Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Vero Detienne
© Daniel Meunier
© JC Guillaume

Gaëlle Mievis

  • Tendance
Namur  / Namen

Door Muriel Lombaerts

rockmuziek IN het bloed 


© JC Guillaume

De getalenteerd rockster Gaëlle Mievis fladdert vrij door het leven. Op het programma van haar band, "The Banging Souls”, staat het volgende: rock, bier ... en een vleugje revolutie !


Ook al werd Gaëlle in Brussel geboren, toch voelt ze zich vooral thuis in Namen. Ze woonde er van de kleuterschool tot de middelbare school. Ze begon als danseres, maar haar passie lag toch bij het zingen. Op 16-jarige leeftijd richtte ze haar eerste project “Velvet Shine” op met “LUD Et PITT”, een rockband vol boze tieners met wie ze op tournee ging in cafés en op festivals in België. Drie jaar later trad ze toe tot de groep “La Teuf” onder leiding van Alec Mansion en maakte ze haar eerste opnames in studio's, op tv en op de radio.

Ze leidt dit trio met Ludwig Pinchart en Pierre Abras, met wie ze al 20 jaar bevriend is en met wie ze haar eerste scènes en haar eerste composities deelde.


Beverly Jo Scott

In 2002, na het behalen van haar diploma public relations, stelde Beverly Jo Scott aan Gaëlle voor om zich aan te sluiten bij haar koor. “Ik werk nog steeds samen met deze grote zangeres die me alles heeft geleerd, van het correct gebruiken van mijn stem tot de artistieke intentie. Ik heb nooit notenleer gevolgd, maar door op het ritme te slaan en op mijn dijen te tikken, heeft ze me naar de drums geleid. Ik heb haar begeleid op de tournee van het Franse album ‘Dix vagues’. Het is dankzij haar dat ik dit instrument heb ontdekt. Ik heb mezelf ook keyboard en gitaar leren spelen, waarop ik
trouwens mijn liedjes componeer.
” Joe Cocker, Toto,
Sinclair … Gaëlle kan terugdenken aan heel wat openingsacts op mythische plekken (Olympia, Bataclan …), maar ook aan fantastische artistieke ontmoetingen en prachtige ervaringen.

In 2010, na een ontmoeting die geregeld werd door haar goede vriendin BJ Scott, kwam er een keerpunt in het leven van Gaëlle : samen met de twee Franse artiesten Claire Joseph en Skye vormde ze het ruige maar elegante trio “Sirius Plan”. Na drie albums, concerten in België, Frankrijk en de Verenigde Staten, samenwerkingen met Rick Hirsch, Sophie Tith, Aldebert, openingsacts voor Laurent Voulzy, Emmanuel Moire, Bertignac en Alex Lutz, stopte “Sirius Plan” in 2018. Gaëlle ging alleen verder.

Een album “Rock'n Roll Terroir”

Daarnaast neemt Gaëlle als zangeres ook deel aan vele projecten voor de televisie (The Voice Belgium, Télévie) ; ze is ook de stem van vele jingles op onze radio's en probeerde het zelfs als Belgische columniste op TV5 Monde voor het Franse programma “300 millions de critiques”.

Vandaag kunnen we haar met “The Banging Souls” horen of op het podium zien. Ze leidt dit trio met Ludwig Pinchart en Pierre Abras, met wie ze al 20 jaar bevriend is en met wie ze haar eerste scènes en haar eerste composities deelde. Hun muziek gaat over loslaten, over de gevechten die we in ons eentje voeren, over de kalmte na de storm, over revolutie, over de schoonheid die in ieder van ons zit. Hun eerste album Rich to the bone, is echt “Rock'n Roll Terroir”.


© JC Guillaume

Rock en hop

Elke titel verwijst naar een moment, een anekdote overgoten met hop die geassocieerd wordt met een ambachtelijk Belgisch bier.

