Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Forestia
© Forestia
© Forestia

Forestia

  • Dossier
Liège  / Theux

Door Gilles Bechet

HET WILDE WOUD VOOR IEDEREEN

In dit uitgestrekte bosdomein in Theux, aan de voet van de Hoge Venen, overheerst de natuur op twee manieren. In het dierenpark komen de wilde dieren uit onze streken tot hun recht, terwijl het avonturenpark een hele reeks uitzonderlijke boomklimtrajecten aanbiedt.


Om sporen te vinden van de laatste wilde beren in de Waalse wouden, moet je al teruggaan tot de 12
e eeuw. Sindsdien leefde die zoolganger nog enkel voort in onze verbeelding, in soms angstaanjagende en soms onschuldige en geruststellende sprookjes en verhalen. We kijken dus altijd met gemengde gevoelens naar de wijze waarop die fascinerende dieren ravotten in de streken die ooit hun natuurlijke omgeving vormden. Net zoals wolven, lynxen, bizons en nog vele andere dieren, vind je die beren nu terug in het dierenpark van Forestia, waar ze in halve vrijheid leven.

Dit aan de voet van de Hoge Venen gelegen domein van 44 hectare ontstond in de jaren 70 als wildpark. Privéondernemers die zeer onder de indruk waren van de prachtige site, besloten in 2002 om er het middelpunt van een activiteitenpark van te maken, dat voor iedereen open zou staan. De nieuwe beheerders, die zich lieten inspireren door het unieke naast elkaar bestaan van loof en naaldbomen, kwamen op het idee daar de eerste boomklimtrajecten in België uit te zetten.

Elf boomklimtrajecten

We zochten informatie in verscheidene landen, zoals in Frankrijk, waar het concept ontstond op initiatief van technici uit wintersportcentra die nieuwe activiteiten zochten voor de zomer, maar ook in Canada en in Polen”, vertelt Philippe Lafontaine, de directeur van het park. “Daarna hebben we contact opgenomen met touwtechnici voor het uitwerken van ons concept, dat we in de loop der jaren hebben aangepast om het beter en aangenamer voor de gebruikers te maken.

Nu bestaat het avonturenpark uit elf trajecten met obstakels waarvan de moeilijkheidsgraad verschilt. De deelnemers gaan over loopbruggen die tussen de stammen of het gebladerte van de bomen zijn gespannen op hoogten tussen 2 en 17 meter, met een uniek uitzicht. “We hebben de trajecten zo uitgestippeld, dat hele gezinnen ze veilig en begeleid kunnen afleggen. Zelfs kinderen vanaf 4 jaar kunnen eraan deelnemen. We hebben zelfs een klein traject voor peuters vanaf 2 jaar. Met helmpjes op en klimgordeltjes aan, kunnen ze daar aan ramping doen, wat ze heel leuk en avontuurlijk vinden.” Naast het Coccinelle-traject voor kinderen vanaf 4 jaar en het Puma-traject voor de liefhebbers van sterke gewaarwordingen, is er een aanbod voor elk wat wils en voor alle mogelijke lichaamscondities.

We kijken dus altijd met gemengde gevoelens naar de wijze waarop die fascinerende dieren ravotten in de streken die ooit hun natuurlijke omgeving vormden.


Forestia
Rue du Parc 1
B-4910 Theux
+32 (0) 87 54 10 75

www.forestia.be

300 dieren, 30 soorten

Het dierenpark is opgevat als een uitnodiging om 3 tot 5 kilometer te wandelen tussen omheinde erven waar driehonderd dieren van een dertigtal verschillende soorten leven. “De erven zijn soms zo groot, dat je wel eens 5 tot 10 minuten stil moet blijven staan eer je de dieren ziet. Uiteindelijk zie je ze altijd, want het traject is zodanig uitgetekend, dat je helemaal rond de erven loopt. Alles is ontworpen opdat je vroeg of laat de dieren zou zien. Je moet enkel een beetje geduld hebben.

