Waw magazine

Waw magazine

Menu
© FTBW

Nijvel

  • Dossier
  • / 7 charmante Waalse steden
Wallonie  / Nivelles

Door Christian Sonon

VAN SINT-JACOBS NAAR DJAN-DJAN

Ten zuiden van Brussel, halfweg tussen Waterloo en La Louvière en in de buurt van Villers-la- Ville, ligt Nijvel, een stadje met een rijke geschiedenis en een indrukwekkende kapittelkerk. Van het historisch en religieus verleden van dit Brabantse stadje is er nog een overvloed aan getuigen waar u niet naast kunt kijken wanneer u door de straten en steegjes wandelt.


De kapittelkerk van Sint-Gertrudis


© FTBW

Deze aan de Grote Markt gelegen kerk is een van de grootste (meer dan 100 m lang) en van de oudste (11e eeuw) Romaanse kerken van Europa. Tijdens de bombardementen van 1940 verloor ze haar gotische torenspits, maar werd prachtig gerestaureerd in de daaropvolgende decennia. Tijdens een rondleiding van twee uur kunt u kennismaken met haar geschiedenis en onder de indruk komen van haar geweldige omvang en haar rijke meubilair. En wanneer u rond de meesterlijk heraangelegde Grote Markt wandelt, kunt u de bogen aan de buitenkant (koorafsluiting, voorgevel, abside en tegenabside) bewonderen en tegelijk luisteren naar het bewegende messingfiguurtje aan de zuidgevel. Die ‘jacquemart’ werd beroemd toen hij in de 17e eeuw door de inwoners van Nijvel (of ‘Aclots’) werd aangenomen en ‘Jean de Nivelles’ werd gedoopt – of Djan-Djan voor de vrienden !

De ‘tarte al Djote’


© WBT - Philippe Lermusiaux

Deze culinaire specialiteit van Nijvel is een sterk geurende taart van snijbiet en kaas, die warm wordt gegeten en onder de bescherming staat van de gelijknamige broederschap, die elk jaar labels uitreikt aan de fabrikanten. Brasserie-restaurant ‘de l’Union’, aan de Grote Markt, is een van de weinige gelegenheden van de stad die de taart maakt en opdient volgens de regels (waarvoor de broederschap haar 5 sterren gaf in 2019) ! Geniet ervan op het terras tegenover de kathedraal.

Het kasteel van Seneffe


© Domaine de Seneffe

Hebt u zin in een fietstocht ? Het Domein van Seneffe ligt maar op een tiental kilometer buiten Nijvel en u kunt er gemakkelijk met de fiets naartoe rijden. Daarvoor volgt u de RAVeL tot aan Arquennes, daar slaat u linksaf aan de draaibrug en volgt dan het oude kanaal Brussel-Charleroi tot in Seneffe. Het jaagpad loopt langs veel sluizen en is ook een paradijs voor wandelaars. Dan ziet u het domein voor u liggen : rechts staat het 18e eeuwse kasteel in neoklassieke stijl, dat de mooiste verzameling kunstsmeedwerk uit België bevat, en links ligt het 22 hectare grote Engelse park met de schouwburg, de oranjerie, het vogelverblijf, de vijver en het eiland met zijn romantische brug. Deze zomer kunt u er ook kennismaken met het werk van de Belgische beeldende kunstenares Tinka Pittoors, die haar artistiek traject heeft aangelegd op het domein.

De Sint-Jacobswijk en het Dodaine-park


© MTRP

Pittoreske straten, beschermde huizen, historische resten … Ten zuiden van de Grote Markt bevindt zich de vroegere buurt van de Compostella-bedevaarders, die later die van de brouwers werd en nu een alleraardigst dorpje in de stad vormt, waar u gezellig kunt wandelen met of zonder gids. Nadat u voorbij de Simone-toren bent, die een restant is van een 13e eeuwse vestingmuur, komt u in de Marlet, de Bayard, de Gillard d’Heppe, de Coquernestraat en in de ‘rue du Coq’ … Soms ziet u een van een sint-jakobsschelp voorziene deur of een mooie stadswoning met een hangende tuin. Langs de Wichetstraat en de trap met 24 treden naast de oude wal, verlaat u het middeleeuwse centrum om te genieten van de tuinen en de vijvers van het Dodaine-park, die echt de groene long van Nijvel vormen en waar gezinnen maar al te graag ontspanning zoeken.

De abdij van Villers-la-Ville


© FTBW

Wie kent niet deze ruïnes, die nog bewonderd werden door Victor Hugo ? Op de 30 hectare grote site van deze 900 jaar oude cisterciënzer-
abdij liggen ook verscheidene tuinen (sier-,kruiden- en fruittuinen), een meditatiepad en, sinds een dertigtal jaar, een wijngaard, de ‘clos de Villers-la-Vigne’ ! In de zomer worden er verscheidene stages voor jongeren georganiseerd op de site, die ook een prachtig kader biedt voor nachtelijke toneelopvoeringen.

Toeristische Dienst van Nijvel

Rue de Saintes 48
1400 Nivelles
+32 (0) 67 84 08 64

tourisme-nivelles.be

À lire aussi

Your opinion counts