Waw magazine

Waw magazine

Menu
© OTThuin

Thuin

  • Dossier
  • / 7 charmante Waalse steden
Wallonie  / Thuin

Door Christian Sonon

HANGT AAN ZIJN BELFORT

Waar de Samber en de Biesmelle samenvloeien, daar ligt de middeleeuwse stad Thuin op een rotsachtige uitloper en wordt ze gedragen door meer dan tweehonderd tuinen. Het hoofd ervan is het belfort, dat tot het Werelderfgoed van de Unesco behoort, terwijl de voeten in de Samber hangen, tussen twee andere trekpleisters: de kapittelkerk van Sint-Ursmarus van Lobbes – de oudste kerk van België – en de abdij van Aulne.


Het belfort en de Hangende Tuinen


© OTThuin

Het belfort in het centrum van de bovenstad is het enige overblijfsel van een kapittelkerk die in 1811 werd gesloopt. Het uitzicht op de top is even adembenemend als het beklimmen van die toren ! Minder uitputtend is een wandeling door de straatjes tussen de Hangende Tuinen. Die 230 terrassen hangen aan steile delen van de middeleeuwse stad en maken deel uit van de vestingen ervan. Het door de toeristische dienst voorgestelde plan bestaat uit verscheidene wandelingen langs de tuinen, de bezienswaardigheden – zoals de wijngaard van Thuin – en de openbare hedendaagse kunstwerken in openlucht. Vanop verschillende plaatsen heeft men uitzicht op al die tuinen, zoals op het panorama van de ‘Chant des Oiseaux’.

De Thudo en de geschiedenis van de binnenscheepvaart

© OTThuin
 

Aan het begin van de 20e eeuw telde Thuin op een bevolking van 5000 inwoners meer dan 1100 gezinshoofden die binnenschippers waren ! Maar die langdurige liefde is nog niet helemaal voorbij, aangezien er in de Rivage-wijk – een vroegere vrije gemeente die om de 6 jaar nog altijd symbolisch haar burgemeester kiest ! – nog veel gepensioneerde schippers wonen. Tijdens een wandeling in die typische buurt kunt u ook een bezoek brengen aan de ‘Thudo’. Dat aan de rechteroever van de Samber gemeerde museumschip, zal u vertellen over het schippersleven in Thuin, over de wijze waarop een binnenschip werd gebouwd, over het communicatiesysteem enz. Wilt u nog meer ? Scheep dan in op de ‘Sir Lancelot’ voor een cruise op de Samber tot aan Lobbes, Merbes-le-Château of de abdij van Aulne.

Ragnies, de distilleerderij van Biercée en het kasteel van Fosteau


© WBT - D. Vasilov

Ragnies, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië, valt op door zijn grote, in kalksteen en baksteen opgetrokken hoeven, zoals de ‘ferme de la Cour’ waar zich de distilleerderij van Biercée bevindt, die bekend is voor haar brandewijn op basis van verse vruchten, waaronder het befaamde ‘Eau de Villée’. Om dit dorp te ontdekken, is niets beter dan een fietstocht vanuit Thuin en langs de RAVeL naar Beaumont (tot aan Dontiennes). Na een bezoek aan de distilleerderij en eventueel een maaltijd in de ‘Grange des légendes’, kunt u terugkeren naar Thuin of verder fietsen naar het kasteel van Fosteau. Dat prachtige gebouw – typisch een middeleeuws kasteel dat tijdens de renaissance werd verbouwd – met zijn ridderzaal, zijn apotheekmuseum en zijn Franse tuinen, is ook een bezoek waard. Terugkeren kunt u langs Fontaine-Valmont en via de RAVeL van de Samber via Lobbes tot in Thuin (in totaal : 33 km ).

De historische tram Thuin-Lobbes


© OTThuin

Dit Europees jaar van het spoor is ideaal voor een bezoek aan het ‘Centre de Découverte du Chemin de Fer vicinal de Thuin’. Het museum, dat wordt beheerd door de ‘Association pour la Sauvegarde du Vicinal (ASVi) ’, biedt onderdak aan een dertigtal voertuigen die de geschiedenis vertellen van de Belgische Buurtspoorwegen – ooit het grootste tramnet ter wereld ! Tijdens het weekend nodigt de ASVi haar bezoekers uit op een rit met een tram die vanuit Thuin aan de ene kant langs het dal van de Biesmelle tot aan Biesme-sous-Thuin rijdt en aan de andere kant door de Sambervallei tot aan Lobbes. Een gerestaureerde historische tramlijn en unieke uitzichten !

De abdij van Aulne


© OTThuin

Wanneer u de RAVeL van de Samber naar Charleroi volgt, ziet u na 9 kilometer de indrukwekkende ruïnes van de abdij van Aulne, die in de 7e eeuw werd opgericht door een berouwvolle bandiet. In haar glorietijd was ze bewoond door cisterciënzermonniken, maar tijdens de Franse Revolutie werd ze in brand gestoken. U kunt daarna een wandeling maken rond de abdij of een idyllische uitstap op de Samber aan boord van een elektrisch bootje dat u zelf bestuurt (vertrek aan café Leblon) of gewoonweg ter plaatse rustig genieten van een van de bieren van de abdijbrouwerij.

Toeristische Dienst van Thuin

Place Albert 1er 2
6530 Thuin
+32 (0) 71 59 54 54

tourismethuin.be

 

À lire aussi

Your opinion counts