Er zijn zes beren, drie bruine en drie zwarte. Die laatste zijn wat kleiner en ze kwamen ook later in het park. Ze werden geschonken door een Amerikaans opvangasiel, dat ze na de dood van hun moeder in het woud had aangetroffen. Ze werden ondergebracht op een groot erf, dat gescheiden is van dat van de bruine beren en ze hebben zich perfect aangepast. Er zijn ook acht uit Canada afkomstige wolven, die nu een volledig in het Waalse woud geïntegreerde meute vormen. Forestia heeft besloten die dieren te steriliseren om te vermijden dat ze zich zouden voortplanten. “Er zijn in de wereld al genoeg dieren die op slechte wijze worden gevangen gehouden, dat we er nog niet méér willen laten geboren worden.” Ondanks die voorzorgen, kunnen er toch onverwacht nieuwe komen, zoals Kinder, in 2010, een prachtig beertje van Gamin en Fifille, de twee beren die vanaf het begin in het park aanwezig waren.

Didactische trajecten

Als dicht bij de natuur gelegen wandelpark, heeft Forestia ook besloten geen opvoeringen te organiseren, die niet altijd van goede smaak getuigen, maar liever didactische uiteenzettingen te geven, tijdens dewelke beren en wolven zich laten zien om de hun aangeboden versnaperingen op te eten. Om de ter beschikking van de bezoekers gestelde voorzieningen aan te vullen, biedt de Forest Bar gezellige gezinsmaaltijden aan. “We hebben gekozen voor kwaliteit en zorgen voor bediening aan tafel. Bij ons vind je geen plateaus van plastic en hoef je niet eindeloos aan te schuiven, zoals in sommige pretparken.

“ Alles is ontworpen opdat je vroeg of laat de dieren zou zien. Je moet enkel een beetje geduld hebben.”


Ondanks de economische weerslag van de door het coronavirus veroorzaakte crisis, ziet Philippe Lafontaine de toekomst met vertrouwen tegemoet. Forestia zal, zoals altijd, blijven evolueren met nieuwe activiteiten, waarover hij nu nog niet wilt spreken. “Wat niet zal veranderen, is dat we trouw zullen blijven aan ons DNA, dat gebaseerd is op het verwelkomen van een familiaal publiek in een nabije natuur, waar dieren uit de noordelijke streken van Europa leven.

DIERENKLINIEK ‘LE MARTINET’

Wat het publiek niet ziet, is dat er in Forestia ook een VZW bestaat die belangrijk werk levert, waardoor gewonde of verzwakte wilde dieren hun natuurlijke habitat kunnen terugvinden. ‘Le Martinet’, die op de site gevestigd is sinds 2011, is tegenwoordig het belangrijkste CREAVES-centrum (revalidatiecentrum voor in het wild levende diersoorten) van Wallonië. Elk jaar worden daar 1200 tot 1300 dieren opgevangen en verzorgd, vooraleer ze weer in vrijheid worden gesteld. Vogels vormen 80% van de klanten van die kliniek. Daar zijn veel roofvogels bij, maar ook kleinere vogels zoals merels en mussen, waaraan de dertig vrijwilligers en de drie dierenartsen evenveel aandacht besteden. Alle opgenomen dieren werden door het publiek in de natuur aangetroffen en werden tijdens de opvanguren of via de 24 op 24 uur toegankelijke opvanginfrastructuur binnengebracht.

Tot groot genoegen van het team, kan 65% van de gevonden en naar het centrum gebrachte dieren na verzorging en herstel terugkeren naar hun natuurlijke omgeving. “Elk dierlijk leven is belangrijk. Wanneer we een ooievaar weer zien wegvliegen of een egel naar zijn schuilplaats zien weerkeren, zijn we tevreden omdat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de natuurlijke keten”, besluit Mélanie Krings, die aan het hoofd van de VZW staat.

 

le Martinet
+32 (0) 496 76 83 55

www.lemartinet.be

Your opinion counts