Waw magazine

Waw magazine

Menu
© WBT - Anibal Trejo

Dinant

  • Dossier
  • / 7 charmante Waalse steden
Wallonie  / Dinant

Door Christian Sonon

DOCHTER VAN DE MAAS EN MOEDER VAN ADOLPHE SAX

Dinant, de stad van de beroemde uitvinder van de saxofoon, biedt een hele waaier toeristische activiteiten. Aan merkwaardige sites is er geen gebrek, zoals (van boven naar onder) de citadel, de Maas en de grot ‘La Merveilleuse’. Liefhebbers van erfgoed en geschiedenis zullen genieten van de omliggende kastelen, terwijl avontuurlijke bezoekers hun gading zullen vinden in de afwisselende en overvloedige natuur.


Een cruise op de Maas


© Maison du Tourisme Vallée de la Meuse Namur-Dinant

Aangezien Dinant een van de meest trotse dochters van de Maas is, mag u zeker geen begeleide of thematische cruise op de stroom missen, ofwel tussen de sluizen van Anseremme en Bouvignes, ofwel tot aan het kasteel van Freÿr. De ‘Croisières Mosanes’ bieden een formule met citadelbezoek aan, terwijl ‘Dinant Evasion’ zowel groepscruises als intiemere uitstappen met elektrische boten (zonder vaarbewijs) aanbiedt.

De citadel


©WBT - S. Wittenbol

Dit monument heeft sinds de 11e eeuw verscheidene levens gekend, maar het uitzicht ervan dateert van de wederopbouw tussen 1818 en 1821, tijdens de Nederlandse bezetting. De bezoekers kunnen er naartoe gaan langs de parking aan de achterkant van de site of gebruik maken van de kabelbaan (of van de trap met 408 treden !). Het uitzicht is uniek. De citadel is een wapen en geschiedenismuseum en de sterke momenten zijn het bezoek aan de kazematten van de soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en dat aan een loopgraaf via een ingestorte schuilplaats. Na uw terugkeer op de begane grond, kunt u een wandeling maken door de stad en een bezoek brengen aan de kapittelkerk, aan het Huis van Mijnheer (Adolphe) Sax (vrije toegang) en aan het Huis van de Patafonie (op afspraak). Wanneer u voldoende cultuur en geschiedenis hebt gehad, kunt u naar de ‘croisette’ gaan om er te genieten van een Dinantse preitaart, een Caracole-bier of een Dinantse koek.

De RAVeL van de Molignée en de abdij van Maredsous


© FT Province de Namur

De uitstap begint op een vlak stuk van de RAVeL van de Maas, maar in de vallei van de Molignée moet men al steviger trappen om naar Maredsous te klimmen. De tocht gaat langs de slakkenkwekerij van Warnant, de ruïnes van het kasteel van Montaigle, het dorp Sosoye (een van de Mooiste Dorpen van Wallonië) en natuurlijk met de befaamde draisines langs de RAVeL van Warnant naar Maredsous via het vroegere station van Falaën. Wanneer u de abdij hebt bereikt, kunt u er een plaatselijk bier drinken en/of boterhammen met kaas eten. Indien u langs Maredret terugkeert, ga dan eens naar de abdijwinkel om te kijken naar de illumineringen die door de abdis en de benedictijnerzusters worden gemaakt en die internationale faam genieten.

Uitstappen met een elektrische step


© Trot-e-fun - Jean-Pol Sedran

Zoekt u een leuke gezins- of groepsactiviteit ? In Anseremme biedt ‘Trot-e-Fun’ elektrische steps aan om de streek te verkennen ; dat zijn een soort mountainbikes zonder zadel, die speciaal aangepast zijn aan het reliëf van de Maasstreek. De trajecten worden uitgestippeld naargelang de vraag bij vertrek uit verschillende plaatsen (Dinant, Anseremme, Bouvignes …). Deze activiteit duurt ongeveer 1,5 uur en wordt omkaderd door een monitor. Op afspraak, natuurlijk.

Afdaling van de Lesse per kajak


© WBT _ Denis Closon

Dit is de ‘must’ van de streek, voor gezinnen en voor groepen. U kunt kiezen tussen de halve afdaling vanuit Gendron (12 km) en de volledige vanuit Houyet (21 km). Die activiteit wordt georganiseerd door ‘Dinant Evasion’, in Anseremme, dat formules aanbiedt waarbij de afdaling van de Lesse wordt gecombineerd met aan andere sportieve activiteit, zoals de Ardenne-challenge, een tocht tussen bomen en rotsen met oversteken op bruggen van touw of planken en het maken van dieptesprongen terwijl men aan kabels hangt !

Toeristische Dienst van de Maasvallei Namen-Dinant

Avenue Colonel Cadoux 8
5500 Dinant
+32 (0) 82 22 28 70

valleedelameuse-tourisme.be

À lire aussi

Your opinion counts