Waw magazine

Waw magazine

Menu
© WBT - David Samyn

Rochefort

  • Dossier
  • / 7 charmante Waalse steden
Wallonie  / Rochefort

Door Christian Sonon

ZIJN GROTTEN EN ZIJN LESSE

Rochefort zal sommigen doen denken aan trappistenbier, anderen aan het beroemde Lachfestival en nog anderen aan een grote Belgische tennisspeelster. Maar dan vergeten we dat Rochefort ook het Domein van de Grotten van Han heeft, de echte toeristische parel van deze historische stad, die in het Geopark Famenne-Ardenne ligt en het ideale vertrekpunt is om kennis te maken met de rijkdommen van een streek met een prachtige natuur en een hele resem kastelen.


Het gravenkasteel en de grot van Lorette


© Daniel_Collignon

Het niet ver van het stadscentrum gelegen gravenkasteel, dat vroeger het grootste kasteel van de Famenne was, is een belangrijke historische en archeologische plaats die eraan herinnert dat de stad haar naam te danken heeft aan die vesting (rocha fortis), die door de eerste heren van Rochefort, de Montaigus, werd gebouwd op een rotsachtige berguitloper. De grot van Lorette ligt dan weer zestig meter onder de grond (600 treden). Hoogtepunt van het bezoek is de Sabbatzaal, die zo verticaal is (65 m hoog) dat je er het opstijgen van een lichtgevend ballonnetje kan volgen.

Rochefort zal sommigen doen denken aan trappistenbier, anderen aan het beroemde Lachfestival en nog anderen aan een grote Belgische tennisspeelster. Maar dan vergeten we dat Rochefort ook het Domein van de Grotten van Han heeft, de echte toeristische parel van deze historische stad, die in het Geopark Famenne-Ardenne ligt en het ideale vertrekpunt is om kennis te maken met de rijkdommen van een streek met een prachtige natuur en een hele resem kastelen.

Het 'Archéoparc' en het ‘Centre du Rail et de la Pierre’


© WBT - Denis Erroyaux

A moins de deux kilomètres du centre-ville, en direction de Jemelle, l’Archéoparc de Malagne vous dévoilera les vestiges d’une imposante villa gallo-romaine. Au fil des sentiers, vous découvrirez les expérimentations archéologiques en cours, les jardins et potagers romains, les élevages de races anciennes et les métiers de l’époque. A Jemelle, le Centre du Rail et de la Pierre s’est fixé pour but de reconstituer toute l’histoire du rail et de la résistance des cheminots durant la guerre 40-45. Le centre propose également une exposition sur les wagons-lits et ses trains de légende, ainsi qu’un réseau ferroviaire miniature et un simulateur de poste de conduite.

Het Domein van de Grotten van Han


© WBT - David Samyn

Een rondleiding in de grotten loopt langs twee kilometer galerijen die fantastische zalen doorkruisen, zoals de Koepelzaal en de Wapenzaal, waar u een indrukwekkend klank en lichtspel kunt bijwonen. Het dierenpark van het domein is liefst 250 hectare groot. Het is het enige dierenpark in België waar de vijf emblematische soorten uit ons werelddeel bij elkaar zijn gebracht : grijze wolven, lynxen, beren, Europese bizons en veelvraten. Het kan worden bezocht op de wijze van een safari (met een panoramische autobus) of langs wandelpaden. Langs een traject tussen de bomen kunt u de woudluifel binnendringen en zelfs slapen in een van de ‘Tree Tents’ op platformen die verscheidene meters boven de grond zijn aangebracht ! In het ‘PrehistoHan’-museum zal u dan weer de historische sporen van de holbewoners kunnen volgen.

De RAVeL en het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne


© WBT - Pierre Pauquay

Op de RAVeL van de lijn Houyet-Jemelle, ligt het aangenaamste stuk tussen Villers-sur-Lesse en Wanlin. Om dat te ontdekken, kunt u een fietstocht maken vanuit Han-sur-Lesse en via het kasteel van Lavaux-Ste-Anne, een van de symbolen van de Famenne. Wanneer u de dorpen Eprave en Lessive achter u hebt gelaten, klimt u naar Ave-et-Auffe, bij voorkeur via de bosrijke plattelandsweg in plaats van langs de straatweg. Zodra u de autosnelweg ondergronds hebt gekruist, hoeft u nog enkel een landweg te volgen naar Lavaux-Ste-Anne, waar u een bezoek kunt brengen aan het kasteel en aan de drie musea. Terugkeren doet u langs de RAVeL vanaf Wanlin. Onderweg ziet u het kasteel van Vignée, de oase ‘Li P’tit Bambou’, het koninklijk kasteel van Ciergnon (bij het oversteken van de Lesse) en de dorpen Vresse-sur-Lesse en Lessive.

De abdij van Rochefort

 
© WBT-JL Flémal

Behalve de kerk, staat de site van de beroemde abdij waar de monniken toezicht blijven uitoefenen op het brouwen en bottelen van ‘hun’ trappistenbieren, niet open voor bezoekers. Maar de plek en de omgeving zijn een wandeling waard ! De Toeristische Dienst stelt een tocht voor tussen het stadscentrum van Rochefort en de abdij ; het gratis door het ‘Maison du Tourisme Famenne-Ardenne’ ter beschikking gestelde roadbook zal u de weg tonen via het dorp Havrenne.

Toeristische Dienst van Rochefort
Rue de Behogne 5
5580 Rochefort
+32 (0) 84 21 25 37

www.famenneardenne.be

Your opinion counts