Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Genevieve Levivier
© Genevieve Levivier
© A+ZDesign

Textiel en alchemie

  • Tendance
Brabant wallon  / Genappe

Door Carole Depasse

een poëtische smeltkroes 

Geneviève Levivier pendelt tussen kunst en textielvernieuwing. Haar creaties, die erg geliefd zijn in de Haute Couture, vallen op door hun uitzonderlijke look en artistieke invalshoek.


Geneviève werd in 1963 geboren in Brussel. Na haar kindertijd waarin schilderen centraal stond, begon de jonge vrouw aan een klassieke academische carrière. Ze besloot filosofie te gaan studeren en zei daarover : “volgens mijn vader zou een goed diploma heel wat deuren voor me openen”. Ze beschikte wel over de nodige intellectuele bekwaamheden, maar haar hart helde al naar de beeldende kunst. Geneviève zat in de knoop met zichzelf en besloot daarom haar artistieke opleiding (schilderkunst, zeefdruk, keramiek, textieldesign) verder te zetten om aan haar eigen behoeftes te voldoen. Ze combineerde dat met haar carrière als journaliste, een weg die zich aan haar opdrong. Deze periode heeft haar gevormd tot wie ze is. Het was de perfecte kans om te netwerken en te leren hoe culturele en artistieke kringen functioneren. Op haar veertigste, als getrouwde vrouw en moeder, werd ze opnieuw betoverd door de schoonheid van het ontwerpen. Dit kan gezien worden als haar grote intellectuele omwenteling en het begin van haar artistieke carrière.

Tapijtwerk Synesthesia. Installatie in situ in de boomgaard van het museum Van Buuren – in het kader van het project ‘Van Buuren Solidair’ – als onderdeel van vier, speciaal voor die plaats gemaakte textiel en plantaardige werken, die de bomen een ander uitzicht geven.


Als journaliste maakte Geneviève kennis met textielontwerp. “Ik wist toen nog niet dat textiel op zichzelf een artistieke sector kon zijn.” Het was liefde op het eerste gezicht ! “Ik dacht, dit is het, ik heb mijn roeping gevonden. Ik zag dit medium als een smeltkroes waarin ik vrij zou kunnen experimenteren. Textiel is sensueel, materialistisch, picturaal en grafisch. Ik kan het ophangen, er sculpturen mee maken, ruimtes mee decoreren en ik kan het als een commercieel ontwerp of als een kunstwerk benaderen. De diversiteit en de vele toepassingen betoverden me.” Een ontdekking die de weg vrijmaakte voor heel wat zakelijke kansen. “Ik ging terug naar La Cambre en ging studeren aan een technische hogeschool om mijn kennis bij te schaven.

Chemie en textielkunst, een bijzondere en milieuvriendelijke combinatie

Geneviève deed, terwijl ze bezig was met haar omscholing, beroep op de expertise van haar man, Pierre-Yves Herzé, een chemisch ingenieur gespecialiseerd in polymeren. Hij ontwikkelde en testte nieuwe formules zodat zij nieuwe creatieve effecten kon creëren. “Het was meer dan gewoon verf op stof aanbrengen ! 

De innovatieve producten die dankzij de geavanceerde wetenschap van polymeren werden ontwikkeld, werden vervolgens door de ontwerpster gebruikt op haar favoriete materiaal.

Chemie, ja, maar wel zuivere chemie. “Mijn man ontwikkelde de polymeeringrediënten milieuvriendelijk, zonder solventen, zonder weekmakers en niet-allergeen. Op die manier kon er niemand giftige producten aanraken of inademen. Samen hebben we een nieuwe niche gecreëerd, een mix van hoogwaardig traditioneel textiel, versterkt met innovatieve chemische technieken. Ik wilde uiteraard mijn kost hiermee kunnen verdienen, dus stelde ik mezelf de vraag hoe ik de stof op een creatieve en innovatieve manier kon gebruiken. Voor wie is het bedoeld ? Welke sector ? Het antwoord lag voor de hand : Haute Couture.

Het duo ontwikkelde vervolgens een reeks textielproducten met opvallende materialen, met reliëf- en kleureffecten. Ze gooiden al hun troeven op tafel en presenteerden het resultaat aan de bekendste namen uit de sector. De polymeer borduurwerken waren een schot in de roos. Eén van de meest gerenommeerde Franse Haute Couture huizen in Parijs was meteen overtuigd. “Mijn droom werd werkelijkheid : ik kon eindelijk mijn passie voor beeldkunst uitdrukken op de edelste materialen, zoals zijde en wollen tule, kasjmier, zuivere vezels … door samen te werken met de allergrootsten. Ik voelde me bevrijd. Onze technische kennis gaf ons meteen voet aan wal ! 

