Waw magazine

Waw magazine

Menu
© WBT-J.P.Remy

Thuin en zijn 
artistiek «Fluïdum»

  • Dossier
Hainaut  / Thuin

Door Carole Depasse

Hedendaagse werken integreren in een landschap met middeleeuwse trekken, dat is de gewaagde uitdaging voor «Fluide» (Fluïdum), een openbaar kunsttraject waarvoor het Cultureel Centrum van Thuin het initiatief nam, in samenwerking met BPS22. Het concept : kunstenaars uitnodigen om de stad Thuin te bekijken en er hun kunst mee te vermengen. 

 

 

Hedendaagse kunst kan men ook ontdekken buiten de zalen van grote musea. In Thuin gebeurt dat onder een bewolkte hemel en de tentoongestelde werken vindt men in een hoekje van een wal, het belfort of een steegje dat zich tussen de muren van de hangende tuinen slingert...

Na drie edities die heel wat succes kenden en waarvan de laatste plaatsvond in het kader van «Mons 201», zal «Fluide 2018« feestelijk worden geopend tijdens de komende Erfgoeddagen in september. Tien Belgische en buitenlandse kunstenaars werden geselecteerd om de stad met hun werken aan te kleden. En opdat ze de bezoekers er zouden toe aanzetten om een nieuwe kijk te krijgen op hun omgeving, hebben ze zich vooraf «doordrongen» van Thuin: ze hebben de stad in het lang en het breed doorkruist en hebben historisch beladen plaatsen ontdekt, alsook vreemde of ongewone hoekjes en landschappen die gekleurd zijn door vroegere gebeurtenissen. Ze hebben geluisterd naar legenden en verhalen uit de geschiedenis van de stad, hebben haar bewoners ontmoet en op basis van die interacties hebben ze nieuwe werken gemaakt. Wat is er zo bijzonder aan ? De projecten worden op de verschillende plaatsen (het belfort, de wallen, de hangende tuinen en de straatjes ervan, het «Grand Bon Adieu»-bos, de «Ravage»-wijk, de kerk van «Notre-Dame d’el Vaux» en van de «Mont-Carmel», «l’Hermitage»…) echt in het landschap opgenomen. Ze zijn meestal monumentaal en duurzaam en raken aan begrippen zoals sporen, verdwijningen en volkstradities.

De werken en de kunstenaars

Dit jaar lieten weer veel van de geselecteerde kunstenaars zich inspireren door de hangende tuinen. Zo maakte Charlotte Beaudry er een eerbetoon aan in de vorm van een monumentaal schilderwerk dat de ter plaatse aanwezige kauwen groet (onder verwijzing naar het «Pays des Choucas» (Land van de kauwen), een bijnaam die het volk gaf aan de hangende tuinen en aan de lager gelegen Piraille-wijk. Door middel van een monumentaal droomachtig beeldhouwwerk, heeft de Senegalees Serigne Mbaye Camara het over het gebrek aan waterbevoorrading in de hangende tuinen. Met materiaal van de (recente) afbraak van het oude casino, maakt Mattia Paco Rizzi een werk om te bewonen, een ruimte die wordt opgehangen in de hangende tuinen. In het «Grand Bon Dieu»-bos demonteert en hermonteert Mario Ferreti twee eeuwenoude bomen die zullen moeten verdwijnen. In«Chant des Oiseaux», een beroemd gehucht van Thuin, geeft kunstenares Cathy Coëz een nieuwe kijk op de vergeten zuilen van die gedenkplaats. Mostafa Saifi Rahmouni, die zich laat inspireren door werkelijke, persoonlijke of collectieve feiten, heeft de meest stedelijke plaatsen van Thuin opgespoord. Te midden van de resten van de laatste scheepswerf van Thuin, aan de oevers van de Samber, roept Pauline Debrichy het rijke scheepsverleden van de gemeente op. Een rivierverleden, dat ook Daniel Fauville heeft geïnspireerd voor zijn zware afbeeldingen van schepen die schipbreuk leden en nu een uitnodiging vormen om te reizen en te dromen. 

Behalve dit laatste werk, dat zich al op zijn plaats bevindt, zullen de andere op 8 september feestelijk worden ingewijd naar aanleiding van de  Erfgoeddagen. Ze zullen dan gevoegd worden bij de veertien werken die ter gelegenheid van «Mons 2015» werden geïnstalleerd. Op 9 december, wanneer «Fluide 2018» wordt afgesloten, zullen vijf ervan worden teruggeven aan hun eigenaar, terwijl de andere duurzaam erfgoed vormen, dat bij elke editie nog zal uitbreiden.

Streekwijn en…   

Op initiatief van enkele vrolijke kwanten die, onder de naam «de Zoeave», uit hun in 2002 geplante wijngaarden een zeer lekkere drank halen. In de loop der jaren werd dit een zachte natuurlijke wijn om te drinken bij ganzenlever, Roquefort, een dessert en andere lekkernijen. Hij heeft tamelijk veel succes, aangezien de Zoeaven in 2017 meer dan 700 flessen van een halve liter hebben geoogst. 

In de wijntijd zijn er feestelijke bijeenkomsten, die men zeker niet mag missen, omwille van de folklore of omdat de nazomer een schitterend palet van gouden kleuren toont. Wilt u er meer over weten ? Neem dan op de eerste zondag van augustus deel aan de uitstap «Thuin et ses recoins, ses jardins et son vin» (enkel op inschrijving).

… zachte straatstenen  

Wist u dat men in Thuin de straatstenen kan eten? De familie Huart, van wie de banketbakkerij al 55 jaar bestaat, is bekend voor haar zoete specialiteit : de Straatstenen van Thuin. Ongeveer 40 jaar geleden werd het recept ervan uitgewerkt door de heer Huart vader. Het bestaat uit amandeldeeg, suiker en een scheutje Grand Marnier. Sindsdien mag dat dessert op geen enkele tafel ontbreken in Thuin en zelfs daarbuiten.

 

In Thuin gebeurt dat onder een bewolkte hemel en de tentoongestelde werken vindt men in een hoekje van een wal, het belfort of een steegje dat zich tussen de muren van de hangende tuinen slingert...

 

INFOS
+32 71 59 54 54
thuin@thuintourisme.be
 
www.fluide-thuin.be
www.thuin.be
 
Your opinion counts