Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Chateau de Moha
© Bartagnan

The place to be waw !

  • Tourisme

Door Waw

In de voetsporen van de ‘Ambassadeurs’

De Centre Ardenne-sterrenwacht van Neufchâteau

Ja, ook buiten Ukkel zijn er sterrenwachten ! Ons land kent er vijf die openstaan voor het publiek en zich bezighouden met het verkennen van het heelal en het populariseren van de astronomie. Eén daarvan ligt in Wallonië, namelijk de Centre Ardenne-sterrenwacht van Neufchâteau. “Omdat ze helemaal op de buiten ligt, in Grapfontaine, hebben waarnemingen daar het minst last van lichtvervuiling”, benadrukt directeur Gilles Robert. “Terwijl je in Brussel maar een tiental sterren aan het firmament kunt zien, hebben wij het geluk dat het er ongeveer 2500 zijn, als het wat meezit.

De Centre Ardenne-sterrenwacht, die een afdeling is van de Naturalistenkringen van België, verwelkomt en begeleidt allerlei bezoekers (gezinnen, schoolklassen, verenigingen, ondernemingen) die enkele uren, een dag of een nacht komen kennismaken met de sterrenwacht en haar instrumenten en die het uitspansel leren bekijken of hun kennis verbeteren.

Uitzonderingen daargelaten, moet je boeken voor een bezoek. Het programma wordt naar wens opgesteld bij de voorafgaande contactname met de bezoekers. Naast het observeren van de sterren met onze telescopen, wat natuurlijk enkel ’s nachts kan, en een reis onder de planetariumkoepel, kunnen de bezoekers ook een didactische uiteenzetting naar wens krijgen, bijvoorbeeld over planeten, verduisteringen, zonsopgangen, getijden enz. Die voordrachten worden aangepast aan het publiek”, onderstreept de directeur, die erop wijst dat de toegang tot een van de zeven koepels van de sterrenwacht werd aangepast om ook personen met beperkte mobiliteit te kunnen ontvangen. “Onder verwijzing naar het liedje van Jacques Brel, noemen we die de ‘bereikbare ster’.

Als je een originele activiteit zoekt, kun je een ongebruikelijke nacht doorbrengen onder de koepel van het planetarium die tot slaapkamer voor twee personen werd omgevormd, terwijl het uitspansel in werkelijke tijd verandert boven je hoofd. “Het volledige pakket omvat ook een didactische uiteenzetting naar keuze met een van onze gidsen, het uitspansel bekijken met de telescoop en het ontbijt.

 www.observatoirecentreardenne.be

Het kasteel van Moha in Wanze


© Château de Moha

Het nu beschermde feodale kasteel van Moha is de getuige van het samengaan van een opvallend historisch erfgoed en een even merkwaardige flora en fauna. Het ligt te midden van een natuurpark, op een rotsachtige berguitloper aan de samenvloeiing van de Mehaigne en de Fosseroule. De kasteelsite is 130 meter lang. Tijdens de middeleeuwen hebben de Graven van Moha en die van Dasbourg, alsook de Luikse prins-bisschoppen elkaar opgevolgd om die onneembaar geachte versterkte burcht te bouwen en te verdedigen. Maar met een list konden de inwoners van Hoei ze op 6 mei 1376 toch veroveren. Op die dag werd er een einde gesteld aan de glorietijd van Moha. De resten, die grotendeels dateren van de 12e en de 14e eeuw, getuigen vandaag nog van het belang van die plaats, die door de Belgische Staat werd aangekocht om er verstevigingswerken en opgravingen uit te voeren.

In dit middeleeuwse kamp brengen ridders, gevechten en vertellers de lokale geschiedenis weer tot leven, terwijl er talrijke feesten plaatsvinden in het kasteel van Moha, dat vanaf de paasvakantie zijn deuren zal openen voor het publiek. “En wanneer de lockdownmaatregelen in verband met Covid worden opgeheven, zullen we de gezinnen een ‘escape game’ aanbieden, aldus Fanny Dominique, die instaat voor de coördinatie van de plaats. De pitch? Om te ontsnappen aan de inquisiteur die ze tot de brandstapel wil veroordelen, moeten de deelnemers in een kelder van het kasteel het bewijs van hun onschuld vinden …

Vanaf het begin van de zomer zal men via de vroegere spoorlijn met een draisine (railvoertuig) naar het dorp Moha in het centrum van Wanze kunnen rijden.

www.chateaumoha.be

De abdij van Aulne in Thuin

De abdij van Aulne die, tussen Thuin en Charleroi in een groen schrijn aan de oever van de Samber ligt, is een statige site die tot het uitzonderlijke erfgoed van Wallonië behoort. In de zomer schuift men er aan om vanaf de ruïnes te wandelen langs een van de zeer mooie paden, om een ter plaatse gebrouwen bier te drinken of om deel te nemen aan de ontspannings en vrijetijdsactiviteiten.

