Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Carole Depasse

Villa 1900 : 
een teletijdmachine

  • Dossier
Namur  / Waulsort

Door Carole Depasse

In het begin van de 20e eeuw stonden er in het dorp Waulsort veel prachtige buitenverblijven! Farniente en tea time op de Riviera van de Bovenmaas! In Villa 1900 leidde men er een luxeleven... dat u vandaag opnieuw kunt meemaken..

 

 

Het Waulsort uit de Belle Époque was een mondain, toeristisch oord, dat vooral in trek was bij rijke Brusselaars en in de mode zijnde artiesten. Er verrezen schitterende villa’s met een typische architectuur en in het hoogseizoen verschaften honderden zomergasten werk aan vele kleine handelaars (cafés, ambachtslieden en winkels). Villa 1900 is een van die elegante burgerhuizen waar men het breed liet hangen ! Dat verleden wil de coöperatieve «Projet NOW» (Nouvelles Opportunités Wallonnes / Nieuwe Waalse opportuniteiten) opnieuw tot leven brengen. Een bijzonder goed geslaagd, duurzaam en sociaal initiatief inzake toerisme, erfgoed en cultuur.

Het onthaal in Villa 1900 geeft de toon aan. Olivier, de butler, en Diane, de chef van de brasserie, zijn gekleed zoals in die tijd en spelen het spel. De architectuur en de inrichting van het huis, die een kruising vormen van Maaslandse stijl, Jugendstil en Art-decostijl, bleven bewaard en worden nog steeds heel zorgvuldig onderhouden. De eetkamer behield haar oorspronkelijke functie. Daar wordt de gasten een zogenaamde slowfood-keuken geserveerd. De naam is terecht gekozen. Diane heeft geen kaart, zij is de kaart. Ze zet zich bij u aan tafel, haalt een volgekrabbeld stuk papier boven en leest u voor welke gerechten u kunt eten. Het menu wordt ’s ochtends samengesteld met de plaatselijke producten die verkrijgbaar zijn en het verschilt van dag tot dag. Sommige gerechten verdwijnen (omdat ze uitgeput zijn) en andere duiken op (als er nieuwe producten geleverd zijn). Vers uit de keuken ! Er wordt niets op voorhand bereid. 

Onder de lokale producten die in de brasserie worden geserveerd en die u ook zelf kunt kopen in de kruidenierswinkel van Villa 1900, is er biologische kip «Coq des Prés» van kwekerij Gardin in Hermeton-sur-Meuse, biologische boter en groenten van de Champignol-hoeve in Surice, struisvogelvlees van Autrucherie du Pont d'Amour in Dinant, wijn van Château Bon Baron in Lustin en bier van Caracole in Falmignoul (de laatste brouwerij in Europa die nog op houtvuur brouwt). 

Na de maaltijd kunt u een kijkje nemen in het Waulsortium-museum voor verhalen en plaatselijke geschiedenis, elektrische fietsen huren voor een tochtje op de nabijgelegen RAVeL of het raadsel van de bovenkamer oplossen, waar Albert, een voorouderlijke grapjas, zijn testament verborgen heeft.

Het geheim van grootoom Albert

Weet u hoe het Ontsnappingsspel werkt ?
Heel eenvoudig : u wordt opgesloten in ongewoon ingerichte kamer en krijgt precies zestig minuten tijd om een raadsel op te lossen en te worden bevrijd! In een kamer van Villa 1900 heeft grootoom Albert zijn testament verborgen. Om de hand te leggen op dat kostbare document en de erfenis op te strijken, moet u raadsels oplossen, onder het bed zoeken, bloempotten omkeren... Een hersenbreker in de vorm van een leuk gezelschapsspel.

La Villa Anémone

1907 : het gezin van Alain Decaux, een lid van de Franse Academie, wacht op het perron van het station van Waulsort op de komst van de heer Maillien, die gemeenteontvanger en dorpsonderwijzer is. Beide partijen hebben afgesproken om een van de drie villa’s van deze laatste te kopen. Er werd een akkoord bereikt en Villa Anémone werd verkocht.

2018 : het team van Villa 1900 en hun verklede handlangers spelen voor u het tafereel van de vastgoedtransactie na. Het is op datzelfde stationsperron (nu een parking), dat u, toekomstige kopers van een weelderige Maaslandse villa, wordt verwelkomd door de heer Maillien. Opdat u een oordeelkundige keuze zou kunnen maken, leidt de onderwijzer-vastgoedmakelaar u door de straatjes van het dorp om u zijn eigendommen te tonen. Met het akkoord van de familie Decaux opent u het tuinpoortje van Villa Anémone, die bijna een eeuw geleden werd gekocht, vooraleer u ten slotte Villa 1900 bezoekt, die niet aan de heer Maillien toebehoorde – wat de enige verdraaiing van de historische werkelijkheid is.

Praktisch : rondleiding tijdens de Ongewone Erfgoeddagen, op 8 en 9 september 2018.

De veerman

De oversteekplaats werd gemaakt in 1871, na het aanleggen van de spoorweg van Dinant naar Givet. Ze bevindt zich op twee stappen van Villa 1900 en stelde de bewoners van de op de andere oever gelegen dorpen Falmagne en Falmignoul, in staat om naar Waulsort te gaan en daar de trein naar de stad te nemen. Vandaag is de veerman nog de enige die op de Maas in functie is. Hij trekt de bak manueel met behulp van een « slede » of een « schoen » die hij over een stalen kabel laat glijden. Romantisch!

Van 1 mei tot 30 september, van maandag tot donderdag van 10 tot 18 uur, en op vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 19u30.
Van 1 oktober tot 4 november, enkel tijdens de weekends, van 10 tot 18 uur.

 

 

Escape game waulsort 
Rue des Jardins
B - 5540 Waulsort
+32 470 46 26 99
 
waulsort.be 
Your opinion counts