“ Geneviève, je bent een kunstenares ”

De eerste bestellingen voor capsulecollecties stroomden binnen. Het koppel huurde meteen drie tijdelijke productiewerkplaatsen, nam personeel in dienst en registreerde de naam van hun bedrijf, A+ZDesign®, waarvan de werkplaats zich nu in Genappe bevindt. “We deden alles zelf van onderzoek & ontwikkeling, testen, het maken van collecties en de productie tot de aanlevering.

Geneviève bleef acht jaar lang gefocust op Haute Couture en nam sporadisch deel aan projecten voor tentoonstellingen of beurzen voor textielinnovatie en -design. Dit was de periode van de polymeer-wandtapijten en houten kantwerk. “De uitdaging bestond erin om op beide fronten aan de top te staan, zowel in de Haute Couture als op tentoonstellingen. In 2016 nam ik de beslissing om mijn artistieke werk een kans te geven onder mijn eigen naam. Ik werd begeleid door het Waalse Gewest op het gebied van de positionering van ondernemers. Aan het einde van de training vertrouwde de groep mij het volgende toe : “Geneviève, je bent een kunstenares, je maakt geen stof, je maakt kunstwerken, je moet ze dus als zodanig presenteren en jezelf zichtbaar maken.

In 2017 werd Geneviève voor het eerst als kunstenares tentoongesteld in een Zwitserse galerij. Er volgden heel wat uitnodigingen van andere galerijen en musea, waaronder onlangs het Van Buuren Museum in Bruss

“ Op deze manier slaag ik erin om de voorbijgaande aard van de natuur vast te leggen. Het is mijn doel om die momenten te vereeuwigen.”

 


© GenevieveLevivier
Beeldende jurk geselecteerd in 2015 voor de Wereldtentoonstelling in Milaan door het Franse Paviljoen. Op verzoek van TextiFood heeft Geneviève Levivier een innovatieve vezel afgeleid van restjes uit de voedingsindustrie, gewonnen uit maïs en bieten.

“ De Abdij van Villers-la-Ville is een waanzinnige plek, ik bood hun de mogelijkheid om mijn nieuwste werken in situ te exposeren. In die tijd maakte ik grote textiele panelen van gerecupereerde eierschalen.”

 


© GenevieveLevivier

Textielramen in Villers-la-Ville

“Kunstenares” is geen zelfverklaarde status. Ondanks oprechte aanmoediging en sterke stimulansen had Geneviève tot 2018 nog steeds twijfels over haar uitzonderlijke creatieve kwaliteiten. Tot aan haar ontmoeting met de Abdij van Villers-la-Ville tijdens de Incidences Trophies, die in Waals-Brabant vernieuwende en milieuverantwoorde praktijken beloont. “De Abdij van Villers-la-Ville is een waanzinnige plek, ik bood hun de mogelijkheid om mijn nieuwste werken in situ te exposeren. In die tijd maakte ik grote textiele panelen van gerecupereerde eierschalen. Een monumentaal kunstwerk in de ruïnes van de abdij ! Ze gingen akkoord en gaven me carte blanche. Dankzij hen nam ik eindelijk mijn rol als beeldend kunstenares op me. De ‘textielramen van de abdij’ zorgden ervoor dat ik mezelf helemaal bloot durfde geven. Dit was het begin van een lopend proces. Mijn werken gaan een wisselwerking aan met de natuur en hun omgeving, ik werk meer en meer in situ en op maat. Mijn abstracte wandtapijten of sculpturen in textiel bestaan uit bloemen, planten, eierschalen, natuurlijke of biologische vezels. Op deze manier slaag ik erin om de voorbijgaande aard van de natuur vast te leggen. Het is mijn doel om die momenten te vereeuwigen.

In 2018 werd een groot werk van de kunstenares, dat in de Abdij van Villers-la-Ville werd tentoongesteld, aangekocht door de Kunstcollectie van de Provincie Waals-Brabant. Andere werken maken deel uit van privécollecties over de hele wereld, waaronder recentelijk een op maat gemaakt werk in New York.

www.apluszdesign.be

À lire aussi

Your opinion counts