Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Jean-Pol Sedran

Ga eten in de streek !

  • Dossier

Door Carole Depasse

Bent u het beu steeds naar hetzelfde restaurant te gaan ? Eet u liever extreme gerechten dan dat u aan bungeejumping doet ? Schrikken maaltijden met een honderdtal disgenoten u niet af? Behoorde het eten van verse en lokale producten tot uw goede voornemens voor 2018? Dan bent u de ideale kandidaat voor een van de dertien «Geheime Tafels 2018 ».

 

Die zullen deze zomer in de provincies Namen (6 tafels) en Luxemburg (7 tafels) worden georganiseerd door de plaatselijke ontwikkelingsagentschappen die aan dit project deelnemen.

Het principe is eenvoudig : op de speciale website zoekt u de tafel waaraan u wilt deelnemen. Met één klik gaat u naar een online-plaatskaartenverkoop (60 euro per persoon, met inbegrip van één drankconsumptie). Meteen bent u ingeschreven en kent u de datum, de gemeente, de naam van de Chef en zelfs het menu dat u zal worden geserveerd. Enkel de precieze plaats weet u nog niet. Het behoort tot het spel dat u die pas op de dag vóór de afspraak zult vernemen per SMS (of op en andere manier, indien u een hekel hebt aan de nieuwe technologieën). 

Dat mysterie kruidt uw dag en de formule kent een denderend succes. De inschrijvingen voor 2018 waren pas opengesteld, of de tafels begonnen zich zienderogen te vullen. Dat is het bewijs van een toenemende en onomkeerbare belangstelling voor kwaliteitsproducten uit korte ketens, die worden bereid door Chefs uit dezelfde of uit aangrenzende gemeenten. Maar niet alleen dat! Er zijn nog andere min of meer meetbare parameters die het succes van «Geheime Tafels» verklaren. Het beperkte aantal plaatsen (ongeveer 1.300 plaatsen voor 2.550 Facebook-abonnees), de (schijnbare) eenvoud van het gebeuren, de liefde voor het erfgoed en de muziek voor een zacht sfeer. Of speelt er nog iets anders mee ? In de dolle tijd van sociale media en virtuele contacten brengen de «Geheime Tafels» de mensen lichamelijk samen. Een sensuele nostalgie ? 

Buiten de muren

Wat is er voor een Chef van een geheime tafel zo ongewoon aan ? «Ongewoon is, dat men risico loopt en zijn comfortzone (d.w.z. zijn keuken) verlaat. Maar dat opent dan weer je geest en geheimzinnige plaatsen zijn inspirerend. De uitdaging voor een Chef is het vinden van de lokale producten om een maaltijd voor honderd disgenoten te maken. Maar wie zoekt, die vindt. »

Pierre Balthazar, Chef van “The Restaurant” (Brussel) en Chef 2018 van de Geheime Tafel van Anhée.

 

Agenda 2018 

Durbuy : vrijdag 29 juni om 19u

Ciney : zaterdag 7 juli om 19u en zondag 8 juli om 12u

Bièvre et Vresse-sur-Semois : vrijdag 13 juli om 19u

Bertogne, Sainte-Ode et Tenneville : vrijdag 3 augustus om 19u

Walcourt : vrijdag 7 september om 19u

Bastogne : vrijdag 14 of zaterdag 15 september (nog te bevestigen)

Neufchâteau : zaterdag 22 september om 19u

 

In 2017 werd een van de “Geheime Tafels” gedekt in de gieterij van de Moulins-fabrieken in Warnant (Anhée). 

 
INFOS
+32(0)82 69 86 35
nicolas.debeurme@anhee.be
 
www.tables-secretes.be 
Your opinion counts