besloot om hierin te investeren, wilde ik dus al die sferen en culturen tot hun recht doen komen in thematische kamers.” De zeven kamers, waarvan men slechts de goede smaak en het comfort kan onderstrepen, verwijzen naar verblijven in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook naar het zuiden van Frankrijk. Kunstmatig? Oppervlakkig? Zeker niet. Men voelt het ernstige denkwerk dat samen met Vincent Verheggen, de architect uit Gembloers, werd verricht om elke kamer een echte samenhang mee te geven, waaruit tamelijk spontaan een gevoel van rust ontstaat. Die mooie samenhang vindt men ook terug in de integratie van die nachtruimten in de rest van het gebouw en de tuinen. “We hebben veel gewerkt aan het reliëf van het park”, luidt de commentaar van Serge Scheers, een landschapsarchitect. “We hebben de beplantingen en de niveaucurven opnieuw aangelegd om zuivere ruimten te creëren, die wel zelfstandig zijn, maar toch op elkaar inspelen.” En waarop ook de verre reizen van Bernadette Van Empel invloed hebben. “Elke ruimte is een herinnering. De grote rozentuin brengt ons terug naar Nieuw-Zeeland, want daar waren er overal. De terrasdelen, de waterpartijen en de rotstuinen herinneren ons aan de reizen naar Cambodja en Thailand. En de drogere stukken van het park roepen Australië op.”Zo gaan we van het ene continent naar het andere langs enkele paden die slingeren door heel natuurlijk lijkende valleitjes… Van de kamer naar het park, van het park naar de kamer: je hoeft echt niet ver te reizen om er even uit te zijn.
Welzijn en smaken
Wat onmiddellijk opvalt wanneer men de spa’s ziet, zijn de perfect bij elkaar passende uitrustingen, zowel naar schoonheid als naar kwaliteit. De ruimten zijn zo comfortabel en knus, dat je je haast thuis waant. De thermen bieden sauna, hammam, infraroodbanken, aromatische douche, twin bath, ice fall, relaxruimte, massages en verzorging. Een zeer mooie plaats om te rusten, of je nu als buur komt of voor een seminar. Want het Koru Hotel is ook een ruimte voor ondernemingen die van groen houden. “We beginnen bekend te worden bij topmanagers, die hier komen om zich af te zonderen en na te denken.” En om hun ogen op het groen laten rusten. In dit mooie deel van de Brabantse Haspengouw is dat een zacht eufemisme.
Voor het restaurant heeft Pascal Marcin, die zijn sporen in andere instellingen verdiende, besloten de uitdaging aan te gaan en te werken met een hele reeks plaatselijke leveranciers en ambachtslieden. “Dat is omdat ik deel wil uitmaken van het plaatselijk economisch weefsel en de streek‑ en seizoensproducten zoveel mogelijk tot hun recht wil laten komen, maar ook omdat ik natuurlijk ecologisch ben ingesteld.” “Ik heb zes jaar bij de Dolce in Terhulpen gewerkt”,vertrouwt Bernadette van Empel ons toe. “Daar heb ik Pascal ontmoet, die er negen jaar werkte. We hebben een zeer goede verstandhouding bewaard.” Tijdens de vijf jaar die nodig waren om het project uit te werken, had ze tijd genoeg om na te denken hoe ze zich het best kon omringen.
Bernadette wilde zich in de omgeving vestigen en vond het ideale gebouw. Van geluk gesproken! Het huis was wel bewoonbaar, maar de rest bleek niet stabiel genoeg. “Ik moest dus bijna alles slopen en heropbouwen. De aankoop gebeurde in 2011 en de eerste klant kwam op 10 september 2015. Het project is dus gespreid geweest over vijf jaar!” Maar het was het wachten waard!