Het zou nochtans dwaas zijn om ernaar toe te gaan zonder de ruïnes te hebben bezocht en zonder een blik te hebben geworpen op de boeiende geschiedenis van de abdij die in de 7e eeuw door een berouwvolle boef opgericht werd en tijdens de Franse Revolutie afbrandde en dan door een woedende bevolking werd geplunderd.

Tussen die twee gebeurtenissen moest Aulne-la-Bénédictine veel invasies ondergaan, werd ze bij het prinsbisdom Luik gevoegd en werd Aulne-la-Riche, een bloeiende cisterciënzerabdij die haar buurabdij, Lobbes-la-Savante, beconcurreerde.

De langs heel het traject opgestelde panelen zullen de bezoekers heel wat bijbrengen over de geschiedenis van de abdij en het leven van de cisterciënzermonniken.

www.abbayedaulne.be

Het toeristisch treintje van Rebecq

Zin in een origineel uitstapje in het westen van Waals-Brabant ? Van eind april tot eind september voert de Petit Train du Bonheur (of de Kleine Gelukstrein) groot en klein op zon- en feestdagen door de omgeving van Rebecq (Roosbeek). Dit toeristentreintje vertrekt uit het vroegere station van de gemeente, volgt een stuk van lijn 115 (Eigenbrakel – ’s Gravenbrakel) die langs de Zenne loopt, biedt een prachtig uitzicht over de Vogelvallei, volgt dan lijn 123 (Edingen – ’s Gravenbrakel) en eindigt zijn reis in Rognon, op de plaats van het vroegere dorpsstation. De terugreis verloopt langs dezelfde route, maar dan in omgekeerde zin en met een halte aan Blok U, de stelplaats van Rail Rebecq Rognon, waar de reizigers een verfrissing kunnen gebruiken en het rollend materieel bewonderen van de vzw die dit toeristentreintje doet rijden. De uitstap is 7,6 kilometer lang en duurt ongeveer 1u20.

Dit seizoen zullen de rijtuigen worden getrokken door een diesellocomotief, want onze uit Duitsland afkomstige stoomlocomotief dateert van 1928 en wordt nu gerestaureerd”, benadrukt Micheline François, de voorzitster van Rail Rebecq Rognon, die ook instaat voor het beheer van het spoor en het onderhoud van de machines.

www.rail-rebecq-rognon.eu

Op de spoorlijn Luik-Marloie, aan de samenvloeiing van de Ourthe en de Amblève, ligt Comblain-au-Pont als een doorgang van de Ardennen naar het Land van Luik. Samen met de Abîme-grot is het Museum van het Land van Ourthe en Amblève, dat zich in een oude beschermde pastorij bevindt, een van de parels van die kleine gemeente, met haar goed bewaarde leefomgeving, haar uitzonderlijke landschappen en haar vele natuurlijke rijkdommen.

Het museum met zijn 6000 stukken is een echte regionale culturele trekpleister dankzij de tentoonstellingen, de voordrachten en de animaties voor kinderen en volwassenen. Het beschrijft de evolutie van de mens in de streek en biedt een unieke reeks multidisciplinaire opgravingen op regionale sites, vanaf de prehistorie tot de middeleeuwen. Daaronder bevinden zich de fossiele grot van Belle-Roche (oud-paleolithicum, Sprimont), de Walou-grot (Trooz) waar men sporen van een Neanderthaler vond, alsook beenderen van de wolharige mammoet en dito neushoorn, de mesolithische site van la Roche aux Faucons (Esneux), waar men veel gereedschap (messen, bijlen, boren …) aantrof, en de Romeinse villa van Raideux (Comblain-au-Pont).

Tot eind augustus wordt dat permanente museumtraject aangevuld door de tentoonstelling “Cheval, raconte-moi ton histoire”, dat gaat over de verschillende wijzen waarop paarden in de streek van Ourthe en Amblève werden gebruikt.

— Very nice !

Waterloo als moutvlakte ...

