Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Bruno D_Alimonte
© MTPDL, UTOPIX, H.Lenaerts©

Trapper-overlevingsdagen

  • Dossier
Hainaut  / Chimay

Door Christian Sonon

IN HET WOUD VAN HET LAND VAN CHIMAY

Hoe prachtig is toch de natuur in de laars van Henegouwen en het Natuurpark van Viroin-Hermeton! Zo mooi, dat plaatselijke organisatoren er verblijven aanbieden voor wie ze wil leren kennen en opnieuw naar de essentie gaan.

 

De weg leren vinden en de fauna en flora leren herkennen, weten welke planten eetbaar zijn en ze inzamelen, sporen van dieren volgen, water vinden en drinkbaar maken, vuur maken op de wijze van vroeger, zo goed als onder de blote hemel slapen op een bivakplaats, kortom : leren leven in de vrije natuur. Dat is wat verscheidene organisatoren aanbieden in het Woud van het Land van Chimay, in samenwerking met de Toeristische Dienst van het Merengebied.

Onder de benaming ‘Séjour trappeur-survie’, gaat de één tot vier dagen lange tocht langs de ‘Grande Traversée’, het Grote Routepad dat over een afstand van bijna 175 kilometer langs de gemeenten Sivry-Rance, Froidchapelle, Momignies, Chimay, (Hengouwen), Couvin, Viroinval, Philippeville en Doische (Namen) loopt. Het begint aan de Franse grens, in Macquenoise, en klimt dan al zigzaggend naar Chimay, waar de ene aftakking naar Sivry-Rance voert, terwijl de andere Viroinval doorkruist en zich vervolgens opsplitst in de richting van Philippeville en in die van Doische. Langs dat traject werden negen bivakplaatsen aangelegd ofwel één om de 15-20 kilometer.

De verschillende formules zijn allemaal bedoeld voor groepen van hoogstens tien personen en bieden allemaal een unieke ervaring, waardoor u tot het wezenlijke kunt terugkeren en alle dagelijkse beslommeringen achter u kunt laten. De formules verschillen een beetje van de ene organisator tot de andere”, aldus Florence Cocx, die instaat voor de promotie van het Woud van het Land van Chimay. “De natuurgidsen van Aquascope spitsen het verblijf toe op het ontdekken van de fauna en flora rond de vijvers van Virelles en op het zeer mooie dorp Lompret. Die van B-vouak bieden dan weer een weekend aan dat vertrekt vanuit het bivak van ‘la Roche Trouée’, in de buurt van de ‘Fondry des Chiens’ in Nismes … Tijdens heel de duur van het verblijf staan ze natuurlijk ook in voor de logistiek.

Onderweg zorgen die gidsen ervoor dat de deelnemers in de natuur het nodige vinden om aan het einde van de dag een sobere maaltijd te bereiden. Dat kan bijvoorbeeld door te gaan vissen, door de vruchten van fruitbomen te plukken en door eetbare planten te zoeken – zoals voor een heerlijke netelsoep ! En wees gerust : het is bijvoorbeeld niet verboden wat kruiden en bloem mee te nemen en evenmin onderweg in een winkel brood en eieren te kopen. Kwestie van te overleven …

DE JAGER-SURVIVAL
+32 (0) 71 14 34 83


www.foretdupaysdechimay.be

À lire aussi

Your opinion counts