Waw magazine

Waw magazine

Menu
©  SI Chimay
© WBT - JP Remy

Chimay

  • Dossier
  • / 7 charmante Waalse steden
Wallonie  / Chimay

Door Christian Sonon

OVER PRINSEN EN TRAPPISTEN

Chimay, dat befaamd is voor zijn trappistenbieren en kazen, werd in 1486 tot vorstendom verheven. Zijn kasteel, wallen, oude trappen, verharde straten en krappe huizen verwijzen naar de geschiedenis van deze duizend jaar oude stad die zich genesteld heeft in de Henegouwse laars, op het kruispunt van de RAVeL en de wandelweg van de ‘Grande Traversée’ van het Land van Chimay.


Het oude centrum


© Espace Chimay

Om u kennis te doen maken met deze charmante oude stad vol historische monumenten, biedt de vzw Chimay Promotion het spel ‘Het geheim van Chimay’ aan. Een gordel waarvan de zakken met hangsloten dichtgemaakt zijn, een oriëntatieboekje en enkele toebehoren, zijn de instrumenten waarmee de spelers op zoek gaan naar de geheimen van Chimay ! Om hun weg te vinden in de stad, moeten ze onderweg raadsels oplossen. Tijdens het spel kan men een bezoek brengen aan de collegiale Sint-Petrus-en-Pauluskerk – met haar uivormige torenspits – en ten slotte enkele plaatselijke producten gaan proeven op een terras aan de Grote Markt.

De Aquascoop van Virelles


© Aquascope Virelles

Op drie kilometer van Chimay, aan een van de mooiste vijvers van Wallonië, ligt de Aquascoop, die een ludieke en didactische kennismaking met de natuur aanbiedt in een reservaat van 134 hectare. Aan de ene kant is er de ludieke ruimte met haar speeltuin en barbecuehoek, en aan de andere kant de ruimte om de natuur te leren kennen tijdens een toeristische wandeling met een ‘ontdekkingspad’, observatieplekken, een tuin met wilde planten, een didactisch bijenhuis … Een paradijs voor kinderen en een must voor scholen !

Het kasteel van Chimay

Het is ondenkbaar dat wie naar Chimay komt, geen bezoek zou brengen aan het prachtige kasteel dat op een vooruitstekende rots in het dal van de rivier Eau Blanche staat. Dat het kasteel in zulk een goede staat verkeert, komt doordat de eigenares, prinses Elisabeth van Chimay, een deel van haar fortuin besteedde aan het onderhoud ervan en ook voor de nodige uitstraling zorgde door een festival voor barokmuziek te organiseren. Tot haar 85 jaar leidde ze zelf de bezoeken aan de voor het publiek openstaande delen, waaronder de prachtige toneelzaal die uit de tijd van de Restauratie stamt. Vandaag gebeurt het bezoek met behulp van een mobiele app en wordt de geschiedenis van de prinsen van Chimay verteld door de Franse acteur en journalist Stéphane Bern, aan de hand van een film die getoond wordt in het Kunstenaarshuis.

De abdij van Scourmont en de Espace Chimay

De abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Scourmont, die haar statige vleugels uitspreidt over de gemeente Forges, zeven kilometer ten zuiden van Chimay, is een abdij van de Cisterciënzerorde van de Strikte Observantie. De communiteit telt ongeveer vijftien monniken, die een leven van gebed en werk leiden, waaronder het beheer van het beroemde trappistenbier, dat ter plaatse wordt gebrouwen. De buitengebouwen, de begraafplaats, de tuinen en de kerk kunnen vrij worden bezocht. De abdij geeft uit op de Espace Chimay, een kilometer verder gelegen, waar de bezoekers een duik kunnen nemen in de interactieve tentoonstelling ‘Chimay Expérience’ om er de geheimen van de geschiedenis en de productie van de trappistenbieren en kazen te ontdekken. Daarna kunnen ze de theorie in de praktijk omzetten in de ‘Auberge de Poteaupré’ die ook enkele kamers verhuurt.

Lompret


© C. Collet

In een schrijn van groen, op enkele kilometers ten oosten van Chimay, op de RAVeL naar Mariembourg, ligt Lompret, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië. Het is niet alleen aantrekkelijk omwille van de pracht van het landschap, maar ook wegens de resten van een feodaal kasteel, een brug met drie bogen en het kleine religieuze erfgoed. Bovendien is er de Eau Blanche, die eraan herinnert dat de streek tot in de 20e eeuw haar glorietijd beleefde dankzij de activiteiten van de smidsen. Natuurliefhebbers kunnen volop van de prachtige omgeving genieten door de 6,6 kilometer lange wandeling langs de Eau Blanche te maken, die lange tijd de bochten volgt van de rivier die haar naam te danken heeft aan de kalkhoudende bodem waarin ze haar bedding groef.

 

Toeristische Dienst van Chimay

Rue de Noailles 6
6460 Chimay
+32 (0) 60 21 18 46
info@si-chimay.be

visitchimay.be

 

À lire aussi

Your opinion counts