De hoeve van Mont-Saint-Jean, die in de streek bekendstaat als het “Ziekenhuis van de Engelsen”, is opnieuw een Britse reisbestemming geworden doordat zakenman Anthony Martin (van Martin’s Pale Ale, van de Gordon Scotch en van brouwerij Timmermans) eigenaar werd van wat juist voor de tweehonderdste verjaardag van de Slag van Waterloo nog slechts een bouwval was. Nadat er onder de hoede van zijn zoon Edward een brouwerij werd in ondergebracht, is die mooie en typisch Brabantse hoeve uit het midden van de 17e eeuw nu volledig gerestaureerd en werd ze in 2017 een distilleerderij die gin en whisky maakt. Ook die wordt geleid door dezelfde Edward, die in Edinburg een jaar lang les volgde om de geheimen te ontdekken van het maken van een whisky, die – heel origineel – gebaseerd is op het Waterloo-bier, wat er een bloemenparfum aan geeft.

Om onze Gin en onze Whisky Single Grain te maken, zijn we van de ‘Waterloo Récolte’ uitgegaan”, bevestigt Edward. “Onze Whisky Single Malt is dan weer gebaseerd op onze Waterloo Triple, die voor 100% uit gemoute gerst bestaat. Al onze whisky’s zijn trouwens gemaakt met een huisgist, die er fruitige esters aan geeft.” Niet minder origineel zijn de drie whisky’s die eind december 2020 uitkwamen en ‘Surgeon’, ‘Nurse’ en ‘Brancardier’ heten, als eerbetoon aan de rol die de hoeve tijdens de Slag bij Waterloo speelde.

Het Ziekenhuis van de Engelsen

Sterke drank was ongetwijfeld ook wat werd gegeven aan de soldaten die zich moesten laten opereren door George Guthrie, de tegenhanger van Dominique-Jean Larrey, die hoofdchirurg was van de ‘Grande Armée’. Dat verhaal wordt verteld in het ziekenhuismuseum in het hoofdgebouw van de hoeve, waar reconstructies, schaalmodellen, video’s, getuigenissen en heel realistische schilderijen van artsen, alsook chirurgische instrumenten (onder andere voor schedeloperaties) die onder meer door Schotse artsen werden gebruikt, ons weer doen denken aan ... whisky.

Naast een brouwerij, distilleerderij, degustatiezaal, tapkast en grote schuur voor evenementen, heeft de hoeve van Mont-Saint-Jean vanaf dit jaar ook een restaurant met een terras van 750 m², dat uitgeeft op een mooie boomgaard en op het ... slagveld.

Ferme de Mont-Saint-Jean
Chaussée de Charleroi 591
B-1410 Waterloo.

+32 (0) 2 385 01 03

info@fermedemontsaintjean.be
www.fermedemontsaintjean.be

Adembenemend!

Hotel Sélys in Luik

Het voormalige hotel Comtes de Méan, gehuisvest in een bouwkundig meesterwerk uit 1472, is een stedelijk complex dat verschillende gebouwen omvat en uitkijkt over het historische centrum van Luik. Door esthetiek en warmte, comfort en luxe, vindingrijkheid en erfgoed met elkaar te verenigen, vormt het hotel een geslaagde mengeling van sferen.

Ook als u geen hotelgast bent, kunt u op deze historische plek vol verhalen genieten van het gastronomische aanbod. Het Atelier du Sélys heeft een gezellige, volledig gerenoveerde eetzaal met uitzicht op de stad of de open keuken, die het hart van het hotel is geworden. Met uw gezin, met vrienden of met zijn tweeën ontdekt u hier het vrolijke lentemenu dat Arnaud Delvenne heeft bedacht. “Geen gastronomie, geen bistromenu maar gewoon lekkere, eenvoudige en juiste gerechten waarbij iedereen zich goed voelt”, zegt de reizende chef-kok met zijn bijzondere levensloop. In hotel Sélys kan hij zijn energie, zin, passie en voorliefde voor exotische specerijen tot uitdrukking brengen in een keuken die de seizoenen volgt.

Een andere troef van het hotel is pop-up restaurant 1472, waarvan de exclusieve keuken eveneens door Arnaud Delvenne wordt verzorgd. De gerechten worden in een gedempte sfeer opgediend in een zaal met twintig zitplaatsen, die op de lijst van uitzonderlijk Waals erfgoed staat.

Maar pas wanneer u plaatsneemt op het schitterende terras, beseft u dat hotel Sélys volledig aan de stad is teruggegeven, of u nu uit Luik komt of slechts op doorreis bent.
Het terras, dat tegelijk met de eetzaal is herin-gericht, biedt nu vanaf meerdere punten een onbelemmerd zicht op de stad en is bedoeld als een volwaardige plek om te leven. En dankzij de parasols met verwarming beperkt het gebruik ervan zich zeker niet tot enkele mooie zomeravonden!

Hôtel Sélys
Rue du Mont Saint-Martin 9/11
B-4000 Liège

+32 (0) 4 222 94 94

www.hotelselys.be

 

À lire aussi

Your opinion counts