De bandleden zijn gek op bier. Een frisse pint mag zeker niet ontbreken wanneer ze elkaar zien. Het is dan ook niet meer dan normaal dat de band Madame in hun LP wou opnemen. Elke titel verwijst naar een moment, een anekdote overgoten met hop die geassocieerd wordt met een ambachtelijk Belgisch bier. “Brouwers zijn ambachtslieden zoals wij, het zijn dromers en enthousiastelingen”, zegt Gaëlle. Tien Belgische bieren, tien rocknummers en evenveel anekdotes, hier leest u er twee.

De eerste CO2-neutrale groep in België

“The Banging Souls” houden zich niet alleen bezig met het verdedigen van alles wat lokaal is, ze zijn ook uitgeroepen tot de eerste koolstofneutrale Belgische groep. “In augustus 2019 hebben we met behulp van de CO2 Strategy, die bedrijven en gemeenschappen aanspoort om een actieplan op te stellen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, besloten om na de release van ons album onze ecologische voetafdruk te berekenen. We hadden bijna 12 ton CO2 uitgestoten, wat overeenkomt met twee keer de wereld rondrijden, vijf retourvluchten van Brussel naar New York of 17.700 pinten bier van 25 cl ! Deze CO2-voetafdruk heeft ons geholpen te begrijpen wat belangrijk is als we onze uitstoot willen verminderen. Maar we wilden nog verder gaan en de planeet teruggeven wat we haar hebben afgenomen. Twaalf ton CO2 komt overeen met wat 1.400 bomen kunnen opnemen. Het planten hiervan, via de NGO "Graine de vie", compenseert onze CO2-uitstoot.”


• Seeds

La IV Saison
(Brasserie de Jandrain Jandrenouille)

We delen dit nummer met Beverly Jo Scott die de meter van de band is ! We zijn beiden heel rechtuit en draaien niet rond de pot, net als dit natuurlijk blond bier van 100 % gerstemout, ongefilterd, ongepasteuriseerd, enkel gebrouwen met de vier basisingrediënten (water, mout, hop, gist) en verkozen tot favoriet van het Belgische label “La Bière des Femmes”. Alexandre, die de brouwerij in het Waals-Brabantse Jandrain runt, is een kunstenaar die echt een bezoekje waard is. We denken nog vaak terug aan ons uitzonderlijk concert in zijn schuur, vlak naast de vaten ! 

• Rage Racer

La Houppe
(Brasserie L’Echasse, in Namur)

We konden dit album niet maken zonder in één van onze liedjes te verwijzen naar een bier uit onze woonplaats, La Houppe. Het is een blond bier met koperen accenten en een alcoholgehalte van 7,5°. La Houppe staat synoniem voor finesse, perfect dus om Rage Racer te illustreren. François Collard, die de brouwerij runt, is een echte muziekliefhebber en een groot fan van rock en vinyl. Achter dit bier ontdekten we een geweldige kerel die klaar staat om het lokale talent te verdedigen ; hij werd onze partner voor onze ‘Rock 'n beers home sessions’, concerten die we thuis organiseren en waarbij we lokale producten en natuurlijk ook bier proeven.


© Mitch

“ Tijdens de coronacrisis voelde ik het leed van de culturele gemeenschap. De geannuleerde contracten, het gebrek aan zichtbaarheid, de onzekerheid over onze toekomst, het gevoel dat we in de steek worden gelaten door de overheid ... 


Solidariteit tussen artiesten

Als geëngageerd milieuactiviste is Gaëlle ook begaan met haar eigen sector die momenteel in gevaar is. Tijdens de coronacrisis voelde ik het leed van de culturele gemeenschap. De geannuleerde contracten, het gebrek aan zichtbaarheid, de onzekerheid over onze toekomst, het gevoel dat we in de steek worden gelaten door de overheid ... Ik moest gewoon iets doen. Ik maakte een video op YouTube waarin ik artiesten opriep om solidair met elkaar te zijn, elkaar te ontdekken, zich te abonneren op elkaars accounts. Karin Clercq deed dit al, ze deelde één Belgische artiest per dag op haar Facebook-pagina. Van het ene op het andere moment besloten we een gemeenschap te creëren die we ‘Solidarité entre artistes’ hebben genoemd.

www.facebook.com/solidariteentreartistes

Your opinion counts